17 april 2008

Tor 17 apr: Styrketräning + spinning = Kul!

Det var vilodag idag. Från löpningen alltså. Därför blev det spinning och styrketräning.

Styrketräning

Egentligen skulle vi kört pump, jag och Nilla och Coola Karin. Medan jag ser pumpen som en plikt är det Coola Karins favoritform av styrketräning och vad Nilla tycker, ja det varierar lite. Idag ville hon inte alls pumpa. Så då gjorde inte jag det heller. Men det var inte så att vi gjorde ingenting istället. Vi körde styrketräning: rygg och biceps.

Jag är inte så säker på ryggövningarna och undviker dumt nog att träna rygg när jag tränar ensam. Jag tycker att just ryggen svåraste muskelgruppen att nå, och de svåraste övningarna att få till tekniskt korrekt. Vi körde latsdrag (yes! denna kändes precis i ryggmitten) och sittande rodd (vissa reps kändes skitbra medan i andra riktigt känner jag hur fel muskler kopplas in) och ryggresningar (får lite ont i svanken/ländryggen - varför?), bicepscurls med stång (oj oj vad muskeln tar slut snabbt), bicepscurls i cc med rep (funkar inte alls för mig, rörelsebanan känns fel och bicepsen kopplas inte in som den ska), bicepscurls i maskin (ingen favorit - alldeles för lätt att handlederna böjs) och så till sist några crunhes på boll med fötterna på väggen.

Det var ett bra 40-minuterspass även om vi inte hade bestämt på förväg vilka övningar vi skulle göra. Kanske var det lite för mycket folk i styrketräningsdelen men va fasen, så kräsen att man skulle ha alla redskap för sig själv kan man inte alltid vara.

Spinning

Det var ett tag sedan jag körde spinning sist. Typ 2 veckor. Även om jag sprungit mycket de sista dagarna kändes benen spinningfräscha. Det var riktigt drag i Tereses pass och jag upptäckte hur mycket jag saknat spinningen. Det var backar och det var raksträckor med intervaller. Me love! Jag försökte komma åt lite mjölksyra på slutet och de sista raksträckorna var riktigt sega men det är fascinerande hur jag återhämtar mig i benen mycket snabbare efter spinning än löpning. Varför är det så?

3 kommentarer:

Karin sa...

Jag kollade in på er på spinnigen, det såg härligt ut! Synd ja varken hade energi eller spinningskorna med, annars hade jag smugit in! =)

Och var glad att du missade pumpen! För om jag ska dra med dig på ett pass så du tycker det är roligare än en plikt, då ska det vara ett BRA pumppass!

Anonym sa...

I varje löpsteg får du en stöt på flera gånger din egen kroppsvikt = en mycket större belastning på musklerna jämfört med cykling, där du anstränger musklerna utan att bära din kroppsvikt. I löpningen får du också ett excentriskt muskelarbete som spinningen inte har på samma sätt, vilket kräver längre återhämtning. Det är ju detta som gör cykling, simning och för den delen längdskidåkning till så skonsamma träningsformer (därmed INTE sagt att de inte är effektiva!).

Slow-Eva sa...

Oh, träna rygg är ju min favorit. Jag älskar sittande rodd. Knepet för mig är att köra ett hyfsat lätt uppvärmningsset först för att riktigt få till rätt muskler och sen köra riktigt J*la tungt! :)