04 december 2007

Sockersug

Jag kom just att tänka på en sak...

Vad vill man åt?

När man drabbas av sockersug, vill man ha socker i munnen eller i magen? Ja, den frågan dök just upp i mitt huvud.

Om det vore så enkelt att man vill ha socker i munnen, ja då kan man väl tugga på lite sött men sockerfritt tuggummi. Eller? Jag tuggar just nu på Mentostuggummi (ni vet, sådana där Mentospastiller i fruktsmak som förut bara fanns som godis). Det är supersött. Som godis typ. Fast helt sockerfritt. Men om jag vore riktigt sötsugen, skulle detta hjälpa?

Är det så att sockersuget stillas i magen? Varför då? Vilken mekanism är det? För man är ju inte hungrig. Bara sötsugen.


Nu ska jag återgå till att tänka på annat. Som hur lång tid mina "lättare saffransbullar" från NLife måste jäsa.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Haha... Sitter på jobbet och är galet hungrig, kan inte tänka på nåt annat än choklaaaad =)!

Optimist!! sa...

Det undrar jag med ibland...men ibland kan det funka med att ta en ask läkerol, de smakar som godis. Men ibland tror jag att det handlar om att få äta av det "förbjudna". När man är, eller försöker vara en hälsosam och sund människa så vet man att man inte ska eller bör äta onyttigt och då blir det mer eller mindre förbjudet. Jag vet inte hur många gånger jag önskat mig samma längtan och sug till morötter eller varför inte broccoli :)

Em Löfgren sa...

ja du vännen det där kan man grubbla över. ibland kommer suget och slår till och jag blir nästan helt vansinnig, men så börjar jag tänka på VAD jag är sugen på och VARFÖR och det kommer sällan nåt bra svar. mycket mystiskt! känner du ofta sockersug?

Nix sa...

För mig räcker det med bilden för att jag ska bryta ihop. Jag är en sådan godisjunkiee så det saknar motstycke. Och Cola.
Jag betvingar det med att försöka skjuta det till fredagarna. Det går okej - men inte mer. Jag syndar ibland ändå.
Men colan lyckas jag i alla fall skippa rätt ofta numera!

Så om du kommer på vad det beror på - så lala om det!!!

Sofy sa...

Tror att det är precis så som MD sa. Det är i det förbjudna det ligger. Att göra uppror mot de regler man satt, barnsligt, men ja, jag funkar så. För när jag stillar suget på kvällen med nyttigt alternativ, har jag inte stillat suget alls, bara fyllt på med mer kalorier och ibland blir resultatet till och med det sämsta tänkbara och man har plötsligt BÅDE ätit det nyttiga alternativet och det onyttiga. Snacka om dumt.

Det jag ändå tycker funkar är typ två bitar mörk choklad, men bara om man har haft en "bra" ätardag och inte ätit för lite, för har man ätit för lite och därför har för stort sug i kroppen... ja då blir de där två bitarna lätt till fyra, och fyra kan bli fem...osv.

Det snackas om ett nytt proteinpulver från eiselt som heter double pro, det är ganska dyrt, men hyllat av alla som provat. Double choklad ska tydligen bli som chokladmousse om man ställer in blandningen i kylen nån minut. Kanske nåt att prova om man är en sucker för choklad. Jag är nog inte det egentligen...utan mer svag för det mesta :)

Anonym sa...

Sockersuget bildas i hjärnan. Belöningssystemet som sitter i hjärnan sätts igång.

Sporty Spice sa...

Sötsug beror oftast på att man är just hungrig. Och är det "den tiden i månaden" och man blir sjukt söt- och choklassugen är det egentligen kolhydrater kroppen försöker signalera att den vill ha.

Låter bra i teorin man kanske svårt när sötsugen slår till.

Unknown sa...

Jag skulle gissa att det går så långt tillbaka som till innan vi blev människor. Söta saker innehåller kolisar och alltså vill man äta dem. Näring helt enkelt. Våra välutvecklade hjärnor har inte insett att det finns mat att få tag på hela tiden, och därför blir vi sugna, när vi egentligen borde vara hungriga. Ungefär.

Och när man då är sugen och ändå vet att man inte borde och att man egentligen inte behöver snaska men det är ju ändå så att det har den där lyckoeffekten i hjärnan så då sitter man där med handen i godispåsen. Vi är inte så moderna som vi tror ;)

(säger jag som har en påse skumtomtar framför mig på skrivbordet, får se hur länge den överlever...)