29 mars 2007

Tor 29 mars: Tråkträning på gymmet

En planerad dansklass med en kompis blev till tråkträning på gymmets konditionsmaskiner istället. Men det går det med!

Cardioträning

Jag tränade på det lilla gymet SATS Tule idag. Jag var på kurs vid Karlaplan hela dagen och promenerade till Tulegymmet i solskenet på eftermiddagen. Det är rätt mysigt med solsken faktiskt (tråkigt bara att tv-vädret spår moln till helgen)...




Kom till Tule vid halv fem och var i stort sett själv. En timma senare var det nästan halvfullt! Jag började med en halvtimma på stepmaskinen framför TV-skärmen som visade ett gammalt avsnitt av Cityakuten. Det fiffiga var att man kunde ställa in vilken puls man önskade, så fixade maskinen vilken nivå man skulle köra på (pulsen mäts genom hantagen). Jag valde 75% (strax efter högintensivgränsen enligt Friskispressen) men det kändes inte så flåsigt som jag gissar att 75% faktiskt. Förmodligen var det lite vajsing på maskinens pulsmätare... Och att jag brände 350 kcal efter 30 minuter tror jag inte heller på.

Körde 15 min cykel efteråt: 5 min medelintensiv, 3 min riktigt tufft, 2 min återhämtning, 3 min mer än riktigt tufft och 2 min återhämtning igen. Det brände 150 kcal och inte heller det tror jag riktigt på...

Till sist blev det lite benträning. Körde abductorn på 70kg och liggande benpress i en skum maskin (den var av ett annat märke än jag är van vid så hade ett lite annorlunda utförande). Körde på 120kg men det kändes som hälften. Kanske har de skrivit fel viktangivelser? För 120kg var knappt jobbigt. Ja, något fel måste det ha varit... När jag kom hem körde jag lite magträning med vår superbra ab-slide.







Träningstidningar

Köpte Amelia Kropp & Skönhet på vägen hem, men tycker mest att den innehåller en massa smink. Det är väl kul i och för sig men jag hade önskat att den innehöll mer träningsinformation. Fast den är ju helt klart bättre än Cosmopolitans träningstidning som bara var en massa blaj om hur kändisar tränar.

I både Amelia Kropp & Skönhet och den annars rätt så bra träningstidningen Fitness Magazine är att det bara är ett fåtal personer som skriver. På något sätt känns det lite tråkigt. Visst tror jag att journalisterna kan sin sak, men såhär spontant känns det som om de kan lite om mycket istället för mycket om lite, och då blir det mest ganska ytliga artiklar - om sådant som det skrivits om många gånger förut så det ger aldrig något nytt... Apropå artiklar som man redan läst så är det känslan man får när man läser Runners World och Iform under en längre tid. Men ibland är det väl bra att repetera saker och ting.

Jag ser fram emot att börja läsa ToppHälsa, den tidningen som jag precis skickat in prenumerationstalongen till. Kanske kan den ge lite extra krut till tidningsinspirationen.

Inser att jag bara skrivit en massa negativt om träningstidningarna. Men lite bra är de ju, annars skulle jag inte fortsätta köpa dem! Fitness Magazine står som nummer ett på min lista, den är allsidig och inspirerande även om jag skulle vilja lägga till några element. Jag kanske skulle ta och höra av mig till chefredaktören med mina idéer...

6 kommentarer:

Anonym sa...

ja, maila marie. hon är en trevlig tjej. det dyker snart upp en intervju med henne hos mig =)

Sporty Spice sa...

Jag frilansar för FM. Vad saknar du? Nyfiken!

Puma sa...

Sporty:

Fitness Magazine är duktiga på att göra träningsprogram för ben, axlar, etc. Men det skulle vara intressant om de gjorde en annan vinkling på det och gjorde mer ordentliga träningsprogram för t.ex. golfare, skidåkare etc. I höstas hade de förvisso en helsida om övningar som skulle göra en starkare skidåkningsmässigt men den bestod av 3 övningar och var inte särskilt ingående.

De är också duktiga på att skriva om nya träningsformer men det blir mest i reportageform och om det var roligt eller inte. Inte så mycket om hur effektivt träningen är, vad som tränas etc.

En tredje grej har att göra med träningsutförande att göra. Ta spinning (eller styrketräning, löpning, stavgång) t.ex. - man gör lätt fel (teknikmässigt) och det skulle vara intressant att läsa artiklar som belyste "göra fel/göra lätt"-frågan. Det där sista lät nog helluddigt men jag hoppas du förstår ändå?

En sista grej, har FM som policy att för det mesta skriva om gym- och inomhusträning? För det finns ju så mycket mer! Simning, löpning (det skulle vara intressant att läsa om löpklubbar!), längdskidåkning...

Hoppas du har det bra där borta i amerikat förresten! Jobbar du enbart åt svenska uppdragsgivare eller även åt utländska? Visst är det lite jobbigt med allt det byråkratiska. Jag fick spendera åtskilliga timmar när jag försökte få social security number och allt det där när jag bodde i Canada... ha en bra helg hur som helst!!! :)

Anonym sa...

Sen skulle jag önska att FM tog upp friskis och svettis mer!! De är ju grymma, och intensivpassen är inte att leka med :).

Puma sa...

Sofia: ja det är något visst med FS. Det var faktiskt det allra första jag började träna, ja förutom de idrotter jag höll på med när jag var liten. Det var faktiskt väldigt bra träning! Och intensivpassen - oj oj oj vad slut man var efter dem!!!

Anonym sa...

Intressant diskussion att följa! Vi som jobbar med Fitness Magazine tar gärna emot tips om hur vi kan göra tidningen bättre. Mejla mig på marie@fitness-magazine.com!
Jag snappar upp förslagen från Puma, i synnerhet de om att skriva mer om hur effektiva olika träningsformer är, och det här med träningsutförande. Vi har en liten grej om combat-teknik i nästa nummer.
Och ja, vi är nischade mot inomhusträning i första hand. I de fall vi skriver om utomhussporter/lagidrott/äventyr etc är det i princip alltid med någon sorts gymvinkel. Undantaget är löpning, som många av våra läsare kompletterar sin styrke-/gruppträning med. Själv älskar jag att träna utomhus, men eftersom det finns flera tidningar som är specialiserade på det så har vi valt en egen väg. Tidningar som gapar efter för mycket överlever sällan.