31 december 2007

Mån 31 dec: Lungorna sprängs på längden

Så har årets sista träningspass klarats av. Det kändes som om lungorna skulle sprängas.

Maxpulsjakten

Jag är på en ständig jakt. En uttalad jakt på färre kilon. En uttalad jakt på lägre fettprocent. En uttalad jakt på fullföljda långlöparlopp. Och en liten outtalad jakt på min maxpuls.

Den där formeln, 220-ålder=din maxpuls, ger jag inte mycket för. Jag har knappast träffat någon som tycker den stämmer. Efter lite meckande och försökande, har jag uppskattat min maxpuls till 205 slag i minuten.

Hittills tycker jag att den stämt när det gäller löpningen. Jag har aldrig kommit över 95% av max, men jag ligger däromkring när det är riktigt jobbigt. Men inte döjobbigt. För dit har jag inte vågat mig än. På spinningen stämmer den inte alls. Där har jag en mycket lägre maxpuls. Jag kan stå och trampa tills lungorna kreverar men pulsklockan visar ändå bara lama 85% av max.

I längdskidspåret levereras det högre pulssiffror. Speciellt idag. För en gångs skull åkte jag ikapp andra längdskidåkare och ville åka om, och har man väl åkt om folk så måste man lägga i en till växel så att man får lite avstånd.

Men det där med att lämna spåret tycker jag är svårt. Min plockepinnskidebalans är fortfarande undermålig. Eftersom jag har mest kontroll, och bäst balans, i uppförsbackarna är det just här jag valde att "plocka" åkare. Att gasa på uppför är rejält jobbigt. Trots bra fäste (jag lyckades än en gång riktigt bra med vallan).

Det gick bra till krönet av backen. Det gick bra den första metern utför efter krönet. Men sedan kom andningen ifatt mig. Syreskulden, som jag lärt mig att det heter. Hjärtat pumpade. Men det märkte jag inte av. Det var lungorna jag kände. Hur de växte. Expanderade. Blev enorma. Då visade klockan 97% av max. Och det var väl bra. Men samtidigt undrade jag om det stämde. Hade jag kunnat komma över 100%? Om backen varit lite längre, lite brantare eller om jag kört lite fortare. Har jag högre maxpuls än jag tror?

Den som lever får se.

Jag pustar ut efter en jobbig halvtimme i spåret.

Nu ska jag snart gå och duscha och piffa till mig så gott det går. Jag har inte öppnat make upväskan på över en vecka (grabben, jag vet att du inte tror mig men så är det) så det ska bli trevligt att försöka bli lite snygg ikväll.

Runt tolvslaget är det jag som står för pyrotekniken i familjen (det blir med andra ord en lugn kväll(. En trälåda på 35 kilo ska fyras av. Den har tagit upp halva bagageutrymmet i familjebilen. Ändå är det en rätt stor bil. Efter det blir det skumpa för mig också. Nästa år blir det mer skidåkning!

Fyrverkerilådan som pryder natthimlen ikväll.
Utan nedfallande pinnar.
Utan plastgrejer som ligger och skräpar i skogen.
Allt i en låda, som sköter sig självt.
En tändning ger fyra och en halvminut färgsprakande show med både inledning och final. Genialiskt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ska göra ett test år 2008 så jag vet var min maxpuls ligger. Tidigare har jag använt mig av 220 minus ålder. Men då skulle min maxpuls vara 197 och det tror jag inte på. Under dagens Sylvesterlopp var tydligen maxpulsnoteringen 203 så där fick jag svar på att den formeln inte stämmer så bra. Kanske som ett riktmärke, en för mig och dig Puma, som är avancerade och seriösa motionärer krävs det mer exakta siffror. När bokar vi tid för ett test :)? Gott nytt år på dig. Hoppas att du får en toppenkväll!

Anonym sa...

vi har diskuterat det där med maxpuls på jobbet, och jag har gjort ett maxpulstest på cykel för flera år sedan. när vi pratade på jobb så sa flera att om man värmer upp ordentlgt, sedan springer en sträcka i bra fart och tar sikte på den brantaste backe man kan och vet att man kan maxa uppför och så gör man det. verkligen tar i på 120% uppför backen och sen joggar man ner. precis när man når krönet och alltså i princip inte ska orka ta ett enda steg till, där ska pulsen nå max efter några slag, alltså inte direkt när man jobbar utan efter några sekunders vila(eller, jag vet inte hur lång, men principen är att du når den efteråt)

jag vet inte hur vetenskaplig den är eller så, men jag tror att man kommer näranära. flera på jobb har testat och tycker det känns som en bra variant. och med tanke på vad du berättar om kanske det inte är helt fel heller, tänk om backen varit lite längre ;)

och på cykel så cyklar man på med stegrande motstånd och hastighet tills man tar ut sig så man svimmar, då får de tydligen maxpulsen där.

men det är svårt det där med maxpuls!

ha ett gott nytt år nu!

Sporty Spice sa...

220 minus ålder är formeln för män. 220 minus halv ålder är den för kvinnor. Men oavsett är de både lite för lågt räknade. Min maxpuls ligger cirka 10 slag över det som formeln säger - så ja, du ligger förmodligen högre än den siffran du går på idag. Gör ett maxpulstest med PT (att göra själv är typ omöjligt för man pressar sig inte det där lilla extra) på gymmet vettja så får du veta.

Gott Nytt Träningsår!

Ebba sa...

Gott nytt år! :)

Anonym sa...

Gott Nytt ÅR! Hoppas träningen går extra bra 2008!

Anonym sa...

Jag tror inte den formeln stämmer på någon, den lär stämma på genomsnittet. Själv ligger jag runt 205 något, men jag borde väl göra ett riktigt test för få det riktiga värdet.