19 april 2008

Riksidrottsmuseet

Vi har varit kulturella idag, jag och grabben. Kulturella och sportiga på en och samma gång.

Riksidrottsmuseet


Vi tänkte tajma in vårsolen som utlovats till helgen med en promenad från vårt tillhåll på Söder till Riksidrottmuseet som ligger inklämt där bland de andra museerna vid Gärdet. En trevlig promenad även om det var lite snålt med solen.

Grabben är en OS-fanatiker och har koll på de flesta årtalen och namnen. Men han är inte ett museifan så det var lite kul ändå att han ville göra en museitripp.

Grabben - en stel höjdjoppare?

Riksidrottsmuseet låter som ett roligt museum. Det är det också. Men, det hade kunnat vara snäppet bättre. De har väldigt många samlarprylar. Gamla skor, samlarkort och andra sportprylar. Men inte så mycket fakta om olika sporter, och egentligen inte så mycket olika sporter över huvudtaget. Jag såg en sadel och Brinks ridstövlar från ett VM (eller om det var OS) men inget annat som hade med hästsport att göra till exempel. Ingen segling. Ingen triathlon. Och inte så mycket annat från de många sporter som inte utövas och som inte alltid får den uppmärksamhet som de förtjänar. Däremot mycket friidrott, en specialutställning om fotboll, en hel del rodd faktiskt och ganska mycket annat.

Kul affischer från förr.

Det bästa på hela Riksidrottsmuseet var filmerna från förr. Sixten Jernbergs fantastiska skidlopp under 50- och 60-talen, Gunder Hägg och Arne Anderssons fighter på 40-talet, Ingemar Stenmark (såklart), kanotisten Gert Fredriksson som länge var tidernas bäste kanotist, och en hel del annat. Gamla filmer är kul! De tränade och tävlade under helt andra förutsättningar än nu, och speciellt med hjälp av helt andra material än nu.

Grabben försöker slå hole in one på minibordsgolfbana på museets 5-kamp
(där de flesta stationerna var trasiga)

Man kunde lukta... om man ville. Vissa saker luktar inte så gott...

Vår kulturella lördag avslutades med lunch på Etnografiska museets restaurang (ett riktigt bra museum för övrigt). Där serveras annorlunda (som i icke-svenska), roliga och ekologiska luncher. Inte nödvändigtvis nyttiga. Men det spelade mindre roll och jag tog tacksamt emot det ekologiska bröd jag fick och doppade det i min hummus och tzatsiki och annat som fanns på min greek-arabiska mezetallrik. Jag skulle ju på långpass senare!

Min greek-arabiska mezetallrik,
rätt så god även om magen kanske inte tycker att långpass på exotiska kryddor är så roligt.

Den kulturella dagen avslutades med snabb shopping på Lindex. Det blev en svart casual långklänning som jag spanat in förut. Passar bra på stranden och after beachen i Halmstad i sommar. Ska bara jobba på överkroppsmuskelstyrkan först...

2 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Låter som ett rätt kul museum trots allt, kanske får besöka det när jag har vägarna förbi sthlm.. Maten såg föresten helt underbra ut! :)

Sofy sa...

Åh vilken fin lunch! Och kul idé. Jag och prinsen borde verkligen lägga på lite krut på det kulturella.

kram