29 april 2008

Träning med dåligt samvete

Det börjar bli lite tråkigt nu.

Varierat?

Jag är en motståndare till rutiner. Ge mig ett återkommande veckoschema och jag slår bakut. Hur kände jag inför Szalkaiprogrammet då, kanske du undrar? Men det är inte samma sak. Szalkais program var varierat, både vad gäller typ av pass, längd och tempo. Enda tråkigheten var kanske att passen låg på samma dagar men det kunde jag leva med.

Löpningsstressen har blivit tråkig. Enformig. Med det menar jag inte att löpningen är tråkig. Bäst att jag skriver just det igen, så att ni inte missförstår mig: med det menar jag inte att löpningen är tråkig.

Vad som är lite enformigt är att det känns som att jag "alltid" bör träna löpning eftersom devisen "man blir bra på det man tränar" är jäkligt sann. Skulle jag boka in ett spinningpass är det lite grann med känslan att "jag borde inte...". Istället känner jag att jag borde klämma in ytterligare lite löpning. Det är just det som är det tråkiga. Att jag inte kan träna allt jag vill utan måste fokusera på en sak och får dåligt samvete när jag gör något annat. Dumt va!

Just nu sitter jag och kollar SATS-scheman och drömmer mig bort. Bland favoritinstruktörernas spinningpass, bland boxpass som jag älskar men aldrig hinner gå på, bland PT-cirklar som jag vet är enkel och tuff träning och därmed en favorit hos mig och bland mycket annat...

Den enda variationen bland mina joggingturer och löppass är styrketräningen. Den tycker jag är rolig, och den ger jag inte upp. Starka bröstmuskler kanske inte gör så mycket för min maraprestation men det skiter jag i. Starka bröstmuskler gör desto mer för min kropp!

7 kommentarer:

TheLoonyNail sa...

jag känner likadant nu inför maran. jag har tränat en del annat samt fått ont i höften när jag sprungit så jag har inte kunnat göra det på ett tag. Varje måndag spelar jag innebandy med npgra tjejer, men nu får jag dåligt samvete eftersom jag borde springa istället....heldumt det där.

Men det är ju kul att springa som du säger....det är väl nu när maran närmar sig och det blir ett måste det blir trist, efter maran blir det nog roligare igen då det inte blir ett måste att springa hela tiden.

Anonym sa...

jag tror på variation. själen behöver sina krumsprång också... även om du blir superbra på löpning så kanske du tynar bort inifrån om du bara tränade det?
=)

Ikwood sa...

Känner igen det där... Men träning måste ju få vara _rolig_ också! Jag brukar gilla rutiner, men blir det för mycket kör jag ett kul pass eller två emellan UTAN att ha dåligt samvete för det. Ser det som en sorts periodisering helt enkelt.

Sofy sa...

Ha, ha... ge mig ett veckoschema och jag slår bakut. Samma här, jag blir liksom som en barnunge och sätter mig på tvären direkt, även om det är JAG som komponerat schemat. Udda!

Tror visst att det är sant att man blir bra på det man tränar, men samtidigt kan det bli för mycket av det goda, både så att hjärnan inte tycker det är kul till slut, eller, som bekant, att kroppen hittar andra sätt att säga ifrån. Variation är grymt bra. Du får ta en löppaus direkt efter maran ( det behöver nog kroppen ändå) och då passa på att klämma in boxen när höfter och knän känns fräscha!

Trevlig valborg på dig!

Anonym sa...

Jag dumpade Szalkai i ett tidigt skede just för att jag inte kan BARA löpträna. Jag måste ju spinna, pumpa och skaka lite rumpa på afro för att må bra. Och eftersom jag inte siktar på att VINNA Sthlm marathon (utan mer ta mig runt...) så hoppas jag det funkkar ändå.
Men jag är impad över dig som är så målinriktad och fokuserad. Du kommer att glida över mållinjen utan att ens vara andfådd ju :)

Felicitas sa...

Åh, jag känner så igen mig! Och som funrun sade, variation tror jag på. Och träningsglädjen!

Hoppas att du får en mysig valborg!

MarathonMia sa...

Puma - kom ner till Krillans IP på söndag kväll och kör intervaller med en drös bloggare / IF Linnéaner / någon TSM-själ... vi ska nog piska lite löparglädje i dig! :-) Börjar det kännas tråkigt så får man ju se till att det blir roligt.

Jag längtar också till spinning, bodypump, bodyjam, core, boxning i massor... men efter maran.