17 mars 2008

Dagen D

Måndag morgon och jag vaknar med skavsår i halsen. Inte precis vad jag tänkt mig.

Kostplansstart

Jag hade tänkt spinna benen varma på en spinningcykel ikväll. Den planen är bortspolad. Jag har ont i halsen och ska knapra Sinutabs och dricka te istället. Te utan honung. Jag drack alltid te med honung förut men jag är glad att jag vant mig av vid det eftersom det är dagen d idag. Dagen då jag börjar planera min kost och ändra några av mina kostvanor.

Jag äter inte för många kalorier egentligen. Och jag äter i stort enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men, för mig med PCOS och tillhörande fucked up insulinkänslighet, äter jag fel. Dessutom bör jag äta mindre kalorier än jag gjort hitills, eftersom det här med kalorinivåerna också verkar vara en PCOS-okänslighet.

Jag sitter här med facit framför mig - förslag på hur en matdag kan se ut. Jag ska sikta mot 1700 kalorier. Till min hjälp bör jag registrera mig på Viktklubb igen för att hålla koll på kalorier men framförallt andel kolhydrater/proteiner/fett. Mitt mål är att försöka ligga på en fördelning av 43% protein, 24% fett och 33% kolhydrater, eller nånstans däromkring. Rekommenderat intag av kolhydrater är 40-50% men just p.g.a. PCOS:en är jag en kolhydratsalien.

Ett av mina stora misstag har varit att jag äter för sällan. Just som jag sitter här kommer jag på att jag faktiskt inte ätit sen frukost. Mitt schema förespråkar ett päron till förmiddagsmellanmål. Jag är mycket väl medveten om att man ska äta ofta. Jag har lite naivt trott att jag faktiskt gjort det. Men mina nedskrivna vanor talar sitt tydliga språk och jag glömmer faktiskt ofta bort att äta mellanmål. Eller så är jag lat och orkar inte snurra bort kontorsstolen till fruktkorgen som oftast är välfylld eftersom vi är så få på kontoret. Dumma vanor hos en oftast ganska klok Puma.

Misstag nummer två som jag gjort är att inte äta tillräckligt med grönsaker. Anledning till det är att jag under vinterhalvåret sällan är sugen på grönsaker. Enda sättet att komma till rätta med detta är att planera in grönsaksrätter. Att spontanlaga en grönsaksmiddag sitter nog rätt långt inne. Planering är a och o, och det ska jag ta fasta på.

11 kommentarer:

Sofy sa...

Duktigt att ta tag, och duktigt att ta hjälp!

Duktigt att springa i sex timmar. Duktigt att lyssna på kroppen. Tror inte det räcker med en klapp på axeln. Du ska tamejtusan ha björnkramar. Tack för inspirationen!

hade benet varit helt hade jag utan tvivel varit med på 6 timmars löpning nästa gång. DET är att tugga taggtråd...Kram!

Anonym sa...

Som kostrådgivare ska det bli superintressant att följa dina resultat. Jag hoppas du rapporterar här på bloggen. Dryga 40% protein låter lite tufft i mina öron (rent praktiskt eftersom jag personligen hellre äter mat än kosttillskott)men du kommer säkerligen att fixa det :)
Lycka till med nya matvanor och alla grönsaker!

Anonym sa...

Din blogg är verkligen superinspirerande. Vilken viljestyrka du har!

Lycka till med de nya kostvanorna, är själv lite inne på samma spår. Har aldrig testat Viktklubb, men hade Hälsovakten förut. Ska nog ta och testa nån av dem igen och börja kostregga, för att se om jag får i mig tillräckligt med protein. Verkar vara klurigt. Och det ÄR svårt att komma ihåg att äta mellanmål... :)

Karin sa...

Krya på dig vännen! Och lycka till med nya kosten, du kommer fixa detta! Nu har du ju fått massor med tips, bara att följa. =) Frukt är ju gott!

Karin sa...

Med din målmedvetenhet och järnvilja så tror jag att koständringen blir piece-of-cake för dig =)
PCOS är ett otyg, dejtade ett tag en kille som forskar på PCOS, ska se om jag hittar några bra länkar till hans forskning om du är intresserad.

Johanna Söderlund sa...

Oj det här låter inte bra. Du åt ju fettsnålt redan innan.

Visserligen är det bra att minska på kolhydraterna men om du inte samtidigt höjer fettet så blir blodsockerhöjningen ändå ganska hög.

Hur fungerar din aptit i nuläget? Jag är rädd för att om du gör de här förändringarna så kommer du att få problem med hunger (i synnerhet med så mycket träning och lite mat).

Man kan inte svälta sig ner i vikt (åtminstone inte på längre sikt). Och även om du skulle lyckas så skulle det inte vara hälsosamt.

Det är dessutom inte vikten i sig som är problemet utan insulinresistensen och hormonrubbningarna.

Det finns flera studier där kvinnor med PCO och PCOS fått äta lågkolhydratkost och de har fått fantastiska resultat.

Strikt lågkolhydratkost är inget jag rekommenderar generellt men i ditt fall skulle det göra susen.

Du behöver naturligt animaliskt fett för att få i dig fettlösliga vitaminer som behövs för hormonsystemet.

Vem har du fått kostråd ifrån? kan det månne vara en dietist?

Om PCO-studier på Doktor Dahlqvists blogg.

Mitt inlägg om Måltider och mättnad.

Mitt inlägg om Bantningsmyten

Puma sa...

Sofy:
tack själv bruden!! så fort benet pallar kommer jag dra med dig också! då får jag två vinnarskallar att springa efter!

Anna:
Japp, hur lite protein det är i saker och ting har jag fått föreläst för mig. Men det ska nog gå. Tar lite kaseinprotein till mig hjälp.

Maria:
Tack. Viktklubb är ganska kul faktiskt. Enkelt att lägga in maten och snygga diagram.

Nike:
:-)

Karin:
Ja, vore jättegulligt om du ville maila forskningsgrejer om du har möjlighet! Knowledge is king!

Johanna:
Tror du missförstod mig. Det är inte fettet jag ska skära ned på i första hand. Det kommer ligga kvar på samma nivå som tidigare, mer eller mindre. Tanken är inte att svälta mig. Jag kommer inte gå så lågt på kalorinivåerna och tycker heller inte att det låter speciellt roligt. Mina kcalnivåer ligger runt BMR (grund) och tanken är att jag ska sänka kolhydraterna och öka proteinerna.

Johanna Söderlund sa...

Jag trodde att det var 24E% (energiprocent) fett du menade, men så var det alltså inte?

Hoppas ändå att du läser mina länkar.

Anonym sa...

Hej Puma! Det är inte det lättaste att vänja sig vid att äta mer grönsaker, men det är mest just en vanesak. Problemet är att man inte tänker på det när man handlar, eller måste hitta på vad man skall laga för mat, utan man hamnar oftast i gamla invanda spår. Ett kanontips är att "prenumerera" på grönsakslådor som man får hemlevererade en gång i veckan, t.ex. från Ekolådan (www.ekoladan.se) eller Årstiderna (www.arstiderna.com). Då "tvingas" man laga mera grönsaker och slipper dessutom jobbet att handla. Visst, det är dyrare, men kosten skall man inte vara dumsnål med.

Tycker din nuvarande plan låter vettigt, jag skulle (trots PCOS) inte gå ner alltför mycket i kohydrater med tanke på att du idrottar mycket. Lycka till!!

lina sa...

Är lite nyfiken bara om du fått några kostråd via sjukvården? Har själv PCOS (dock lindrigt)& tycker att det känns som att sjukvården har noll koll på detta område!

Ikwood sa...

Lycka till med kostomläggningen! Att äta mer grönsaker är inte så svårt egentligen, ett superbra tips är att alltid ha massa grönsaker i frysen... Bara att hälla på och mikra! :-)

Tycker också att din fördelning låter tuff - särskilt som du tränar mycket, och uthållighetsträning dessutom... Ska bli intressant att följa ditt projekt! :-)