06 januari 2009

Tis 6 jan: Benträning (x 100!)

Jag hade en grym plan för dagen!

100 reps av allt

Jag hade smidigt riktigt bra planer inför gårdagskvällens träningspass på Gold's gym i Åre. Men planerna blev ändrade så gårdagskvällen gick åt till att köra de drygt 60 milen till Stockholm istället. Benpasset blev av ändå, ungefär 17 timmar senare, med Nilla som sällskap och på SATS i Sickla.

Min plan var enkel: kör 100 reps av alla benövningar.

Först ut var benböj. Jag gillar varianten med att köra benböj mot pilatesboll (och vägg). Den är enkel, rent teknikmässigt, vilket gör att man kan fokusera mer på att bli trött än att göra rätt. Vi gjorde våra 100 reps i 4 omgångar och avslutade galant med jägarställning.

Jag på väg till gymmet med min
snygga och tursamt nog temporära träningsväska:
en påse från Åre Skidsport.

Sedan kom vi till min stående favorit: benpress i maskin. Planen var att även här göra 25 reps + 4, men med fötterna i olika positioner på plattan så att vi jobbade olika delar av benen. Tröttheten bredde ut sig som en underbar smärta och mjölksyran skvalpade i benen. Någonstans i mitten fick jag mentala superkrafter och istället för 25 reps i ett set körde jag 50 så att totalen hamnade på 125. Såhär i efterhand tänker jag att det skulle vara kul att testa på 1000 reps i benpressmaskinen. Nilla, hakar du på?

Tåhävningarna blev det också 100 av, även om både jag och Nilla konstaterade att ingen av oss direkt behöver utveckla större vader. Sedan hade jag tänkt mig 100 utfallssteg men vi gjorde en avstickare och körde lårcurl istället. Den övningen brukade jag inte göra så det tog stopp långt innan 50 reps. Men den ska jag nog bemästra i framtiden!

Förutom benträningen var min andra utmaning för dagen att springa på löpband. Jag har inte sprungit på tråkbandet särskilt mycket sedan marathonlöpningen på SATS Zenit i februari, så det är verkligen dags att jag och bandet blir kompisar igen.

Grejen med löpband är att det är så tråkigt att det blir jobbigt. Det som gör att tiden går fortare är att trycka på knapparna. Fartknapparna. Sagt och gjort. Min utmaning för dagen var en långintervall på löpbandet på 10 minuter. I början ökade jag tempot med en knapptryckning var 30:e sekund. Efter 5 minuter ökade jag farten var 15:e sekund. Av någon anledning blev det inte lika jobbigt att springa då - även om tempot hela tiden ökadet. Ibland måste man lura hjärnan för att orka!

4 kommentarer:

Anonym sa...

..jag som var nöjd med 75 reps (fast i bepressen);-) Hade nog klarat lite flera men ökade vikten i slutet

Pernilla "Nilla" Svensson sa...

Om du fixar rullstol fixar jag 1000 reps... ge mig lite träning innan först bara ;)

Miss Agda sa...

Vet precis vad du menar när du säger "lura hjärnan" när man springer på band. Det är ju egentligen inte så himla ansträngande men det är TRÅKIGT. Hittar man en grej som minskar tråkigheten så är det ju inga problem....

Lena sa...

Håller med till fullo - enda sättet att få tiden att gå på löpbandet är att öka farten;)