13 november 2007

PCO(S)

Jag var hos doktorn igår. Och fick det bekräftat.

PCO(S)

Precis som förra gången jag var hos doktorn på Sophiahemmet var jag tvungen att springa från Tekniska Högskolans tunnelbanestation för att hinna fram och då kom jag ändå dit fem minuter för sent. Svettig och blöt av regnet (ingen rolig kombination) flåsade jag upp för trapporna för att sedan få bekräftat för mig att det inte är något fel på mig. Jag har bara PCO(S).

PCO eller PCOS
är ingen sjukdom. Det är "bara" ett tillstånd. Ett syndrom.

Behandlingen heter p-piller om man inte vill gravid. Generellt sett brukar man vara orolig för viktuppgång när man knaprar p-piller. Men i mitt fall hoppas jag att det leder till en minskad vikt. Problemet är bara att eftersom jag har mens typ en gång i kvartalet eller halvåret, så vet jag ju inte när jag ska börja knapra mina piller. Så jag har fått piller för det också.

Livets orättvisor

Att jag har PCOS är jag inte så nedstämd över. Det är trots allt skönt att fått ha svar på några frågor. Frågetecknen kring barnlöshet är inget som jag ens funderat över just nu. Jag är inte inne på det kapitlet ännu. Den dagen, den sorgen - för att tänka krasst.

Just nu finns det tankar som hägrar längre ner. Som ligger och trycker och trycker. Alltid.

Doktorn sa att det är extra viktigt att tänka på sin kost när man har PCOS. Och jag försökte förklara. Precis som jag alltid gör. Men jag såg ju att hon inte tror på mig. Precis som de flesta som ser mig.

För det syns inte att jag tränar som en dåre. Det syns inte att jag inte äter pizza och godis varje dag. Och det är det som känns. Som gör ont. Att jag försöker och försöker men inte får något kvitto på det jag gör, varken inför mig själv eller inför andra (ja faktiskt - för mig är bekräftelse från andra jäkligt viktigt!). Jag ser ju inte ut som någon snyggt vältränad Sporty Spice precis.

My old happy self. 2004.

11 kommentarer:

Terese sa...

Jag lider med dig :-( Min lilla fökylning känns ganska bagatellartad i sammanhanget. Tur att du är så stark som du är tjejen!

Puma sa...

Terese:
Nej - lid inte! Jag är inte sjuk - bara bitter. :-)

Anonym sa...

hej vännen! jäkligt synd att du inte får nåt kvitto på allt ditt slit! men I am sure you look damn good on the inside! och nu när du vet vad det är för "fel" på dig och du kan få hjälp mot det ska du se att du kommer kunna vända trenden! det tvivlar jag inte på, med din beslutsamhet! du kommer bli fit som attan,det är jag säker på! skönt att veta vad det är som krånglat iallafall! menar de nu att du komemr kunna tappa vikten nu då?

Anonym sa...

Tråkigt med PCO-diagnosen...men eftersom övervikt är en bieffekt och du ska få p-piller kanske det blir en skjuts framåt för viktminskningen!

Btw, såg att du hade spelat basket. I vilken klubb?

tenah sa...

Tråkigt med diagnosen men kanske skönt att veta vad allt beror på, istället för att undra varför inget händer. Du verkar vara en stark tjej och jag är säker på att du kommer att nå alla din mål, kanske inte alla samtidigt- men nå dom , det kommer du absolut=)

Btw, Skidlärar-utbildning.. Är det den på 40p i Åre eller vart har du pluggat? Har små funderingar på att bli skidlärare nämligen..

Sporty Spice sa...

Men vad SKÖNT att du fått det svart på vitt nu. Och att en sådan relativ enkel lösning som p-piller kan hjälpa dig (kan säga att jag inte gått upp ett enda hekto av p-piller).

Om jag vore du skulle jag köra Hälsovakten i en vecka (det är gratis att testa) så du får svart på vitt exakt vad du äter också. Ibland är det lätt hänt att underskatta det, även om man har bra koll. Du kanske äter för lite fett eller protein?

Och försök att inte vara bitter. Du kommer att komma ur det här som en starkare Puma.

Pernilla "Nilla" Svensson sa...

Hej vännen!
Jag vet hur det känns att kämpa och kämpa, men aldrrig få kvitto på det! Då e det lätt för utomstående att säga att man inte ska ge upp, när man själv tycker att det är trist som fan!
Men jag vet att du e stark och jag vet att du e mer envis än du tror! Så jag håller på dig och vet att nu, när du fått namn och förlklaring på det som gäckar dig, också kan utnyttja det till din fördel och nå dina mål!
Du vet att jag håller på dig tjejjen!

Puma sa...

Emelie:
Haha ja på insidan är jag värsta Sanna Kallur!! Haha. Hur det går med vikten får vi väl se. Men jag måste ner så är det bara - för allt jag gillar (skidåkning och träning) är sååå beroende av en hälsosam vikt!

Elin:
Ja jag hoppas det. Basket spelade jag uppe i Hälsingland när jag bodde där på vischan en sväng i ganska låg skolålder. Handboll spelade jag i Skuru.

Tenah:
Mitt svar har du nog sett på din blogg. Gick utbildningen i Whistler, Kanada. :-)

Sporty:
Nä, ska inte vara bitter så mycket. En dag räcker. :-) Bra tips med hälsovakten - jag är ju fortfarande med på Viktklubb och ska ta tag med dagboken där. Kan man äta för mycket protein förresten? Blir det jobbigt för njurarna då eller vad händer?

Nilla:
:-) och jag på dig. Det finns ingen som det är så kul att skrika på som dig. Hehe.

Anonym sa...

Tråkigt att höra.. Men samtidigt skönt att se att du ser det rätt positivt i och med att du ändå nu vet vad det är för något :)

Söt bild på dig förresten!

Optimist!! sa...

P-piller kommer nog att göra susen! P-piller kan fixa mycket när man har hormonproblem. Lycka till! GO P-PILLER! :)

Anonym sa...

Verkligen tråkigt med din diagnos!
Men kanske skönt att veta vad det är iallfall!? Skönt att veta att ditt hårda jobb med träning och kost inte är "ditt" fel. Och förhoppningsvis hjälper p-pillrena och så blir du så smärt och smidig som du vill vara.

Underbart härlig snöbild!