21 december 2007

Springa med pannlampa

Det är bara att konstatera, jag vill inget hellre än bli sedd!

Ljushuvud!


När jag var ute och sprang i det becksvarta vintermörkret häromdagen mötte vi en del filurer. Främst flåsande vålnader med pannlampa. Men också ett gäng varelser i markhöjd som blinkade rött. Det visade sig vara dussintalet hundar. Men det såg vi inte. Allt vi såg var det röda som blinkade. Så mörkt var det. Becksvart.

Det där med pannlampa kan nog vara smart. Man ser och man syns. Att synas är exta viktigt om jag ska springa på landsvägarna i Åretrakten.

På diskussionsforumet Utsidan skriver löparen HåkanK att "det är fräckt att springa med pannlampa. Det ger en extra kick åt löpningen. Man (jag) känner mer fokus på löpningen. Löpning är allt som finns, och det finns inget utanför lampans sken."

Visst låter det mysigt!


Grabben använder en pannlampa från Clas Ohlsson för en halv hundring när han är ute och gör sina fyrverkerijobb. Men jag vet inte om den skulle funka för löpning? Läser på jogg.se att de flesta diodlampor är för svaga för mörkerlöpning, speciellt om det skulle vara lite si och så med underlaget. Istället ska man ha halogenlampor. Ändå tipsas det från många håll om Silva L1, en stark diodlampa, för 895 kronor på Addnature eller om en Petzl som säljs på just Clas Ohlsson.


Springer ni med pannlampa? I så fall, vilken sort? Är den bra? Var köper man den? Mitt habegär har precis väckts!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig sprungit med pannlampa. Å andra sidan håller jag nästan enbart till på upplysta gång- och cykelbanor om det är mörkt. Jag har en kompis som nattorienterar ibland. Det skulle nog vara rätt kört utan pannlampa! :-)

Anonym sa...

Har inte heller använt pannlampa, men när jag jobbade i fjällen så var det många träningsläger som bodde på mitt hotell... De körde alltid med pannlampa eftersom det blev kolsvart redan vid tretiden på em. Det var jättekul att se lämmeltåget av joggare längs vägarna (inga gatlampor) eller när en tråd av ljuspunkter dök upp ur skogen (när de åkte längdskidor)... Ofta hade de även såna där luftväxlare (?) i munnen eftersom det var så kallt - rena science fiction-grejen.

http://funrun.blogg.se/

Anonym sa...

funrun>> Det finns liv på andra planeter och de kommer hit till jorden på träningsläger! Var det ungefär så det såg ut? :-)

Mjölksyra sa...

Springer inte alls ute nu när det är mörkt! Men det är nog ingen dum idée med sån pannlampa om det är beckmörkt ute!!

Föresten, jag vet inte om jag sagt det innan, men din blogg är verkligen SkitBra!!! Har kollat in lite bakåt i din blogg, typ till början för jag har inte följt den helt från start!!! Och så mycket träningsinspiration man får!!!

Ha en skön helg!

/Bille

Nannis sa...

Haha, vad kul, jag stod faktiskt och kollade på en pannlampa härom dagen för att ha just när jag springer på kvällarna. Drömmen är ju att våga sig ut offroad rakt ut i skogen - i beckmörkret, men jag är nog lite för mörkrädd för det. :)

Unknown sa...

Ingen aning, jag är alldeles för mörkrädd för att våga ge mig ut i becksvartet sådär... Men jag snyltar gärna på eventuella bra tips, utifall att! :)

Em Löfgren sa...

I love pannlampor! har en på hjälman när jag rider! fast det gäller att titta rakt fram då för pållen följer ljusskenet så tittar jag på ett dike så går hon ufelbart ner där! hahahaha!

forget 4P sa...

Pannlampslöpning är fantastiskt! Man kommer in i sin egna lilla värld och fokuserar bara på ljuspricken några meter framför. Att man dessutom syns bättre och kan "kommunicera" med mötande bilar så de bländar av gör det inte värre.

Själv springer jag med nån lampa av märket Silva från Clas Ohlson, är nog ett par år gammal nu så finns nog inte kvar i sortimentet men miss att jag gav ungefär 4-500:-

Lampan har uppladdningsbart batteri som sitter vid bakhuvudet och dessutom finns två lägen - diod för att synas eller vanlig, starkare lampa för att också kunna se själv.

Blir något att skriva in på önskelistan kanske?

Anonym sa...

Jag kör någonting i stil med den som din grabb har för 149 spänn på någon byggmarknad. Funkar faktiskt oväntat bra, men om man ska vara seriös så behöver man nog något vassare, den sitter inte optimalt på skallen. Gott nog åt mig som nybörjare. Ska också säga att man ser ut som ett pucko i början på rundan i radhusområdet, men det får man bjuda på. Trevlig blogg, gokväll.

Anonym sa...

Jag har pannlampa av halogentyp som jag har använt ett par gånger, men jag tycker ändå inte att ljuset blir tillräckligt bra. Inte när man är inne i mörkaste Årstaskogen i alla fall. Nej tacka vet jag dagsljus...

Anonym sa...

Jag har aldrig sprungit med pannlampa, men jag har tänkt flera gånger att det vore praktiskt i mörka partier. Jag springer oftast efter vägar/gångbanor där det finns belysning, men det är ju "en bra att ha grej" och som allt när det gäller träning behöver man inte få dåligt samvete för att man köpt en. Jag tycker att du ska köpa en pannlampa om du vill ha en ;)

/River springer på
http://riverspringer.blogspot.com

Anonym sa...

Har det blivit någon pannlampa? Ser att inlägget är rätt gammalt. Jag bestälde min i söndags. Hoppas jag får den i veckan. ha det gott!