17 januari 2008

Tor 17 jan (forts.): Lättdistans

När det långa blir längre, blir det korta kortare.

6 kilometer med flyt

Kvällens joggingtur är mitt fjärde pass sedan igår lunch. När jag känner efter hur kroppen mår, märker jag inte av någon överväldigande trötthet. Ingen stumhet. Inget ont. Jag har väldigt bra flyt just nu. Bra känsla. Men klart att det känns att jag har jobbat. Benen känns ganska tomma på explosivitet.

Szalkai ville att jag skulle springa 6 kilometrar ikväll. Ingen match, tänkte jag. För ju längre distanser jag springer: 8, 11 eller 18 kilometer, desto lättare känns de kortare 5- eller 6-kilometerspassen. Precis som på spinningen. Ju längre intervaller vi kör: 45, 70 eller 120 sekunder, desto lättare känns 30-sekundersintervallerna.

När jag skriver lättare menar jag inte jobbighetsmässigt. För korta rundor och korta intervaller är jobbiga med hög puls och närapå mjölksyra. Men de känns lätta mentalt!

6 kilometer är kort. Tänk er själva: under de första 2 kilometrarna springer man utan press. Man värmer upp och känner efter hur kroppen mår. När man står inför de sista 2 kilometrarna är man nästan hemma så man kan kosta på sig att springa på lite. Bli lite trött. Mållinjen är ju så nära. Det är således bara de där 2 kilometrarna i mitten som blir lite malande och gnagande. Som består av löpning där ingenting riktigt händer mer än att man sätter ena foten framför den andra.

Samma sak på 30-sekunders intervallerna på spinningen. Under de första 10 sekunderna kommer man igång. Hittar rätt motstånd och rätt fart på pedalerna. Under de sista 10 sekunderna har man fullt sjå att titta på mållinjen så man inte hinner känna hur trött man är. Det är således bara de där 10 sekundrarna i mitten som blir lite malande och gnagande. Som består av trampande där ingenting riktigt händer mer än att man försöker köra på så hårt man kan.

När det långa blir längre, blir alltså det korta kortare. Och när det är kort vågar jag springa på. Kvällens pass låg på 5.30 min/km i snitt. Det är bra med tanke på att jag värmde upp i 6.15-fart och höll 5.05-5.15 under stora delar av andra halvan. Och detta med relativt låg puls! Jag låg bara på runt 88% av max. Grattis, säger jag till mig själv och undrar vad som håller på att hända. Ge mig ett millopp nu - jag vill sätta pb!!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobbat Puman! Jag önskar att mitt löppass var lika bra som ditt. Nu ska jag smörja in mina trötta ben med isande gel. Godnatt.

Löpning & Livet sa...

Kul att det gick så bra för dig! För mig gick det ok igår, men benen var lite sega efter både löpning coh spinning i onsdags.. Nästa vecka ska jag börja följa szalkais halvamrathonprogram. Kanske inte till punkt och pricka, men på ett ungefär iaf..

Em Löfgren sa...

bra jobbat! och roligt att läsa för just mig just nu! har nämligen, som jag redan skrivit, tänkt ta upp löpningen igen! och det är just ett 6 km varv jag tänker ha som träningsbana till en början! =) smart tt tänka som du, de första 2 är upp värminng och på de sista 2 är man snart hemma, så då e de egentligen bara 2 som är jobbiga !=)

Anonym sa...

Hej!

Är också MYCKET engagerad motionär och har precis hittat till denna suveräna blogg och tänkte att här är en som kanske också kan dela mitt mål att springa marathon på European Masters Games i Malmö men insåg sen att du är för ung! (fast jag tror dom har ett öppet halvmarathon på gång som alla kan springa).

Hur som helst, det kanske finns andra som har åldern inne som läser här så jag hoppas på att hitta likasinnade att dela hurtbullejagkten med. Det finns fö 28 olika idrotter att välja på så de flesta bör kunna hitta sitt.

Undrar om man skulle ta o börja blogga om det kanske?!?

länk till tävlingarna finns Här - EMG2008.com

Lycka till med träningen!

Anonym sa...

Bra jobbat, kul att det går så bra! :-)

Felicitas sa...

Åh, härligt jobbat!! :D

Anonym sa...

klart det skulle blivit PB på både 5 o 10 km om du hade haft ett lopp snart.

(men istället drar vi till canada igen)

Sofy sa...

Wohooo! Speedy gonzales1 Shitvad bra resultat. Duktigt jobbat. Och så många pass sen, helt galet mkt på fyra dar...men kan va bra att ha i benen inför lång flygresa. ha det nu underbart i snön. Jag vill ha långa rapporter sen när du kommer hem o vi kan springa med teamet på långdistans sen!

Benet sa...

Gött att se att all träning och allt slit ger resultat. Bra pass! Kämpa på!