12 oktober 2007

Fre 12 okt: Jogg i Göteborg

Idag sken solen så en tur till Skatås i Göteborg för lite skogsjogg passade perfekt.

Skatås

Skatås är bra. Skitbra rent ut sagt. Så om ni har vägarna förbi Sveriges fram- eller baksida (beroende på hur man ser på det) så måste ni ta er hit. Det är många gånger värt de tre kronor i timman som det kostar att parkera vid motionscentret.


Det blev milspåret. Jag joggade naivt iväg, glad i sinnet över att äntligen få komma ut på en tur, och följde de gröna skyltarna. Inte hade jag en aning om att jag skulle få uppleva 1000 meter uppåt, uppåt, och lite lite nedåt. Följt av mer uppåt. Milspåret är väldigt terrängigt. Ibland går det utmed en grusväg men medan vägen är platt böljar milspåret upp och ned. Nu efteråt känns det lite i låren med andra ord!

Ugglor i mossen

Tiden blev dryga timmen. Jag gick faktiskt i de värsta uppförsbackarna och stannade ibland till för att ta lite kort, kolla in naturen och titta lite extra på de knasiga ugglorna i mossen.


Kaloriförbrukningen hamnade på runt 1000 kcal och medelpulsen låg på över 80% med en maxnotering på 94% (den kom i den långa och branta serpentinbacken som tröttade ut mig redan efter en eller två kilometer).

Stockholms motsvarighet

Man har inte mycket annat för sig när man är ute och springer än att tänka. Så jag försökte komma på vad Stockholms motsvarighet till Skatås kan vara. Det bästa jag kom på är Hellas ute i Nacka men det är en väldigt blek jämförelse.

Stockholmare, vad tycker ni är huvudstadens motsvarighet till Skatås i Göteborg?

6 kommentarer:

Anonym sa...

ÅHHHHH. Hade jag varit ledig hade det varit så trevligt att göra dig sällskap i Skatås. Hur länge är du här? Eller är du i Stockholm?

Anonym sa...

Hej hej! Jag har precis hittat din blogg och läser med spänning på hur motiverad och träningsglad du är! Eftersom jag precis börjat kolla in den kanske detta är en fråga som jag borde kunna läsa till mig i andra inlägg - vad använder du för att mäta din puls? Vanligt pulsband eller Nikepuls/annat? mvh/j

zandra. sa...

Oj oj. Känner igen det där!! Var likadant för mig (med sambo) när vi gav oss dit för att "testa att springa milen". Lyckligt ovetande innan, totalslut efter! Kan meddela att åttan (tror att det bara finns en, är där inte alltför ofta) är BETYDLIGT snällare! Hälsningar från en göteborgare som kikar in här hos dig nästan varje dag

Puma sa...

Forss:
:-) Ja fast du springer ju så mycket fortare så det hade kanske varit lite trist för dig. Men Skatås är nice! Var där idag igen. Och när jag snabbat upp mig lite och åter är i Göteborg ska jag söka upp dig. Jag vet ju var du finns! (Jag är kvar tills imorgon kväll och om du är i stan på dan så hojta till!)

Anonym/J:
Kul att du hittat hit! Jag använder Polar RS400SD (SD betyder att det finns en fotsensor till som mäter sträcka och hastighet). Den är bra, men RS800SD-en är snäppet vassare och har en MYCKET mindre "fotpod" (fotsensor). Det finns också RS200 och fler varianter, men jag tycker att det finns många bra funktioner på 400:an som jag inte vill vara utan.

Zandra:
Ja du har rätt. Vi sprang 8:an idag och det var betydligt flackare!!! Har du vågat på 18-kilometraren eller den längre också?

zandra. sa...

Nej, har faktiskt bara prövat just de två! Milen joggandes och åttan på söndagspromenad. Bor i Mölndal och tycker det känns så knasigt att ta bilen någnstans för att ge mig ut att springa/gå så vanligtvis utgår jag hemifrån och springer dit näsan pekar. "Nackdelen" är ju då att jag inte har en aning om hur lång sträcka det är jag avverkar (i och för sig så spelar det mig inte så stor roll). Tanken var att jag skulle springa tjejmilen i somras så det fick bli milen i Skatås innan för att jag skulle få ett hum om hur långt en mil är och hur lång tid det tar. Tyvärr kom jag aldrig upp till Stockholm (dumt att loppet ligger på en söndag när man behöver komma hem och vara pigg och fräsch på måndagmorgon) men har förstått att den slingan är bra mycket snällare än Skatås. Det vet du kanske något om?

Puma sa...

Zandra:
Ja, jag tycker också det kan kännas dumt att åka någonstans när man i praktiken kan springa så fort man kommer utanför dörren. Samtidigt ger det så mycket för sälen att springa i vackra områden. Det blir mer än bara träning liksom. Mer vardagslyx! :-)

Skatåsmilen är bra mycket jobbigare än Tjejmilen. TM går mestadels på asfalt vilket är ett snabbare underlag än... uhm... barr. Just nu kan jag inte komma på några mördarbackar på TM annat än den sista precis innan mål. Då går det rätt så mycket uppför. Å andra sidan kan man ju ge allt eftersom man snart är i mål. :-)