14 november 2007

Vassle- och Kaseinprotein

Proteintillskott är väl bra... eller? Nedan följer en ganska vettig text från Jason McMillion/Metro:

Vassle- och Kaseinprotein

Vassle- och kaseinprotein har helt olika egenskaper och bör därför intas när kroppen på bästa sätt kan använda dessa i önskat syfte. Men glöm inte maten, slarvar man är proteintillskotten näst intill verkningslösa.

Vassleprotein upptas väldigt snabbt vilket ökar proteinsyntesen (muskeluppbyggnanden) markant. Det höjer även inslulinnivåerna vilket bidrar till den kraftiga anabola effekten. Intas vassleprotein och snabba kolhyrater i samband med ett träningspass (före eller efter) är det en vinnande kombination. Det finns dock en nackdel och det är insulinhöjningen som även ökar fettinlagringen. Därför ska vassleprotein endast intas i samband med träning och inte under andra tider, speciellt om man har lätt för att lägga på sig underhudsfett.

Kaseinprotein är i motsats till vassle ett långsamt protein. Det tar alltså flera timmar för att kroppen ska kunna bryta ner proteinerna till aminosyror och sedan ta upp dessa til blodet. Kasein ger därför inte den kraftiga proteinsyntesen men minskar däremot proteinnedbrytningen bättre än vassle. Undvik kasein i samband med träning där man svettas mycket då mer vatten går åt för att bryta ner kaseinet. Passar däremot bra som komplement till mellanmålet eller tillsammans med kvällsmålet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant inlägg det där.

Anonym sa...

Intressant! Så mitt whey 80 som jag lägger i både morgonsmoothiesen och efterträningshakern kan motverka på frukosten. Samtidigt eftersm det inte är mycket kolhydrater i min frukost öht så kanske det inget gör....hmmmm! Tål att tänkas på, helt klart! Men när man går in på gymgrossisten och kollar på kasinprotein som då skulle vara bättre på morgonen är det hiskeligt dyrt, kanske är värt att fortsätta som jag ändå gör eftersom whey 80 gör att det smakar bättre med......

Sporty Spice sa...

Slim Jim som han kallar sig för var med i "sexsåpan" Paradis Hotel. Bara lite kul värdelöst vetande. =)

Puma sa...

Mjölksyra:
Ja, fast jag blir mest nojjig och tycker att det hela genast blev krångligt.

Anna:
Krångligt, eller hur?

Sporty:
Jaså. Ja där föll han genast ner en massa pinnhål på min respektstege.

Anonym sa...

Äntligen nån som förklarar begripligt och kortfattat. TAck!