11 december 2007

Önskelista till jul

Snälla tomten...


Min önskelista

Det jag minns mest från julaftonen och julklapparna när jag växte upp var det ständigt förmanande "i år blir det inte så mycket julklappar". Dels var det 90-tal och dåligt ställt överallt. Dels gick mina föräldrar på en riktig nitlott då de köpte ett nybygge till hus och var tvungen att betala mer än dubbelt upp eftersom byggherren gick i konkurs.

Nuförtiden ligger julklapparna fortfarande glest uner granen. Visst visar ekonomin bättre siffror. Men vi har helt enkelt inte lust.

I år ger vi bort en julklapp var. Varje familjemedlem har skrivit sitt namn på en lapp, lagt den i en skål och så har vi dragit varsitt namn. Det hela är väldigt sekretessbelagt. Max 250 kronor får julklappen kosta. Syftet är att det ska vara en väldigt genomtänkt julklapp.

Så det som står på min önskelista: säsongskort i Åre, nya spinningskor, Öppet Spårstart i februari, nya joggingskor och allt annat jag vill ha, ja det köper jag själv. Det är toppen. Jag slipper allt vad julklappsstress heter - och det jag vill ha, det får jag. Om jag själv köper det.

Det är inte bara julklappsstrategin som är annorlunda hos oss. Även julaftonsdagen har sin speciella karaktär. Visst äter vi julmat och ser på Kalle Anka. Men först insuper vi en massa norrlandsluft. Vi firar allt som oftast jul i "hemma" i Åre. Och julaftonsdagen är en alldeles speciell skiddag.


Det ska bli spännande att se om jag åker utför eller uppför den 24:e i år. Till i år har jag ju utvecklat valfrihet!

2 kommentarer:

Mathilda sa...

Underbart att höra att även andra spenderar julaftonmorgon i pisten, trodde att vi var ensamma om det! =)

Det låter som att ni har en mysig tradition!

Slow-Eva sa...

Det låter som en hemskt bra jul! Både aktiviteter och julklappar.

Tyvärr har vi ingen pist utanför dörren på julafton men vi har väl bestämmt oss för att cykla till julfirandet (en timme åt vardera håll). Det ska bli skönt att röra lite på sig före och efter all mat :)