24 september 2008

Att springa snabbare

Utifrån denna Jogg-tråd att döma kan man bli snabbare med hjälp av andra skor. Ganska så rejält mycket snabbare också. Vad är hemligheten med Newton egentligen?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vill du hjälpa till att göra en god gärning? Kolla in min blogg. Du är utmanad.

Mvh/River

Fredrika sa...

Newtonskor är uppbyggda på ett sätt att de främjar löpning med landning på framfoten istället för på hälen. Istället för joggingskor för vanliga motionärer som är mycket dämpade i just hälen för att ta emot stötarna vid hällandning, har Newton en sluttande, odämpad häl, och dämpningen är istället i framfoten.

Jag har inte provat Newtons själv men tycker det är lite att gå över ån efter vatten - anser att det bästa är att köra så pass odämpade lätta skor som möjligt för att träna upp fötterna till ett naturligt framfotalöpsteg.

Det trista med alla superdämpade och rörelsekorrigerande löparskor är att de visserligen i viss mån kompenserar för biomekaniska fel i löpsteget, men samtidigt så hindrar de också folk från att träna bort dessa felaktigheter. När jag pratade med en löplabbetkille om detta en gång höll han med till 100% men menade att han inte gärna kunde säga till folk att de skulle jobba med sitt löpsteg istället för att köpa superdämpade pronationsskor, vad skulle chefen säga. Go figure...

Sofy sa...

Ha, ha ha... Tankens kraft är stor. Känslan i ett par tunna skor kan göra underverk för hjärnan, jag upplever det själv just nu. När jag till och med döpt mina lättviktare til "springa snabbt i skorna" kan de ju rimligen inte bjuda på långsamma kilometertider då hjärnan helt enkelt är inställd på up-tempo. Så enkelt, så genialiskt!

Härliga träningsdagar du haft. Fasen, jag räknar dagarna, vi borde hinna hitta på något innan du försvinner till paradiset i söder!!!

Lena sa...

Maken har 9 par löparskor. Det är sant. Terrängskor, spikskor, tävlingsskor för halvmaration, för 10 km, för 4 km terräng... Initialt trodde jag att han var galen. Har nu insett att man åtministånde behöver 4 par skor. Ett par distansskor som är mer uppbyggda (Brooks Infinity i mitt fall), ett par intervall/tempo skor (Asics DS trainer), terrängskor (Puma Trailfox) och ett par tävlingsskor (Saucony A2). Varför så många - olika tillfällen kräver olika känslor - och olika känslor kräver olika skor. Hur ska man annars kunna tagga upp på tävling om man stod där i sina springa långsamt skor???

Anonym sa...

Newton skorna är helt grymt bra.. men dom passar nog inte alla. Dom passar mig dock perfekt. Är man tveksam så ska man nog inte köpa dom, iom att det inte går att testa dom någonstans i Sverige. Sitter just nu och väntar på att dom ska släppa sin nya vintersko helt lägligt till vårt svenska höstrusk :)

/Adrian