17 januari 2008

Size zero

Syftet var att avskräcka men gårdagens "Sanningen bakom size zero" på TV3 var inget annat än en bantarbibel i TV-format.

Bantarbibeln

Otroligt snygga och smala Louise Redknapp (fru till f.d. Liverpoolhunken Jamie Redknapp) tycker att Size zero-idealet är avskyvärt och gör ett TV-program om vägen dit.

Hennes syfte är att avskräcka men när hennes vikt- och måttresultat redgjörs varje vecka ser det mer ut som en bit från Biggest Loser.

Och vilka resultat hon gör sen! På bara en vecka går hon ner flera kilo och minskar omfånget med flera centimetrar.

Visst, de filmade läkarbesöken vittnar om att dieten och viktnedgången var farlig men vilken underviktig eller överviktig desperat bantare lyssnar på det örat? Allt man ser är en vacker Louise Redknapp som blir smalare och smalare (och hungrigare och hungrigare men hey, what else is new?), som leder modeshower och som grädden på moset samlar hon alla sina vänner och ser riktigt lycklig ut på slutet när hon precis når sin Size zerokropp.

Louise Redknapp före och efter hennes 30 dagarsbantning

I mina ögon lyckas hon inte med syftet att avskräcka. Att hon är hungrig, orkeslös och har magsmärtor är inte vad jag minns av programmet. Det jag kommer ihåg är att det gick så bra för henne att gå ner i vikt. Jag kommer ihåg hur hon åker till LA och går på diverse spa-behandlingar som gör henne smalare. Jag kommer ihåg hur hennes framgångsrecept heter 52 timmar träning på 30 dagar och 800 kalorier per dag. Framförallt - jag ser hur den "quick fix" som Louise kallar det, ger resultat. Och för min del är "Sanningen bakom Size 0" inget annat än en ironisk bantarbibel.

Men - jag skulle gärna vilja ha Louise Redknapps frisyr. Den var grym!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Lustigt! Vi har slängt ut TVn, men just igår sprang jag på gymmet istället precis när den dokumentären gick. Jag reagerade precis som du även om jag inte såg hela! Dessutom misstänker jag att tjejen är latent anorektiker för att överhuvudtaget anta en sådan "utmaning". För att kunna motivera det för sig själv och sin omgivning, liksom. Men innerst inne ändå när en liten hemlig dröm om size 0...

Tacka vet jag idrottsliga mål och ideal! Vi måste ju hålla oss friska för att prestera bra.

Anonym sa...

Great mind think alike. Tänkte precis som du att det snarare uppmuntrar än avskräcker...

Anonym sa...

Jag tror att det omöjligt att göra ett BRA program om Size Zero som avskräcker, det nåt ALLTID fel människor!

Nix sa...

Hon är ju helt galet mycket snyggare på före-bilden än på efter-bilden.

Men jag är ju kille och vet inte ens vad size0 innebär. Såg inte heller programmet.

Sofy sa...

Som jag skrev inne hos Andréa. Jag stängde av... Tror precis som du att effekten blev den totalt motsatta mot vad som var hennes tanke. Varsegod; såhär gör man, ta daaa...bara att börja svälta om du vill nå ditt mål och klämma ner rumpan i en 24:a. Suck. jag blir så trött!

Em Löfgren sa...

blir så arg på de där programmen! de misslyckas alltid totalt med att vara avskräckande.. tror tyvärr att många unga tjejer blir väldigt motiverade av det istället.. såna som redan har en dålig relatin till sin kropp och tillmat...

Anonym sa...

Jag såg något liknande program om detta som gick för några månader sen. Det tyckte väl jag lite faktiskt var avskräckande. De mådde verkligen skit och det skrämmande var att den ene (de var två som gjorde det) fick rätt ordentliga psykiska besvär (bulimi och svår depression) på kuppen.

Jag håller också med Nix att hon helt klart var snyggare innan (men tittar man noga så ser man att på förebilden så är hon sminkad vilket hon inte är på efterbilden).

Skrämmande att vissa människor försöker nå den storleken dock.

Nix sa...

Jag kollade mest på kroppen faktiskt - och den är förhoppningsvis inte redigerad - även om de kan ha ljussatt det annorlunda.

Ebba sa...

Fastnade också framför programmet igår och du har helt rätt. Förstår inte att man visar sådana program ens... Hon var dessutom sjukt mycket snyggare innan.

Tausert sa...

Såg oxå programmet. Rätt intressant tycker jag men som du säger, många småtjejer tittade säkert på det och noterade..
Däremot tycker jag att Louise var bra för hon insåg själv att "det kan vara lätt att fastna i detta" och att hon behövde hjälp även efteråt så hon kunde komma upp i "normal" vikt igen.

Håller med om hennes frilla, den var SKITSNYGG, tyvärr blir mitt hår lockigt när det blir för kort så det skulle inte se riiiiktigt lika snyggt ut på mig *fnissar*

Puma sa...

Som ni säger tror jag att det är svårt att göra ett bra program om sådana här saker. Det är en väldigt tunn röd linje man måste balansera på. Men som sagt, hon hade i alla fall en snygg frilla. Och en snygg man. Och en snygg bil!

Slow-Eva sa...

Gick inte det här i somras fast med två brittiska journalister? Att det görs flera likadana program tyder ju också på att det inte är seriöst. Det brittiska programmet fungerade inte riktigt heller som avskräckande.. fast lite mer än det här verkar det som eftersom en av deltagarna fick avbryta det hela eftersom hon blev för dålig.