28 oktober 2008

Min hälsa, min lycka och min mening med livet

Jag har hittat mitt recept för lycka, hälsa och svaret på meningen med just mitt liv.

Min lycka är min hälsa

För några veckor sedan diskuterade jag och en vän livets stora och små frågor. Vad är meningen med livet? Är vi lyckliga?

För mig är meningen med livet en dynamisk fråga. Jag kommer svara annorlunda på vad som är meningen med livet om 20 år än jag gör idag. Men jag hoppas däremot att jag alltid kommer tycka att meningen med livet är att göra det jag blir lycklig av. Det är definitonen av lycka som förändras. Vad som gör mig lycklig kommer inte att vara statiskt.

Många menar att meningen med livet är att få barn. Många säger att de lever för sina barn. Jag kan förstå att folk tycker att det är "livsmeningsfullt" att få barn, även om jag själv inte gör det (ännu). Men jag hoppas verkligen inte att mina föräldrar lever för mig och mina bröder. Lev för er själva istället! Pappa, att ni lever för era barn gör verkligen inte mig och mina bröder lyckligare! Lev istället för er själva men med omtanke om oss! Det kommer att gagna oss också.

Att vara hälsosam och att få göra det jag faktiskt vill, har stor del i min lycka. Därför flyttar jag till Halmstad. Valet stod mellan Halmstad och Åre, men det var den halländska rivieran som vann. Jag trivs i Halmstad. Det är lugnt och skönt och underbart här. Varför skulle jag då inte flytta hit? Det finns inget som hindrar mig. Flyttlasset går på torsdag.

På grund av jobb och den inkomst jag har valt att ha, kommer jag att jobba kvar där jag är nu och därför pendla en del mellan Stockholm och Halmstad. Jag ser det som att jag får det bästa av båda världar. Pias spinningpass i Stockholm och den vackra utsikten i löparspåret i Halmstad. Vi har valt att köpa en förhållandevis dyr lägenhet, och därför valt en högre månadskostnad - men för det får vi golvvärme precis där vi vill ha den och schysst utsikt mot vattnet. Det ger mig lycka. Att bara se till kostnader, att alltid sträva efter billigast, är inte alltid bästa valet. Förnuftet måste få råda på många sätt. Jag vet att jag är en typisk 80-talist med detta synsätt, men vem har rätt att tycka att det är fel?

Kollektivtrafiken har utvecklats till att bli något av det värsta jag vet. Att ta Saltsjöbanan in till Slussen på morgnarna, och sedan stå helt still i trängseln i trappan upp till perrongen för att knappt få plats på tunnelbanan (vassast armbågar vinner) och i slutändan komma för sent till jobbet eftersom ett av tågen var inställda, är en mardrömsstart på dagen. Jag vill inte bäva för detta varenda vaken minut på morgonen. Därför väljer jag bilen. Jag sitter mycket hellre i en bilkö på Essingeleden i 15 minuter och lyssnar till P1 morgonssändning än knuffas runt på ett tåg. Jag vill gärna vara miljömedveten. Jag vill gärna välja tåget. Men jag vill också göra det bästa valet för mig. Jag lägger hellre mina miljöinvesteringar på andra saker än att offra min hälsa på stress och trängsel. I slutändan vinner miljön ändå på mina val. Jag tror inte jag är ensam om dessa tankar. Att höja trängselavgifterna får inte mig att välja tåget. Men fler avgångar, fler tåg och bättre komfort skulle däremot få mig att välja tåget. Det är synd att något så enkelt är så svårt att förstå.

Någon frågade mig en gång under en arbetsintervju om jag ser till detaljerna eller helheten. Jag svarade att det är detaljerna som gör helheten. Det var inte bara ett intervjusvar till en tjänst som managementkonsult. Det är också mitt svar på lycka och meningen med livet.

17 kommentarer:

Felicitas sa...

Åh, vilket bra inlägg Pumis!!!

Magda Gad: sa...

ja verkligen och jag instämmer i allt

Mahlin78 sa...

Skönt med någon mer som sätter ord på det jag helt och hållet instämmer i!

Terese sa...

Så bra sagt. .. Jag menar skrivet ;-)

Cicci sa...

Instämmer jag med, helt & fullt! Klokt =) Hoppas Halmstad blir bra

Anonym sa...

Prova och cykla till jobbet istället för att ta bilen. Du som gillar träning. Dessutom är du då snäll mot miljön och plånboken. Jag cyklar vart jag än ska och älskar det. Det jag hatar är alla bilister som förpestar vår vackra miljö.
Och snälla, golvvärme... Är det nödvändigt? Vår värld kommer aldrig få en bra hälsa om vi ska vara så fruktansvärt bortskämda och bekväma hela tiden!

Sofy sa...

Smarta Puma har visat sig vid sitt rätta jag. Pucko puma är golvad och ligger och sprattlar...tills du glömmer skorna nästa gång.

Snart vinner Åre. Jag måste bara vända finanskrisen så jag får råd att flytta först. Suck. Kram vännen. Förresten. Vad händ emed ditt "going away-party"?

Fast just ja... du komme rju vara kvar och hänga även här. Bra det, annars får jag abstinens!

Puma sa...

Anonym:
Jag har provat. Och jag hinner inte alltid. Det skulle bli 6 mil till och från jobbet. Men det är en bra idé. Det är inte bra att hata. Det försöker jag säga till mig själv när jag i trafiken möts av cyklister som inte verkar ha bestämt sig för vilka trafikregler som ska gälla. Ibland är de gångtrafikanter. Ibland biltrafikanter. Golvvärme är inte nödvändigt. Om man ser på det krasst är det få saker som är nödvändigt i livet. Men jag är snäll mot miljön på andra sätt. Det är bara det att jag inte skryter om allt jag gör. För det mesta är nämligen rätt så självklart för mig. Jag konsumerar till exempel i stort sett inga jeans (som enligt rapporter är extremt miljöovänliga), bara för att nämna något. Hur många jeans konsumerar du?

Dessi sa...

Vilket bra inlägg! Roligt att läsa hur du tänker om andra saker än träningen (vi får veta mer om dig!) även om det också är inspirerande såklart :)

MarathonMia sa...

Golvvärme is the shit. Klart du ska ha det - 80-talist eller inte! Det skönaste sättet att värma frusna fötter som sprungit ute i kall väta!

Mycket bra inlägg Puma.

Anonym sa...

Det får mig att tänka på mina blogginlägg om "Lycka", "Tacksamhet", "Yin Yang", "Kosmos", och slutligen "Energi". Om du vill läsa dem, gå in på VK, leta upp bloggen "En vanlig tjej i en intensiv utvecklingsfas", namn Anna, och gå till September månads arktiv!

Kram Anna

Anonym sa...

Mmm jeans har jag inte köpt på ett år tror jag. Försöker konsumera så lite som möjligt.Tråkigt att du tror att jag försöker skryta om cyklingen:( Jag försöker bara upplysa om alternativ som många inte ens tänker på. Men nu förstår jag att du tänker igenom dina beslut vilket är bra, för det är det inte många som gör tyvärr.

Puma sa...

Anonym (som cyklar):
Nej då, menade inte att du försökte skryta. Menade bara att det finns många val att göra och att det är svårt att göra alla val lika bra. Ibland måste man kompromissa. Jag kunde åkte SUV till jobbet till exempel. Det gör jag inte. Dessutom är vi ofta fler än jag i bilen. Och det är ju i alla fall bättre än att vara ensam. Och alla val är inte självklara - som de med jeansen till exempel. :-) Ha en bra kväll. Jag har precis varit ute på promenad i mörkret. Underbart!

Anonym sa...

Härligt å höra att ni samåker till jobbet.
Jag har oxå varit ute i mörkret ikväll :) En härlig löprunda!
Keep up the good work, både när det gäller träning och miljötänk!

Trevlig kväll!

Magdalena sa...

Bra inlägg som låter mig gamla tant förstå 80-talister bättre.
Min mening med livet är ungeför som din med en liten skillnad "Att KUNNA göra det som gör mig lycklig" dvs - jag förutsätter inte att alltid kunna göra det jag vill men jag blir lycklig om jag ibland får möjlighet, eller tar mig möjligheten för all del. Hoppas det inte är för flummigt. Go girl i Halmstad, gott avis på dig med havsutsikt!

Pumapappan sa...

Naturligtvis är ens barn viktiga, men om man inte kan utveckla sig och vara nöjd med sig själv tror jag heller inte man är en bra referens och förebild för sina barn. Således, skulle inte säga att föräldrar enbart lever för sina barn, men barnen är en stor del av livet.

Och apropå Slussens trappor i morgonruschen - att folk bara orkar trängas för att komma tre trappsteg och två sekunder före uppför trappan. Detta är knappast meningen med livet... Det finns säkert de som fortfarande behöver stämpla in på jobbet, men vad spelar det för roll om jag tänker på jobbet när jag står på T-baneperrongen eller sitter i en kontorsstol? Det är innehållet i tankarna som är det viktiga, inte hur lång tid det tog att tänka dem eller var detta tankearbete ägde rum.

Lycka till i Halmstad!

Johanna sa...

Made a lot (!) of sense! Vädigt bra inlägg :)