01 februari 2009

Vatten och vikt

Hur stor roll spelar det - egentligen?

Vatten för vikten

Jag är mycket törstigare nu när jag börjat med LCHF än förut. Jag fick aldrig in den där riktiga vattenvanan. Inte ens när stora vattenboomen kom och alla gick runt med flaskvatten i tid och otid. Inte för att alla alltid var törstiga. Men för att det var coolt.

Trots att jag tränar mycket dricker jag inte särskilt mycket vatten. Inte heller brukar jag vara särskilt törstig. Inte förrän nu. Nu när jag valt LCHF-spåret är jag ofta törstig. Och det är ju inte bra. När man är törstig är det för sent. Kroppen vill ju helst ha vätskan innan den signalerar törst. Och även när jag är törstig är jag inte så bra på att dricka vatten.

Eftersom jag har så många kunniga personer som läser min blogg vill jag gärna ha er syn på saken. Hur stor påverkan har vattendrickandet på viktnedgången? Eller tvärtom - vilka konsekvenser har det på viktnedgången att inte dricka vatten? Om nu vatten har påverkan på ämnesomsättningen* - varför är det så?(*Jillian påpekade detta i Biggest Loser season 7, episode 1)

15 kommentarer:

Silverscreen sa...

Jag TROR att det kan ha att göra med att kolhydrater binder vatten. När man inte äter kolhydrater så kan inte kroppen "behålla" vattnet och det behövs istället tillföras vatten kontinuerligt.. Tycker det låter logiskt, men kan mycket väl ha fel.
Känner också att jag är mera törstig nu när jag äter LCHF än jag var tidigare. Så det är inte bara du som upplever det.

Lycka till på invägningen imorgon! Håller tummarna :)

Sid sa...

Om man dricker stora mängder kallt vatten brukar man räkna att det kan öka förbränningen med runt 100kcal per dygn, inga jättemängder alltså. Men som alltid många bäckar små.

Sen är det väldigt dåligt för kroppen och förbränningen att dricka för lite.

Drick mycket kring träningen framförallt. Ha alltid en vattenflaska med dig när du går ut och en vattenkanna på skrivbordet.

Om du får problem med att du måste springa på toa hela tiden så kan du ha i lite citron det brukar hjälpa.

Notis: Att använda sig av färgen på urinen som riktlinje funkar inte.

Anna sa...

Jag med! Aptörstig hela tiden! (Och tycker jag luktar konstigt från munnen också...).

Magda Gad sa...

man ska dricka när man är törstig. dricker man mer än så överbelastar man njurarna och att göra detta för att man bränner några extra kalorier när kroppen blir stressad är ett absolut idiotiskt sätt att förbränna energi.

vätska behövs för att kroppen ska fungera. har du vätskeförlust sänks kroppsfunktionerna och det inkluderar både prestationsförmågan och ämnesomsättningen.

att du är mer törstig hänger ihop med insulinet. insulin har bl a som uppgift att säga till njurarna att behålla vätska, och ju mindre kolhydrater du äter desto mindre insulin producerar du - och desto mer vätska spolas ut. samtidigt binder du också mindre vätska när du går på lågkolhydratkost eftersom du tömmer dina glykogendepåer.

Magda Gad sa...

anna: dålig andedräkt vid lågkolhydratkost beror på att kroppen producerar sk ketoner för att kompensera kolhydratbristen.

när man tar bort kolhydrater från kosten tvingas kroppen producera de tre ketonerna aceton, acetoacetat och beta-hydroxybutyrat, ämnen som kombineras ihop av fett och protein och som kan ge hjärnan bränsle utan det annars nödvändiga blodsockret.

ketonerna lämnar kroppen bl a genom utandningsluften och känns igen genom att det luktar illa, påminner om aceton.

Nike sa...

vatten behövs ju för att blodet ska flyta på och forsla bort slaggprodukter samt bära fram näringen.

Googlade lite och hittade detta blogginlägg, med länk till artikel:

http://nenny.bloggagratis.se/2007/10/12/312738-varfor-vatten-ar-viktigt-i-en-viktnedgang/

Nike sa...

eller ja, sorry, länken till artikeln fungerade inte, men hon har ju saxat ut ett klipp från den.

Ofelia sa...

När jag testade LCHF så drack jag och drack. Oavsett hr mycket jag drack så var jag törstig. Så jag har ökat mitt kolhydrat intag och då blev det lite bättre.

Fredrika sa...

...dessutom har du ökat belastningen på dina njurar pga. det högre proteinintaget. Jättebra att du börjat dricka mera vatten! För att kemin i kroppen ska kunna fungera som den ska krävs två förutsättningar: vatten och rörelse. Tänk dig ett provrör, det måste vara tillräckligt med vätska så att alla molekyler ska kunna röra sig fritt, och så måste det skakas om så att alla molekyler kan träffa på varandra och reaktionerna ska kunna ske. En lite barnslig med utmärkt bild! :-)

Puma sa...

tack för era svar. det var inte den direkta förbränningen jag var ute efter, utan vad vattnet tillför kroppen och hur det i sig påverkar ämnesomsättningen. men det har jag ju också fått svar på. tack tack! :-)

Magda Gad sa...

en annan grej som kan vara viktig att känna till ang LCHF är att kroppen lär sig att fungera med minimal insulinutsöndring, vilket sänker insulinkänsligheten, dvs litet intag av kolhydrater ger stort utslag insulin.

om/när man sedan övergår till att äta kolhydrater igen har man kvar denna känslighet vilket gör att man får stort pådrag insulin, vilket ofta leder till att man väldigt snabbt går upp i fettvikt (inte ovanligt att man slutar på högre fettprocent än när man började dieta) och att man kan även få leverförfettning som följd.

Maria sa...

Inte ett svar på din fråga, men en kommentar.

"När man är törstig är det för sent. Kroppen vill ju helst ha vätskan innan den signalerar törst."

Snacket om att det är "för sent" tycker jag inte att man bör lyssna särskilt mycket på. :) Jag menar, vad betyder det egentligen? För sent för vadå? Det är ju inte som att man har hunnit ta någon sorts skada bara för att man har blivit lite törstig.

Jag tror att det mest är en del av den överdrivna vattenpropagandan som dök upp för ett antal år sedan.

Gillar din blogg förresten. :)

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu

Anonym sa...

Kom att tänka på att man äter rätt mycket salt vid lchf. Salt i smör, salt, i korv , salt i bacon osv. Man blir nog törstig av det.