29 april 2007

Lör 28 apr: Het träning

Dagens träning var en riktig upplevelse!

Bikram Yoga

Jag gillar ovanligheter. Ju mer utmanande och spontana reaktioner såsom "nej men gud!", desto bättre (ja oftast i alla fall, men ett ultramarathon på 10 mil, till exempel,skulle även jag hålla mig borta ifrån). Bikram yoga är extremt. Och kanske är det därför som jag i flera år varit så nyfiken på det.

Jag anmälde mig till en helgsession i bikram yoga. 3 timmar idag och 3 timmar imorgon. Studion ligger vid St Eriksplan i Stockholm och är fantastisk. Det var som att komma någon helt annanstans. Miljön är delikat med och inredningen väldigt smakfull och genomtänkt, från draperier i damernas omklädningsrum till val av kakel i duschrummet och eleganta handfat. Dessutom var den personliga omsorgen i allra högsta grad närvarande då vi efter passet bjöds på nötter, torkad frukt och jordgubbar. Och precis som instruktören sa, så kändes det verkligen hur kroppen sög åt sig av alla nyttigheter efter passet.

Bikram yoga är en serie rörelser (hathayoga), 26 stycken, som man utför i 40 graders värme och hög luftfuktighet. Det är en fysisk yoga och man försöker bland annat att bygga musklerna "på längden". Anledningen till värmen är att komma djupare in i kroppen. I början, låg temperaturen på 32 grader. När passet började ökade vi till 40 grader. Svetten rann utan att vi gjorde någonting, men det är också tanken. För svetten rensar också ut "skiten" i kroppen, vilket är en ytterligare anledning till värmen.



Jag har yogat en gång förut. Då i en liknande helgsession på 3 timmar under 2 dagar på Stationshuset i Saltsjöbaden. Den gången var det Ashtanga yoga och jag gillade det inte riktigt. Rörelserna kändes obekväma och olustiga. Visst var rörelserna obekväma på bikram yogan också, men på ett mer lustfyllt sätt. Det var roligare helt enkelt! Jag kände verkligen hur kroppen blev trött under passet, men samtidigt så full av energi efteråt. Det låter kanske paradoxalt men jag kände mig väldigt vital efter passet vilket är en härlig känsla!

Men det var inte bara en dans på rosor. Alla armarna-över-huvudet-och-sträck-hit-och-dit-rörelser som vi gjorde i början av passet gjorde mig lite lätt svimfärdig. Ett tecken på dålig blodcirkulation enligt instruktören... men det var bara att komma tillbaka, och i de övriga serierna och poserna så kändes det mycket bättre (jag märkte definitivt i vilka muskler jag hade mina styrkor och svagheter)

Det ska bli väldigt roligt att se hur yogan känns imorgon, nu när man provat på den en gång!

Inga kommentarer: