05 december 2007

Nlife.se

Igår hade jag en ugn!

Bak

På mina gigantiska 23 lägenhetskvadrat finns allt jag kan önska - men ingen ugn. På något sätt gör det att allt jag vill laga eller baka kräver en ugn. Typiskt.

Igår var jag hemma hos mina föräldrar. För att baka. På vägen ut tog jag mig en titt i WorldClass Saltsjöbaden och konstaterade att gymytan var grå och tråkig och att omklädningsrummen var underbart designade men pyttesmå.

Back to baket. Jag tycker att recepten från NLife alltid låter underbara. Jag har sedan tidigare Kostrådgivarens Kokbok men gillar inte innehållet i den lika mycket som recepten på siten. Men nu var det för första gången upp till bevis för siterecepten.

Jag började med en lingonlimpa. Låter underbart gott. Är inte lika god. Smaken är lite mesig, trots brödkryddor, men det skulle förmodligen bli en bra kombination tillsammans med ett riktigt passande smakrikt pålägg (tyvärr kan jag inte bestämma mig för vilket).

Sedan blev det en banan och chokladkaka. Alla ni som tror att detta är något sött har fel. Totalfel. Den här kakan kan ätas tillsammans med en gigantisk kopp te en riktigt ruggig vinterkväll. Den är lite dov i smaken. Lite bitter. Sötsugna får ha honung i teet. Jag gillade den sådär.

Jag tyckte dinkellimpan med vanilj och hallon lät så god så jag bakade sådan också. Smakar ganska gott faktiskt. Men det går inte att jämföras med en riktigt god limpa man köper på bageriet.

De pepparkaksmuffins jag gjorde åkte i papperskorgen idag. Riktigt äckliga. Har inget mer att säga om dem annat än att jag följde receptet till punkt och pricka.

Sist men inte minst gjorde jag lättare saffransbullar. Dessa är faktiskt riktigt goda! Ok, inte lika goda som onyttigare saffransbullar, men de lätta bidrar i alla fall med tuff konkurrens. Och då har man som nyttigt alternativ kommit riktigt långt.

Det jag har lärt mig av gårdagen är att inte provsmaka allting på en och samma gång. Då får man lätt ont i magen. Jag har också lärt mig att det är riktigt, riktigt svårt att baka goda bakverk utan fett och socker. Det blir inte samma sak. Just på grund av att fett och socker har de egenskaper de har. De tillför till både konsistens och smak. Faktiskt. Och tyvärr.

Men jag blev i alla fall nöjd med mina lätta lussebullar med linfrön...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det påminner om när jag bakade "nyttigare" kanelbullar med dinkelmjöl och annat i. Jag tog med ett gäng till jobbet och bjöd kollegorna och ingen sa nånting. Till slut frågade jag någon om bullen var god men fick ett något undvikande svar.....jag bakade inte de bullarna igen! :-)

Mjölksyra sa...

och jag som hade tänkt testa baka dom där pepparkaksmuffinsen!!

/Bille

Anonym sa...

Oj, jag som tycker allt dedär är såååååå gott. (bille, testa muffinsarna ändå!)
Tycker chokladkakan är söt, alldeles lagom söt och god. Men mina smaklökar kanske är avgiftade från söta sockersaker eller nåt, för jag tycker den är mumsigt gottsak, inte som "vardagskaka".
Men smaken är ju som baken, och tur är väl det! :D

Anonym sa...

Ja, oftast så är det ju så att ju mer fett och socker desto godare... Därför brukar jag baka onyttiga grejer men sen försöka att äta dem mer sällan istället.

Anonym sa...

Haha, oj vad jag känner igen mig i dina "misslyckanden"! Jag gjorde själv också pepparkaksmuffinsen och jag blev tvungen att slänga allt ihop!
Det är svårt med kombinationen av nyttigt & goda bakverk... För det måste ju vara ätligt! Man kan ju alltid ta ett "onyttigt" recept och själv byta ut t.ex. en del av smöret mot kesella...

Puma sa...

Elin:
Haha, det där var nästan roligt. ;-)

Mjölksyra:
Du kan ju testa och se om dina blir bättre än mina... baka lussebullarna annars - goda!

Healthyandhappy:
Ja - definitivt mer avgiftade än mina som inte är avgiftade alls. Eller jo, men bara lite.

PB2007:
Ja, en bra strategi. Men det är svårt att baka och inte äta. Kanske lika bra att jag inte har någon ugn!

Anonym:
Lite skönt att jag inte var ensam om misslyckandet. Då gjorde jag inte totalfel. Är det något annat NLiferecept som du har lyckats med och kanske kan tipsa om?

Terese sa...

Jag gjorde likadana lussekatter som du i söndags, med linfrön och mandel i. Men mina blev lite torra. Fast det kanske berodde på kocken mer än degen.

Jag kan rekommendera blåbärslimpan som finns i hennes bok. Den är god. Jag hade både blåbär och hallon i. Man vill ju sätta sin prägel på saker och ting.

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Fin blogg du har, Kram!
Lussebullar lussekatter recept