17 april 2008

Nojjig

Det är med skräckblandad förtjusning jag lever mina dagar numera.

Käk

Förra veckan kände jag att jag gått ner. Den här veckan känns det snarare tvärtom. Igår ställde jag mig på vågen för en liten fuskuppdatering. Vad jag såg förvånade mig. Mer om det på söndag!

Det jag egentligen ville skriva om var kalorier. Alltså, kalorier är fascinerande. Hunger är det också. Igår kväll mådde jag inte kalas direkt. Åt därför ingenting efter långpasset. Idiotisk, jag vet. Men - det är riktigt svårt att äta eller dricka något med energi när man mår illa. Hur mycket jag än visste att kroppen behövde energi för bästa återhämtning så gick det inte.

Däremot gick det imorse. Det kurrade inte i magen men jag hade ovanligt stor aptit. Mina 2 ägg blev till 3 och förutom 1.5 dl keso och 1 dl jordgubbar blandade jag till en proteinshake på 1/2 dl Night Pro och 3 dl lättmjölk. Snacka om att det blev många kalorier: 550!

Till lunch äter jag protein i form av kyckling eller lax och en massa olika salladsprylar och kanske max 1dl kokt pasta. Idag lade jag även till 1 skiva kavring och vips blev även det en massa mer kalorier: 530 totalt!

Mellanmålet åt jag strax innan träning och det råkade också bli mer än vanligt: en smoothie gjord på enbart frukt och en risifrutti (supersnabba kolhydrater jag vet, men det var ändå ok på något sätt): 400 kcal!

Middagen blev okej kalorimässigt. 180 g kyckling och en drös tomater, avokado och annan sallad tillsammans med lite minikeso vilket landade på runt 450 kcal.

Summa summarum har jag ätit runt 350 kcal mer än vanligt och det gör mig nojjig. Men skit i det. Det jag vill säga är att små små saker ger stora kaloriförändringar. Som det där ägget. Som den där "nyttiga" fruktsmoothien utan socker eller nåt E-nummer. Det tycker jag är fascinerande på något underligt sätt. Och det är också lite fascinerande hur kroppen skriker så pass mycket efter energi en hel dag efter lite krävande träning. Hallå kroppen, kan du inte bränna lite fett istället va?

Att jag är nojjig för att det här på något sätt ska påverka veckans viktresultat vill jag inte låtsas om. Men jag erkänner att jag är skiträdd för att det inte ska bli viktminus på söndag. Jag kommer nog vara skraj inför varje vecka, så länge jag känner att jag har mycket att gå ner.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker inte du ska nojja dig över kalorierna! Jag räknar inte kalorier men går ner i vikt genom att äta mat som inte ger speciellt stor insulinutsöndring (dvs mestdels fett och så en gnutta protein).

Äter du en begränsad andel kolhydrater kommer du gå ner i vikt oavsett om du ligger på kaloriunderskott eller inte. Det är min erfarenhet, och den delar jag med många andra (bl.a. Gary Taubes som har skrivit boken "Good calories, bad calories).

Att räkna kalorier är tidödande och ångestframkallande. Ät så du håller dig mätt bara :)

Löparfantasten sa...

Hej Puma!
Jag har också mått illa efter de sista långpassen den senaste tiden. Irriterande. Idag drack jag medans jag sprang och åt lite marsipan. Tycker att jag mådde lite bättre idag. Kanske jag inte är tillräcklig snabb att fylla på med mat när jag kommer hem, jag vet inte. Eller så dricker jag för dåligt innan.

Anonym sa...

Räkna kalorier, mäta och väga tror jag inte är nyttigt. Självklart kan man tänka på vad man äter men som sagt blir man lite väl nojjig av att hålla på att räkna kalorier. I värsta fall kan det sluta i ätstörning och det vill man INTE ha!

Lycka till!

Puma sa...

dessi:
ska försöka att skippa nojjan. ungefär hur många % protein och fett äter/åt du när du gick ner/går ner?
jag tycker det känns bra att minska på kolhydraterna, och än har jag inte saknat dem. jag är överraskad!

löparfantasten:
skumt. jag brukar också dricka, hade med mig 5dl sportdryck igår men det känns som att det inte räcker? på 6-timmars mådde jag inte illa trots att jag låg på samma pulsnivå som igår - där drack jag dock mer. kanske har det med just intaget att göra, som du säger? marsipan borde funka bra att knapra på eftersom det innehåller mycket socker men... det är ju inte min favoritsnack... ;-)

Anonym:
Hej hej. Nej, att räkna kalorier som normalviktig behövs inte. Har man däremot 20 kilo att gå ner är det ett bra sätt. :-)

Susanna sa...

Det är nog bara bra att variera sig lite.

Vad använder du för program för att räkna ut kaloriinnehåll i maten?

Prralin sa...

Det låter som att du är jätteduktig! Jag ska försöka haka på och inspireras av dig att också gå ner några välbehövliga kilon... det är bara en massa "ska bara" först, o det är ju inte bra... Det är kul när du skriver lite grann om vad du äter och hur mycket. Lycka till och jag håller tummarna för dig på söndag!

Lena sa...

Puma, sluta räkna kalorier. Och sluta väga dig när du inte ska. Inget av detta kommer att ta dig dit du vill. Jag lovar.

Som inspiration tänker jag dela med mig av en liten historia.

I april förra året fick jag följande uppdrag av maken "gör mig mindre fet till Göteborgsvarvet, för annars kommer jag att springa på 1.40". (Detta sagt av maken som för 10 år sedan sprang på 1.16)Sagt och gjort, 7 veckor senare stod han på startlinjen. 84 kg hade blivit 74. Tiden blev 1.27. Nu är vikten på väg ner till 70 och han startar i årets upplaga av Göteborgsvarvet i elitledet. Maken är numera ganska vältränad och bättre kommer det att bli. (han är fd orienterare som blev skadad, lade av, började med golf, blev bråttomtjock och sedan började springa igen). Nu är uppdraget att se till att få ner honom till 70 utan att tappa något utav träningseffekten.

Så visst går det att kombinera att elitträna och prestera och samtidigt gå ner i vikt. Men då MÅSTE man lyssna på kroppens signaler. Du måste lära dig att äta för att ge din kropp näring och inte för något annat skäl.

1. Vätskenivåerna måste hållas intakta. Inte dricka för mycket, men definitivt inte ha ett underskott av vätska. Vätskebrist gör även att fettförbränningen slås av till viss del.
2. Äter du för lite under en för lång tid så ställer kroppen in sig på svält. I svälttillstånd så förbränner kroppen inte speciellt mycket fett, utan ser till att hålla hårt i det som finns. Således tvärt emot det som man försöker uppnå...

Rent praktiskt så lade jag upp det på följande sätt.
1. Valfri mängd proteinbaserade livsmedel. Främst fet fisk som lax och makrill men även kyckling och kött. Däremot ingen skinka och andra E-nummer produkter. Protein mättar dubbelt så mycket som kolhydrater, bara så du vet;)
2. Så mycket frukt och grönsaker som man bara orkar och kan äta. Dock kommer du att känna dig tjock, men detta beror på att frukt har en viss "jäsande" effekt i mage/tarm och därför blir man lätt uppblåst av att äta mycket frukt och grönt. Men tjock, nej.
3. Träning innan frukost. Supersegt, men effektivt. Dock bör träningen vara lågintensiv (rullskidor, långsam jogg eller supersnabb promenad)
4. Inga och jag menar inga E-nummer.
5. Inga lättprodukter. Detta på grund av att när man ersätter det naturliga fettet i produkter så ersätter man det med modifierad stärkelse och man har nu börjat intressera sig för hur detta påverkar kroppen. Kroppen kan bryta ner fett, men hur är det egentligen med de modifierade produkterna. En del forskare hävdar att kroppen inte kan byta ner detta utan lagrar det istället, vilket betyder lagrar det i fettvävnaden. Tycker att detta är en intressant tanke och jag äter hellre lite mindre sås och använder ekologisk vispgrädde än att äta en stor tallrik med sås gjord på fejkprodukt såsom Mildas såser.

Nu kommer mitt jobbmöte, så jag får återkomma;) och förlåt för att det blev så långt;))

Anonym sa...

Det där jäkla kalorierna, jag blir galen... Och min vikt envisas tydligen plötsligt med att stå helt still. Märkligt... Funderar på att lägga in en "ätardag" utan att balla ur för att hålla motivationen uppe!

Anonym sa...

(Oerhört pretto och tråkigt, men icke desto mindre sant:)

Har du 20 kg att gå ner är det ett långtidsprojekt. Alldeles för långt för att du skall kunna räkna med en tydlig minskning varje vecka under hela perioden. Det tror jag i och för sig att du redan vet. Vad jag vill ha fram är att det är fett onödigt att lägga ribban på en höjd som är omöjlig att nå (nu menar jag inte 20 kg utan det att gå ner varje vecka) och sedan noja över att du inte kommer över den. Det kommer snarare att minska dina chanser att nå dit du vill än att öka dem (för att inte tala om hur du kommer att må på vägen).

Puma sa...

Susanna:
Jag använder Viktklubb. Gillar deras cirkeldiagram över protein, fett och kolhydrater. Plus att banken med livsmedel är bra!

Lena:
jag tycker det är intressant att väga mig regelbundet. tycker det är både fascinerande och intressant att se hur kroppen reagerar viktmässigt på t.ex. långpass. skulle jag väga mig en gång varje/varannan vecka eller så, och kanske dag efter långpass, skulle jag bli tokig om jag inte förstod varför vågen visar som den gör. nu kan den visa plus - men jag förstår ändå varför.

jag tror absolut att det går att prestera på träning och gå ned i vikt. men jag tror det är svårt.

tack för tips på vägen.

och så vill jag försvara mig lite och säga att jag lyssnar på kroppen signaler: igår behövde jag äta lite mer efter långpasset dagen innan, jag kände det - och jag åt.

Anna:
Ätardagar behövs, tycker jag, annars blir det så jäkla tråkigt.

Tolkia:
Jag vet att det är ett långtidsprojekt. Jag har 20 års erfarenhet av det! Jag är också mycket medveten om att det kommer inte gå neråt varje vecka, ju mer jag minskat i vikt - desto mindre kommar jag minska framöver.

Puma sa...

Prralin:
Jag håller på dig!

Anonym sa...

Jag har också mycket funderingar kring det här med maten. Mina 10 kg sitter som berg hur jag än tränar och håller på. Jag har en förmåga att äta för mycket tror jag. Nu testar jag en ny meny som jag har lagt upp på min blogg. Jag ska verkligen försöka hålla mig till den och inte sväva ut (mer än smoothien på helgen) som jag har en tendens att göra för då är det liksom kört. Då eskalerar det bara i ätande. Jag har nån sorts ätstörning. Det måste jag erkänna.

Jag håller tummarna för dig! Kram!

Anonym sa...

Kul att höra :)

Min fördelning ser ungefär ut såhär:

Kolhydrater: 2E%
Fett: 73E%
Protein: 25E%

Det diffar lite från dag till dag men ungefär så ser det ut.