24 maj 2007

Intervallträning bränner mer fett

Det går en hype i intervallträning just nu. Inte bara på min blogg, utan överallt. Jag hittade en bra artikel på e-health som jag vill dela med mig av:

Snabbaste sättet att komma i form

15 minuters intensiv träning eller en timme i lägre tempo – vad väljer du? Den tidssparande träningen är minst lika effektiv som den längre när det gäller att komma i form. Men bara om du pausar!

Högintensiv intervallträning, eller HIIT som den också kallas, är lösningen för dig som vill bränna fett, spara muskelmassa och förbättra konditionen.


Kanske har du också roligare saker för dig än att beundra dina medtränande i speglarna medan det enda du tänker på är de röda siffrorna som räknar minuterna framför dig.




10 h lika som 2

Forskare vid McMaster University i Ontario, Kanada, jämförde tränande som under två veckor motionscyklat sammanlagt 10,5 timmar med tränande som kört intervallträning i 2,5 timmar.
Deltagarna i intervallträningsgruppen trampade allt vad de kunde i 30 sekunder och vilade i 4 minuter, vilket de upprepade 4 till 6 gånger medan uthållighetsgruppen trampade på i ett lagom jobbigt tempo under 90 till 120 minuter per tillfälle.


Identisk förbättring

Resultaten visade att grupperna uppnådde identiska förbättringar när det gällde kroppens förmåga att syresätta musklerna, vilket är ett mått på hur god kondition man har. Andra studier visar att uthållighetsträning visserligen bränner fler kalorier men att intervallträning, beroende på intensitet, kan bränna tre gånger så mycket fett totalt sätt eftersom musklerna fortsätter att jobba i flera timmar efteråt.



Bränn fett, inte muskler

Du riskerar inte heller att förlora muskelmassa när du intervalltränar. Tänk Michael Johnson så förstår du att det ligger sanning i påståendet att mängden testosteron och framförallt tillväxthormon, får sig en ordentlig skjuts vid explosiv träning som ett sprintlopp. Tillväxthormon har även effekten att hämma lipoproteinlipas (LPL), ett enzym som lagrar in fett i cellerna.

Variera intervallerna

Löpning, cykling, roddmaskin, spring i trappor, hopprep, stavgång i branta backar, inlineåkning och lättare styrke-träningsövningar går utmärkt att köra i intervaller för att maximera fettförbränningen, flåset och höja mjölksyratröskeln. Tycker du att det är roligare att träna i grupp är spinning, aerobics och viss gruppgympa utmärkta exempel på intervall-träning. Likaså bollsporter som innebandy, fotboll, badminton, squash etc där explosivitet varvas med lugnare tempo.

6 kommentarer:

Sporty Spice sa...

Jag kan skriva under på att intervallträning är mycket effektivare än att stå och nöta på crosstrainern i timmar. Plus att det är SÅ mycket roligare.

Puma sa...

Japp, jag vet att du kör hårt på det. Och det är rätt kul, för varje gång jag tänker intervallträning så associerar jag till dig! :-)

Jag heter sa...

Hej. Tänkte jag frågar då jag blev nyfiken :o)
Räcker det verkligen med 15 minuters HIIT? Låter för otroligt för att vara sant. Och isåfall hur ska man lägga upp intervallerna?

Anonym sa...

Jag körde mycket HIIT förut och det är kanon. Kanske dags att börja igen. =)

Puma sa...

Annaemlia,
Gå in på e-health och kolla artikeln, där finns nämligen ett förslag på hur intervallträning kan se ut. Hör också med Sporty Spice på hennes blogg, hon kan allt! :-) Om du springer, så tycker jag även att du kan surfa runt på olika löparsiter, där brukar det oftast finnas förslag på program för just intervallträning! Ha´t bra!

Sporty Spice sa...

He, he. Kul att du tänker på mig när du intervalltränar. Hör du min röst inne i huvudet "kom igen nu Puma, bättre kan du, inte slöa nu, det är så kort tid kvar, öka, öka, öka". =)

Själv har jag en liten Pauline Nordin i mitt huvud. Hon har militärbyxor och en stor svart piska. Hi, hi.