05 maj 2007

Följande text kommer från Aftonbladet:

Peak Performance – sämst i test

Den dyra sportbehån från Peak Perfermance var sämst i ett nytt test. Och många behåar tappar passformen efter några tvättar. Det visar ett laboriatorietest som Testfakta.se låtit göra.

Vanliga sportbehåar krymper och tappar passformen redan efter några tvättar. Det visar Testfaktas laboratorietest av nio sportbehåar. Många betalar 400-500 kronor för en vanlig sportbehå. Men det är viktigt att fundera igenom vilken modell och märke som passar bäst.

Skillnaderna är stora. – Inte minst när det gäller hur behån återhämtar sig efter aktivitet och tvätt. Idealet är naturligtvis att behån återgår till samma passform och storlek som tidigare. Men ingen var hundraprocentig, bara nästan. Däremot hade fyra stycken dålig återhämtning, säger Fyra motionärer på Friskis & Svettis fick prova de olika behåarna under ganska ansträngande fysisk aktivitet.

Ska sitta tajt

Tove Gordon, gympaledare på Friskis & Svettis ingick i testpanelen.

– Mycket handlar naturligtvis om tycke, smak och känsla. Men personligen har jag några tumregler. Dels tycker jag att en sportbehå ska sitta tajt och inte ha reglerband. I alla fall om man har stor byst som jag själv, säger hon till Testfakta.se.

Champion – en vinnare

Bara två av de nio modellerna lyckades få toppbetyg av testpanlen. Det var behåarna från Champion och Swegmark som fick en femma i betyg från den delen av testpanelen med stor byst. Dåligt betyg fick Röhnisch, Stay in Place och Better Bodies från de med liten byst. Laboratorietestet och testpanelens betyg vägdes ihop till ett slutbetyg. Solklar testvinnare blev Champions sportbehå med 4,4 i slutbetyg. Lika tydlig jumbo blev behån från Peak Performance.

Varför ska man använda sportbehå och inte träna sin vanliga behå?

– Det är inte funktionsmaterial i en vanlig behå, så man blir blöt och kall när materialet inte andas. Vanliga behåmodeller är inte byggda för att träna i och därför ger de inte det stöd som man behöver, säger Josefina Haraldsson, sportansvarig på Stadium.

Vad ska man tänka på vid köp?

– Om man har stor byst så ska man se till att resåren under bysten sitter åt och inte glider upp. En annan viktig sak är att behån ska täcka hela bysten, annars riskerar brösten att hoppa ur.


Pumas kommentar:

Jag håller med. Champion har en skitbra sport-bh (jag använder den som är ganska lik en vanlig bh, den sitter stadigare än de som är som toppar tycker jag). Jag är nojjig med det här med sport-bh och använder faktiskt dubbla bh:s, speciellt om jag ska springa eller träna något där jag hoppar mycket. Då brukar jag ha den stadiga från Champion eller Shock absorber (level 4) och sedan en lite mjukare från Casall ovanpå. Då sitter bysten som berget och jag kan koncentrera mig på själva träningen än att oroligt kolla i spegeln så att inte bysten hoppar för mycket.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Halloj!

Eftersom jag är sponsrad av Better Bodies är det ganska naturligt att det är deras BH jag använder:O) De har en ny BH i sitt sortiment "Hollywood sport top" som jag tycker är sååå skön, nu har jag väldigt liten byst, vilket innebär att jag inte kan uttala mig hur den sitter på en person med stora. Vad gäller sportBHar över lag är jag "allergisk" mot såna som sitter för tight över axlarna och trycker vilket i sin tur ger mig huvudvärk.
Hoppas du får en fin dag:O)

Anonym sa...

Försökte skriva in min webbsida men det gick inte.
Här är den i varjefall.
www.fodorstraningsdagbok.blogg.se
:O)

Anonym sa...

Nu får jag jue en massa bra tips! *L* Har inte testat Champion... brukar ha Casall... har jue liten byst så man kanske skulle testa Better Bodies som Linda skriver om... å en trasig axel oxå som är allergisk mot att det trycker där... :(

Var väl nån test i Fitness-tidningen oxå om jag inte minns fel...

Anonym sa...

Hej!

Är det okej om jag länkar till dig från min blogg!? Gillar din blogg och vill gärna samla en lista på de bloggar jag följer! Är det okej!?

Puma sa...

Härligt med kommentarer!

Linda:
I träningssammanhang brukar jag avundas alla tjejer med liten byst. De kan snygga(!) sportbehåar utan att behöva oroa sig. Anledningen till mina dubbla stöd är för att jag har bröst modell större. Better Bodies brukar ha snygga grejer överlag även om jag dessvärre inte kan stoltsera med ett enda plagg av det märket i min garderob. Inte än iaf...
Hoppas proteintårtan smakade gott på din födelsedag!! :-)

Susanne:
Ja det är bara att gå ut och testa!

Emelie:
Javisst - det är bara att länka på!!

Anonym sa...

Något jag tycker är ganska bra är de nya träningslinnena med inbyggd bh. En rejäl sportbehå under, träningslinne över – det brukar hålla det mesta på plats.