05 november 2008

En titt i kylskåpet

Under de två kommande veckorna är jag hemma hos mina föräldrar i Stockholm igen. De har snällt fyllt kylsåpet med sådant de vet att jag äter: kesella och keso. Hallonen ligger i frysen. Pappa tycker att de köpt kesella för en hel armé. Jag undrar vilken armé som äter kesella...

Creme fraichen (och grädden och lasset med ägg som inte syns) är till mamma som har ätit efter LCHF-principen i evigheter nu. Även om hon fuskar med chokladkolor ibland. Det är just det där fusket som skrämmer mig med LCHF. Råkar man äta lite socker eller kolhydrater blir det ju dubbelfel. Då äter man både mycket fett OCH mycket socker. Och det är ju inte bra. Så som jag har förstått det i alla fall.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, det är väl inte helt sant men jag förstår hur du tänker :) Till en början bör man ju såklart undvika snabba kolhydrater och socker i största möjliga mån för att få kroppen att anpassa sig. Det bör och är inte särskilt svårt för de flesta eftersom fet mat mättar otroligt bra och håller sockersuget borta.

Jag äter godis då och då utan att känna att jag har "förstört allting". Äter man till 90% rätt är det ingen fara anser jag. Även våra förfäder åt socker då och då (ex. honung och frukt). Och allting blir ju vad man gör det till! ;)

Slow-Eva sa...

Vilka snälla föräldrar!

Jag tycker att såna där dieter är läskiga men jag läste igår att det kan vara bra för diabets typ 2 och väldigt övervikta ett tag men att man sedan ska gå över till mer kolhydrater och mindre fett när blodsockret stabiliserat sig. Tror det var Paulun som skrev det. Stämmer det? hur gör din mamma? *nyfiken*

karin sa...

just det, glömde köpa kesella, hihi, kom på det när jag tittade in här:)

//Karin

Susanna sa...

Nej det är just det som verkar jobbigt med den dieten. Att man inte får fuska eller släppa lite ibland. Då går man väl ur fettförbrännningsstadiet i flera dagar sen.
(Mitt kylskåp ser också ut så, iaf min halva. Pojkvännens halva består av salami, konstiga korvar och juice med märklig färg).

Anonym sa...

Men var är grönsakerna kära vänner, grönsakerna!

Okej att följa en fettrik diet, men att få fettet från mjölkprodukter (Kesella 10%...) istället för från nyttiga oljor, nötter och avocados etc. ger ju en massa andra problem.

Sorry för vad som låter som negg-inlägg, men som hälsofreak fick jag en chock när jag såg kylen! :-)

PP sa...

Gulliga föräldrar du har! Mina föräldrar brukar istället bunkra upp med frestelser av alla de slag för att man ska trivas så bra som möjligt hemma hos dom, kanske snällt tänkt men det blir ju fel när man allra helst vill ha nyttig och välbalanserad kost... "det är väl bara att låta bli att äta av onyttigheterna" tänker ni då... Men det är SVÅRT!!!

Anonym sa...

Ha ha, min mamma brukar baka kakor och bullar innan jag kommer hem! Gillar detta bättre ;)

Katarina M-I sa...

Kesellatips nr 2 från mitt skafferi; Ugnsbakade äpplen med kanel och kardemumma. Serveras med Kesella (lätt) kryddad med en gnutta vaniljsocker. (för de som önskar och tål kan man ringla lite sirap över äpplena för att klistra fast kryddorna)

Netto har en billig och bra variant, 500g för 12.90. Heter Fromage Fraish (o,5%). Lärde mig under bummande i Cham att det var den franska varianten:)

Håller inte med Fredrika om fett från mjölkprodukter, de studier som är gjorda pekar inte på att det är mejerifetter som ställer till det. Kor tillverkar transfetter när de processar gräset. Med det finns inget som tyder att den typen "naturligt" transfett skulle vara skadligt för oss.

Magda Gad sa...

cykelmygga: men fredrika har rätt i att viktig näring finns i nötter, frön, mandlar och just det - grönsaker och frukt. dessutom är det viktigt att få balans i fetterna, dvs äta fett från olika källor.

och när man äter lite blir det extra viktigt vad man äter.

Puma sa...

DESSI:
Ja... men ibland får man i sig socker/kolhydrater trots att man inte fattar det själv alltid. Kosten ställer trots allt krav på att man vet vad som är i maten man äter. Men det är en förhållandevis rolig metod/livsstil. Cred!

EVASLEVA:
Ja, men jag är ganska snäll tillbaks. Min mamma äter mycket ägg och bacon och sådant. Hon säger att hon är mätt till långt inpå eftermiddagen. Men hon är inte så bra på att planera och jag tror det är där det faller lite.

KARIN:
mycket viktigt!!

SUSANNA:
Min pojkväns skåp skulle också se konstigt ut. Väldigt olikt mitt i alla fall...

FREDRIKA:
Grönsakerna är på en annan hylla såklart. :) Dessutom är det bara en burk som är 10%-ig. Det är inte min burk. Jag äter bara 1%-ig kesella!! Tycker det är konstigt om någon skulle få en chock av min kyl. I sådana fall är hälsofreak en mycket subjektiv definition.

PP:
Så har aldrig mina föräldrar varit. Men så har jag aldrig varit pinnsmal och "behövande" heller.

CICCI:
:)

CYKELMYGGA:
Tack för tips! Tar gärna emot fler. Har inte hunnit testa mangotipset än heller. Men jag ska!!

MAGDA GAD:
Tänk om man kunde göra allting rätt på ett enkelt sätt. Jag är glad om jag gör hälften rätt.

gullfot sa...

Cykelmygga: jag påstår inte att fett från mjölkprodukter är ohälsosamt (åtminstone inte här - jag skulle faktiskt kunna skriva en lång forskningsunderbyggd drapa om mjökprodukter som djävulens påfund, men det hör inte hit). Men vi behöver andra slags fetter för att må bra, som du hittar i de vegetabiliska källor jag föreslog. Går man på diet begränsar man ju sitt kaloriintag, och om man "bränner" sin fettkvot på kesella så blir det svårt att motivera den där avocadon, mandlarna eller extra matskeden linfröolja.

I övrigt måste jag som biokemist trots allt opponera mig mot att det är skillnad på "naturliga" och "onaturliga" transfetter, men återigen, det är en annan sak och inte det jag ville kommentera.

Jag är helt inne på Magdas linje här, begränsar man sitt energiintag pga diet så blir det extra viktigt att äta bra och varierat så man får i sig alla näringsämnen som behövs.

Puma: okej då är jag lugn :-)

Katarina M-I sa...

Magda; jag höll inte med Fredrika angående mejeriprodukterna och jag har överhuvudtaget inte berört vad jag betraktar som balans.

Magdalena sa...

Vilka snälla föa du har. Din mamma tränar väl inte? För det går inte med den dieten. Inte för mig i alla fall när jag för 4 år sedan körde den och nästan "dog " på ett boxpass. Slutade omedelbart med dieten då.

Anonym sa...

magdalena:

Din påståenden stämmer inte. Det är möjligt att man till en början får sämre ork, men jag har vänner som tränar kampsport på LCHF. Sen har vi ju en av världens bästa elitidrottare Jonas Colting som förespråkar lågkolhydratkost.

Ur ett evolutionärt perspektiv är LCHF den kost människan är anpassad till, och det vore ju synd om vi var oförmögna att springa ifrån vargar och lejon förr i tiden. Då skulle inte många av oss sitta här idag.

Katarina M-I sa...

...och vissa som äter LCHF slutar som patienter hos mig och kissar ut proteiner. Det går inte att generalisera och säga "det passar alla", vissa klara det fint, andra gör det inte.

Anonym sa...

cykelmygga>> När kissar man ut proteiner? Vad innebär det? *nyfiken*