07 juni 2007

Ons 6 juni: Sommarjogg

Firade svenska nationaldagen med att rensa ogräs och jogga. Och med ett dopp i havet!


Sol, sommar, bad och en massa ogräs.

Temperaturen låg på nästan 30 grader någon mil sydost om Stockholm på nationaldagen. Vi åt frukost på bryggan och såg hur det morgonbadades till höger och vänster. Barn voltade ner i vattnet, om och om igen, och de något äldre använde stegen. Men ner kom de. Alla. Så det kan ju inte ha varit iskallt i vattnet. 17 grader stod termometern på när vi kollade. Och det är ju nästan varmt! Så efter att ha rensat ogräs i några timmar (och blivit både brun och bränd på ryggen) badade även jag. Ett tidigt premiärdopp!

Jogg...

Framåt middagsdags när solen inte stekte lika hårt tog vi en liten joggingtur mot Erstaviksbadet. Hit vallfärdar folk för att sola, bada och windsurfa och vi mötte folk hela tiden på den lilla skogsvägen med "barrunderlag".


Det blev ingen lång jogg. 5-6km bara. Men vi experimenterade lite med steg. Ja, steg! Duktiga löpare springer ofta på "tårna", medan vi dödliga sätter i hälen först. Faktum är att det går snabbare att springa mer på framfoten. Och jag märkte att min supination inte är lika kraftig när jag springer längre fram på fotbladet. Fast det är både ovant och jobbigt...

Grabben ska springa maran i övermorgon men han har skitont i halsen. Han sätter hög prestige i att springa i första startledet (de 300 främsta) och om han bryter/ej startar/springer långsammare än runt 3.10 så tappar han sin högt värderade specialfärgade nummerlapp. Hur ska det här gå? Den som lever får se...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om man springer för mycket på tårna utan att vara van så kan man lätt få kramp i vaderna.

Anonym sa...

Ingen lång jogg? ;) Hur långt brukar du jogga? Vad springer du på för tider? har du någon speciell tid du vill uppnå? Jag är bara lite nyfiken eftersom jag själv börjat jogga en del nu under våren. Helt underbart väder ute, får nog bli kvällsjogg framöver så man inte rinner bort... ;)

Puma sa...

Ingela:
Ja, man får börja varsamt med tåspringandet. I Runners World finns tips på hur man kan vänja sig vid det, och jag nämnde några tips i ett inlägg tidigare också. Och så får man se till att göra många tåhävningar för att stärka vaderna!! :-)

Anonym:
En lagom jogg för mig är en mil ungefär. Jag springer oändligt långsamt för att ha hållt på och joggat både länge och ofta. Normalt sett springer jag på ungefär en timme. Målet är väl att springa milen på runt 50 minuter. Men då måste jag tappa några kilon... faktiskt så sägs det att för varje kilo för mycket man väger, så tappar man 1/2 min på milen. Men jag måste också intervallträna mer. Att bara "springa på som vanligt" gör dessvärre inte så mycket för farten. Men det är ju skönt och behagligt å andra sidan. Men visst är det skönt att jogga!! Man kan göra det var som helst, när som helst. Och jag håller med dig om att kvällsjoggar är sköna nu när det är så varmt!!