13 april 2007

Gymbakterier

På äkta kvällstidningsvis skriver Aftonbladet att det finns 100 gånger mer svamp och mögel i en träningssko än i en toastol, och att gymmet således är en stor bakteriehärd.


Så här ska du göra - enligt Aftonbladet

Aftonbladet har fått sin story från brittiska Daily Mail (men förmodligen är inte svenska gym renare än de brittiska) och menar att man ska se upp för bakterier på gymmet.

Träningskläder som tvättas för sällan kan leda till acne och hudirritationer. Aftonbladet skriver att man bör tvätta sina kläder i 60 grader efter varje träningspass (oj då, jag själv brukar köra dem i 40. Vågar inte tvätta i varmare med risk för de ömtåliga material som finns i dagens kläder).

En yogamatta kan innehålla 10 000 bakterier per kvadratcentimeter och kan ge dig magsjuka. Aftonbladets tips är att skaffa din egen matta och att tvätta den en gång i månaden.

Man ska heller inte torka sig i ansiktet med handdukar som använts till redskap.

Inte heller träningsväskan är bakteriefri. Aftonbladet råder läsaren till att packa upp den så snabbt man kommit hem (vilket jag är dålig på) och hänga upp den på en krok (gör jag heller aldrig) och att tvätta den helst varannan vecka (bakläxa för mig!).

Orkar man inte göra detta, kan man ju alltid leva efter devisen "lite skit rensar magen". Detta skriver dock inte Aftonbladet något om...

3 kommentarer:

Sporty Spice sa...

Visst ska man ta hand om och tvätta sina kläder, men bakterier dör först vid 72 grader så att tvätta i 60 grader gör varken till eller ifrån. Dessutom är det ju "dina" bakterier och de gör dig inte sjuk. Jag slänger in box- och träningshandskar och sneakers (i påse) i frysen. Då dödar man alla bakterier och lukt försvinner. Och alltid hänga upp allt i träningsväskan direkt (jag hänger helst utomhus på vädring) och skölj ur flaska med hett vatten och ställ på tork.

Anonym sa...

Äh, man kan ju inte gå och va rädd för allt! Räcker väl om man dushcar och tvättar händerna ordentlgit efter träningen :).
Är helt säker på att det gör mer nytta att vara och träna än onytta pga bakterier ;). Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete :).

Anonym sa...

Haha! Nej fy! Det finns så mkt man ska akta sig för och oroa sig över, så att oroa sig över bakterier när man går på gymet bygger ju bara på vardagsstressen :P