21 mars 2007

Axplock

Jag kan ju inte läsa alla tidningar utan att dela med mig! Här kommer således lite axplock ur Runner's World (RW) och Fitness Magazine (FM):

  • Minst fem timmar motion (såsom simning eller jogging) per vecka, minskar risken för att på lång sikt utveckla bröstcancer. (RW)

  • Hur mycket man svettas varierar från person till person. Om en otränad person springer i samma tempo som en tränad person, kommer den otränade att svettas mer. Men om de båda springer i sitt "eget" tempo svettas de ungefär lika mycket. Men, vältränade personer börjar svettas tidigare eftersom deras kroppar är mer vana vid att reglera kroppstemperaturen. Vältränade svettas också ofta mer vid lägre kroppstemperaturer. (RW)

  • Maratonträning är inte en bra bantningsmetod. Långpassen sliter för hårt på kroppen om man inte ser till att få i sig tillräckligt med energi. Istället är det bättre att kombinera en bantningsperiod med lättare träning. (RW)

  • Vältränade personer kan äta mer snabba kolhydrater än otränade, utan att blodsockret svänger lika mycket (de behöver ofta mindre insulin för att sänka blodtrycket efter en måltid). (RW)

  • Undvik att äta eller dricka någonting sött närmare än en timme före ditt träningspass. Insulinet sänker blodsockret så kraftigt att du kommer känna dig trött. (RW)

  • Vill du förbättra din löpning? Då är två pass per vecka ett minimum om du förväntar dig någon form av resultat. Tre pass per vecka är bättre och allra bäst är det om du fördelar dessa på ett lugnt pass, ett intervallpass och ett längre pass. (RW)

  • Enligt Pauline Nordin är "kort men intensivt" det bästa sättet att bränna fett. Den traditionella metoden för fettförbränningsträning är 45-90min mellanintensitet. Men då måste du träna både ofta och länge, konditionsförbättringarna uteblir och du får lägre efterförbränningseffekt. Kör du kortare - men intensivare, så höjs efterförbränningen maximalt. Ämnesomsättningen går på högvarv och musklerna använder energi. (FM)

  • Ju bättre kondition du har, desto bättre bränner din kropp fett! (FM)

Inga kommentarer: