25 november 2007

Min julkalender

Jag har smygstartat min julkalender...

Julkalender

Jag tjuvstartade min julkalender (se högerspalten) i lördags. Till skillnad från andra julkalendrar pågår min en hel månad. Dag efter dag ska jag fylla den med träning. Eller nja. Nästan. Inte varje dag. Jag har nämligen känt efter! Känt efter och kommit fram till att jag ska testa med två träningsdagar följt av en vilodag för att få in mer vila.

Det betyder alltså att jag borde vila imorgon. Nu blev min nya strategi genast jobbig. Räknades stepträningen i lördags som träning? Var det ett kvalitetspass? För i min nya träningsstrategi ligger fokus på kvalitet. Å andra sidan kan det vara lämpligt med en vilodag efter ett långt löppass. Debatten i mitt huvud lär pågå hela kvällen. Såväl nu under herrarnas super g, som senare under damernas andra slalomåk och kanske även under den första Sagan om ringenfilmen som slutar mitt i natten.

Vilken skillnad märker du när du vilar mer?

13 kommentarer:

Anonym sa...

jag blir mer peppad om jag vilar en stund extra - och då blir nästa pass sjukt mycket roligare än om det bara går 'på räls'. =)

Anonym sa...

Hej! Tänkte bara tipsa om ett riktigt kul mål. Du är egentligen för ung (!) men det kommer även att finnas en öppen halvmara för alla åldrar, kika på www.emg2008.com eller länken.

Anonym sa...

Och för andra som är intresserade så finns det 28 idrotter (ca 100 grenar/tävlingsklasser) och de flesta startar runt 30-35 år som åldersgräns. En gigantisk idrottsfest (med mkt fest!) och ca 10 000 deltagare!

Anonym sa...

1. Bättre muskeltillväxt.
2. Bättre balans i ämnesomsättningen.
3. Roligare träningspass... och effektivare, eftersom man inte alltid känner sig så sliten.

(Dock: Jag gick från en träningsdos på som mest 25 timmar i veckan, till nuvarande ungefär hälften).

Lycka till ;-)

Anonym sa...

Om jag vilar regelbundet och ofta så håller jag motivationen uppe (träningen är nästan alltid jätterolig).
Och så slipper man känna sig sådär sliten precis som Cia ovanför skriver om. Träningen blir effektivare och kvalitativare tycker jag. Man orkar ju då ge 100%alltid (nästan :-)

Anonym sa...

Testat det där med vila hit o dit.. Har kommit fram till att det för mig funkar bäst att se hur kroppen mår dag för dag, jag känner oftast på morgonen när jag vaknar "idag är det dags att vila" eller ibland redan kvällen innan...

Anonym sa...

Man orkar ju otroligt mycket mer när man vilar ordentligt. Jag har lyckats med det fina att _inte_ lyssna på kroppen på sistone...och det funkar ju inte riktigt i längden. Mer vila åt folket! ;)

Anna (Orka mera) sa...

Vila ger kroppen chans till återhämtning, men är även återhämtning för det mentala. Har jag vilat blir jag dubbelt så taggad att träna dagen efter och kör med en helt annan motivation och fokus vilket gör träningen mycket mer effektiv! Dessutom undviker man överträning och skador som tyvärr är oundvikligt om man inte ger kroppen chans till återhämtning. Så vila med gott samvete så ger du kroppen en chans att bygga upp sig!

Slow-Eva sa...

Det är viktigt med vila. Men det är så intressant att läsa det här när de flesta av de vuxna (och barn?) i industriländerna har exakt motsatt problem. De vilar ju alldeles för mycket!

Ja du vet att jag studerar det där just nu :)

Anonym sa...

Får jag in mer vila så kan kroppen jobba mycket mer och bättre de gånger jag tränar. Kör oftast enligt mentaliteten 2+1, dvs två träningsdagar och en vilodag. För mig är det i närmaste ordalag perfekt.

Anonym sa...

Toppen att du "satsar" på vilan! Jag kör själv samma upplägg; träna 2 dagar & vila 1 dag. Efter vilodagen känner jag mig starkare och har högre motivation och kan därmed prestera bättre :) Under våren körde jag på rätt hårt men resultaten uteblev, snarare upplevde jag att jag stod på gränsen till överträning. Jag märker det genom att jag sover sämre (vaknar på nätterna fast jag är "slutkörd") och att jag svettas mycket på nätterna. Efter träningsuppehållet i sommar (p.g.a. op) har jag så sakterliga kommit tillbaks till min vanliga träningsnivå under hösten, men kör nu 2+1 varianten - med bättre resultat :) Kör du core-passet på Sture torsdag morgon?

Puma sa...

Funrun:
Hajjar. Trots att jag är peppad för jämnan. :-)

EMG2008:
Det är bra att jag har några år på mig att träna!

Cia:
Uhm... jag är ju inte uppe i 25 timmar (fast jag fick till strax över 10 förra veckan) men kanske kan jag tillgodose mig några av de där positiva effekterna ändå?

Bille:
Ska testa och utvärdera!

GymGlam:
Ja det är också en bra strategi, så länge viljan inte tar överhanden... :-)

Marie:
Nä. Tråkigt nog inser man det för sent.

Anna:
Ska övertala samvetet!!

Evasleva:
Så sant som det är sagt.

Fredrik:
Jag tar efter din strategi och hoppas den känns bra för mig med.

YTZ:
Nä - just då har jag vilodag. Ironiskt va. Men jag kör core på onsdag morgon på Sture däremot. :-)
Det var länge sen vi sågs så det skulle va kul att ses igen!

Anonym sa...

Jag kollar om jag kan boka om till onsdag morgon! Skulle va kul att ses + att jag aldrig varit på T's pass..