10 april 2008

Bästa återhämtningen

Ibland vet man att man borde göra saker, men gör det inte ändå. Vad är man då - om inte puckad?

Energi

Jag vet att man ska få i sig energi snabbt efter träning för att skynda på återhämtningen. Men inte fasen har jag sett till att ha med mig en proteinshake till gymmet för det. Nej när jag har tränat har jag bytt om, åkt tunnelbana hem, ibland gått till affären för att handla middagsmat, kommit hem och konstaterat att det måste diskas innan det blir någon middag och till slut lagat vad nu lagas skall för att sedan äta kanske 1-1.5 timmar efter träningen avslutats. Inte alls optimalt. Jag vet ju att kroppen behövt energi långt mycket tidigare. Kort sagt, jag har varit en Pucko-Puma.

Ibland krävs det att någon säger det man vet, men på ett lite mer pedagogiskt sätt, så att man fattar att man vet det man vet, så pass mycket att man börjar göra något åt det.

För två veckor sedan var jag på ett spinningpass med instruktören Camilla (som för övrigt är från Motala som jag i min tur lämnar för Stockholm idag). Efter passet sa hon, som instruktörer brukar göra, att det var viktigt att vi fyllde på med energi eftersom vi kört så hårt (90 svettiga minutrar). Men - sen sa hon såhär: just nu står alla era celler med vidöppna dörrar (redo att fyllas på med energi). Just den meningen gjorde susen för mig. Den fick mig att verkligen förstå. Det är där, direkt efter stretchingen, som jag ska fylla på. När jag kommer hem och fixar mat som åker ner i magen 1 eller 2 timmar senare är ju dörrarna inte alls lika öppna. Och jag återhämtar mig inte lika bra.

Jag har egentligen vetat det här alltid. Den kunskapen har varit svår att missa. Men Camillas förklaring och imaginära bildspel, har gjort att just denna kunskap sitter längst fram i pannan och inte långt bak i huvudet - och förhoppningsvis kommer jag bli bättre på att ta med lite proteinpulver att blanda till efter mina gympass.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Direkt efter passet äter man kolhydrater, sen fyller du på med protein o annat. :)
/alis

Mela sa...

Med "cellerna står vidlppna" så menar man dessutom att glukoset, dvs kolhydraterna, inte behöver insulin för att transporteras in i cellerna, utan det är någonting som kallas för GLUT-4 som "Öppnar" cellen - vilket gör att glukos kommer in och kan blílda glukogen utan att du får ett insulinpåslag. Det här gäller under passet och inom typ en kvart efter avslutat pass. Alltså; det som har visats optimalt av forskningen är 20 gram protein och 40 gram kolydrater inom en kvart. Men det vet du säkert egentligen!

Anonym sa...

jag frågar alltid snällt om jag får ställa in protteshaken i kylskåpet med alla färdiga drycker i receptionen. Då håller den sig kall och mjölken blir inte konstig!

Puma sa...

mela:
vad händer om man inte fyller på med kolhydrater? min shake innehåller ju minimalt med sådant och ärligt talat är jag inte speciellt sugen på nåt efter träning, allra minst de ultratunna riskakor som ger mig snabba kolhydrater jag ska försöka ha med mig men itne gillar.

Slow-Eva sa...

Bra med pedagogiska instruktörer!

Prralin sa...

Ibland behövs påminnelser även för det mest självklara... jag tar också åt mig och ska flytta upp denna vetskap några snäpp i hjärnkontoret. :)

Anonym sa...

jag är inte alls insatt i detta och kommer troligen att framstå som korkad, men vad är det för fel på en banan?

sofia

Anonym sa...

Ganska enkelt svar på frågan om man inte fyller på med kolhydrater snabbt efter träning - sämre återhämtning såklart.