28 april 2007

Från en riktig tränare

Lorenzo Nesi är tränare för Studenternas IF och kommentator för många löptävlingar på Eurosport. På marathon.se har han skrivit en miniartikel om hur du på ett bra sätt kan träna löpning på en halvtimma. Jag har varit fräck osh saxat hela artikeln - men erkänner också att vartenda ord nedan kommer från herr Nesi himself. Läs och lär!

Fartlek för motionären

Med ont om tid gäller det att hålla kvalitet på träningen. Fartlek låter kanske inte seriöst, men är kanske det bästa en motionär kan göra av en halvtimma.

Den som tränar inte mer än en tre gånger i veckan kan få ut mycket av en halvtimme. Kombinera nytta med nöje och ge dig på en fartlek. Spring i ett naturskönt område, mjukt underlag är att föredra. Fartleken kan visserligen springas i strukturerad form med ett specifikt antal minuter som ska löpas i upprepade former, men det är en motsägelse av ordets innebörd. Låt dig i stället inspireras av den omgivande miljön. Efter att ha lunkat lugnt i uppemot tio minuter kan du under en kvart leka dig fram med olika ryck. Sprinta uppför en backe, tävla med träningskompisen till nästa lyktstolpe, rulla i god fart nerför en lång svacka, spring om den där karln som just passerade er och flyg iväg tills du är utom synhåll - allt det fartiga som du inte roar dig med på andra pass. Huvudsaken är att du stimulerar kropp och knopp till högre farter. Utnyttja de sista fem minuterna till att jogga tillbaka.

Inga kommentarer: