14 maj 2008

Lyxfällan besöker Puma

Lyxfällan är hos mig. Inte i skepnad av Charlie och Mattias. Hos mig är det grabben som leder projektet!

Spara för att kunna spendera

Jag lever ganska frikostigt. Pensionssparar inte (ska börja när jag fyller 27) och har inte heller så mycket annat aktivt sparande (jag har dock min bostadsrätt som är värd ganska mycket mer nu än vid köp för två och ett halvt år sedan - jag benämner det inaktivt sparande).

Mina intressen är dyra: enbart förra säsongens nya skidutrustning äter 2000 kr av mina pengar varje månad, sommar som vinter, och då är inte reskostnader eller liftkort medräknade. Lägg till 3 nya skoköp (spinning+löpning) per år på runt 1400 kr, 2 träningsset (jacka+byxor) för ca 1200 kr, 2 sport-bh á 600 kr och det blir en hel del bara sett till träning.

Grabben har fått mig att gå igenom mina spenderarvanor och jämföra med min inkomst. Jag har också fått göra en budget för hur mycket pengar jag vill lägga på saker och ting. Lustigt nog går den budgeten ihop med min inkomst. Ironiskt nog ligger jag hela tiden efter på kontot.

Hur som helst. Ett aktivt steg till att hushålla med min ekonomi är att köpa färre "oj-då-glömde-vattenflaskan-hemma-så-jag-köper-vatten-på-SATS" för 25 kr. Därför ska jag köpa en snygg vattenflaska. Inte en gammal Imsdal eller Ramlösa alltså. Och ingen ful gratisflaska man får på löpartävlingar och sportevenemang. Nej jag ska bannemig ha en snygg flaska som jag inte glömmer. En flaska som det blir roligt att dricka ur.

Tänket är lite detsamma som med dyra solglasögon. Köper jag ett par brillor på H&M för 79.50 är jag inte så försiktig med dem. Men är det ett par dyra märkesglajjor är jag nog så aktsam. Jag tror på att mitt vattenflaskförfarande blir detsamma.

Tänk att det krävs ett Lyxfällanprojekt för att inse att det kan finnas en poäng i att köpa snygg vattenflaska istället för 10 gymvattenflaskor.

(Som en parentes kan jag lägga till att jag har inte för avsikt att dra ner på mina hobbyutgifter)

10 kommentarer:

Sofy sa...

Hi, hi!
Bra där Grabben!
Min prins försöker också... vi har i alla fall börjat storhandla. Och typ spara till ett nytt kök. Angående nya glajjor: GRATTIS! Sen; Du har absolut rätt. Jag hade nya dyra märkesglasögon som första inköp på min första lön på mitt riktiga från universitetet kvalificerade jobb. De glajjorna älskar jag fortfarande. Jag som är världens slarvigaste ( tappar bort hemnycklar, kontokort, vantar, prylar mest hela tiden...dock dyker de oftast upp igen när jag letat som en galning ) har faktiskt aldrig tappat bort pilotbrillorna märkta med Chanel. Jag förvarar dem i sitt etui, jag är är rädd om dem och känner att de håller ännu en säsong. (nr 3!!!)

Kort sagt: Ut och shoppa nya glajjor. Solen skiner och du förtjänar dem!!!

Anonym sa...

blä, vilken hemsk grabb du har!

(fast han borde kanske få vara med och hjälpa Charlie och Mattias)

Puma sa...

Sofy:
jag hoppas grabben läste din kommentar!!! :-)

Grabben:
Inte alltid hemsk. Bara när han inte diskar min shaker lika snabbt som jag hinner använda den. Fast hemsk är fel ord. Lat är bättre, speciellt eftersom han aldrig tränar.

Anonym sa...

"aldrig" är väl fel ord när det gäller min träning. jag tränar bara inte lika ofta som dig!

(o jag läste sofys kommentar, hon sa "bra där grabben!" :-)

Karin sa...

hahaha, jo känner verkligen igen mig i det där.- Blir extra dyrt med 3 sporter! :/
Men men, sen kanske man inte slänger pengar på typ...sprit?

Det där med dyr vattenflaska var klokt tänkt, men jag måste ändå varna, jag har lyckats tappa bort ett par 2 dagar gamla dyra brillor en gång, berättar inte hur dock! ;)
Men nu är man kanske äldre och....klokare?

Anonym sa...

Köpa vatten för 25 kr. DU är tokig! :) Är det inte lika självklart att ha en vattenflaska som att ha träningskläder? Gå iväg och köp en fin flaska nu ;) Eller så kan du be grabben köpa en åt dig så sparar du pengar :)

Anonym sa...

Du e nog inte den första som fått tankar av programmet. Hatar det programmet eftersom det fick mig att räkna efter vad jag lägger mina pegnar på, inte rolig läsning *he he

Ebba sa...

Underbart med en grabb som tar tag i sånt! =) Vilken prins du har! Haha. Lycka till!

Fredrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det där med solbrillor känner jag igen alltför väl! Hade under flera tillfällen köpt billiga saker runt 100-400 kr men för några år sedan investerade jag i ett par ordentliga från Dolce & Gabbana (de kostade självfallet en hel del). Dessa har jag fortfarande kvar och jag skulle aldrig förmå mig byta ut dem än! Ett av mina bästa inköp ever!

(jag börjar dock vara sugen på ett par modell NIKE ;) )