05 maj 2008

Bästa joggingskon

Ge mig en bra sko tack!

Bästa skon?

Under två löppass de senaste 10 dagarna har min högra vadframsida stumnat. Den känslan har jag inte haft på evigheter. Trist som det är känns det ändå skönt att veta att det beror på mitt dumma löpsteg. Jag minns fortfarande surgubben på den annars rätt bra affären Runners Store som sa att jag inte ens borde springa på grund av min supination.

Jag har inte känt av supinationen på evigheter. Men att jag gör det nu säger mig en sak: köp nya skor!

De löpardojjor jag springer i nu är inte evighetsgamla. Tre månader ungefär. Men de ser äldre ut. Färgen är grusgrå och sulan är lite sliten. Jag är en fena på att slita ut skor och bör förmodligen ta till mig skolivslängdsråd lika lite som jag ska ta till mig generella skoråd. För på mig stämmer inga skoråd. Detta är något jag är långt ifrån ensam om.

Egentligen vill jag inte ta till mig generella råd överhuvudtaget. Jag är inte generell. Risken att råden inte stämmer är överhängande. Det är som det där med barn. Den genomsnittliga familjen föder 3.2 barn (ja det är väl mamman som föder egentligen, och siffran stämmer kanske inte längre men jag matades med den faktabiten när jag gick i plugget). Ironiskt nog finns det inte en enda familj med 3.2 barn. Så mycket för genomsnittet alltså.

När det tipsas om skor i tidningar nämns sällan löpsteg. På plocksidor ser man hellre till färgen. En rosa outfit matchas med rosa skor. Tjusigt, javisst. Men ganska dumt ändå. Det är så mycket mer till en sko än färgen - eller dämpning, som det också tjatas om. Allt annat då? Är det en pronationssko? En neutral sko? Hur är den i hälen? Tåparti? Smal eller bred? Stabil? Lätt eller tung?

Det är med stor skeptis jag läser modetidningars träningssidor, här snackas det mest bara färg. Det är med mer tillförsikt jag läser Marathonportalens stora skotest. Men jag håller ändå i bakhuvudet att hur mycket en sko lovordas i testet, så vet jag inte om den passar mig. Inte heller kommer jag föda 3.2 barn. Jag är nämligen inget genomsnitt.

9 kommentarer:

Sofy sa...

Själv tänkte jag få fram ungefär 1,5 barn... ett känns lite futtigt men två kan bli trångt i bilar, och dyrt på resor ha, ha... Tror jag är lite för ego för det här med kids fortfarande.

Nya löparskor, ja, jag vet...de slits ju galet fort, mina har redan hål i stoppningen i hälen, fast jag knappt sprungit i mina nya!!!

Lycka till med jakten. Köper du nu hinner du ju nästan springa in dem till marathon.

MarathonMia sa...

Skillnaden mellan mode för löpare och löparmode är

Mode för löpare är wannabees: De köper ett koncept via Veckorevyn - åh, vilken söt träningstopp - vi kollar om vi hittar matchande skor.

En riktig löpare kör löparmode: Provar ut rätt skor. Kollar vilken färg de till slut har. Jaha - neongrön/babyblå/laxrosa - så köper man löpartröjan efteråt.

Jag har 2 barn medn 2,3 löpskor...

MarathonMia sa...

oups - jag har inga barn MED löparskorna. Jag har 2,3 par löparskor... :-)

carro sa...

Såg nog ut som en riktig mupp i början när jag sprang. Gamla utslitna aerobicbrallor, gammal Gortex-jacka osv, ha ha... Fast riktiga löparkläder är faktiskt mkt skönare. Det är en djungel det där med "rätt" skor. Är kanske naiv eller nåt, men brukar grabbarna i skoaffären bestämma åt mig. Men min sambo ska till USA snart, tänkte försöka prova ut några käcka, för att han sen ska köpa dom mycket billigare där. Smart va??? Får vä se hur bra det blir.

Anonym sa...

jobbigt de där med att hitta rätt skor, har du provat spec inlägg för supinationen ? Det är alltid med skräckblandad förtjusning jag tar mig ann att investera i ett par nya skor, sicket problem ;) kram på dig

Anonym sa...

Löparskor, i Love them. Vet inte varför men jag älskar att köpa dem. Just nu använder jag 3 st.
Adidas Supernova Ctl, 2 mån, till löpning
Adidas Supernova Ctl, 9 mån, till löpning inomhus (gnisslar)
Asics, 2120, 14 mån, till promenader
osv
Älskar verkligen adidas, har alltid haft asics, men adidas är min nya älskling. men jag överpronerar, så dessa är kanske knappast till dig. Lycka till med inköpet!

Anonym sa...

JAg gick till löplappet i Göteborg. Älskar de skorna de tipsade om :)

Anonym sa...

http://www.newtonrunning.com/

Unknown sa...

Tänk vad trist om vi alla var genomsnittliga! Fy...

Jag gillade inte att mina skor var rosa när jag köpte dem för att samma sko i herrmodell var blå. Precis som bebiskläder! Hallå!? Men sköna är de, och det är ju liksom meningen!