21 februari 2008

Bästa styrketräningen

En gång i tiden var jag en frekvent body pumpare. Nästa vecka gör passet come back i mitt liv.

Nyttan med Body Pump?

Body Pumpen har stått i skamvrån hos mig i några år. Med skällsord om att inte vara riktig styrketräning utan (bara) uthållighetsträning för musklerna har jag övergett passet likt en diabetiker borde skita i socker.

Men kanske, kanske finns det någon nytta med Body Pump (BP) ändå?

Mina generella mål med styrkeövningar är att 1) bli synligt starkare 2) öka förbränningen 3) bli starkare i skadeförebyggande syfte.

Mina konkreta mål är att: 4) få bort gäddhänget 5) plocka fram bicepsmusklerna (de finns där redan, jag ska bara skala av fettet) 6) uthålligare ben 7) mer muskler i rumpan/tightare rumpa 8) stärka axelpartiet 9) strama upp magen och stärka corepartiet 10) kanske också tänka på ryggen lite.

För att nå dessa mål skulle två realistiska alternativ kunna vara:
a) 2 BP-pass i veckan, totalt 120 minuter med enstaka punktstyrkeövningar i samband med gruppträningspass.
b) 120 min styrketräning (tunga vikter, få reps) i veckan uppdelat på x olika dagar.

Vad vinner jag mest på?

(Helst skulle jag vilja ha en närvarande, kunnig, duktig, inspirerande och förtroendeingivande PT som skrek på mig tre dagar i veckan)

19 kommentarer:

Karin sa...

Du vinner mest på: Den träning som blir av! =)

Nej men lite blandning kanske skulle vara bra? Någon dag styrketräning och sen kanske 1 dag pump för just att det är kul?

Med styrketräningen kan du ju ändå inte börja med att köra få reps och tungt direkt, utan börja med lite lägre vikter och ca 20 reps, sen 15 reps, sen 12 reps och sen 6-8 reps kanske. Alltså successivt (vecka för vecka) lägga på mer vikt och dra ner på repsen. Muskler och leder och fästen måste ju få vänja sig vid styrketräningen igen om du inte kört på ett tag. Få in "muskelminnet" på alla övningar =)

Är det torsdag du tänkte gå på pump nästa vecka?

Puma sa...

nike:

ja det är klart att den bästa är det som blir av. men jämförandet var ju 120min av varje. så det blir av.

och alltså, även om jag inte aktivt styrketränar just nu, så känns det som det. haha. att börja på 20 reps skulle jag inte kunna om jag inte tvingades till det. det är tråkigt att hålla på med samma sak för länge om det inte gäller 2 timmar spinning (eller 6timmar löpning)... men jag skulle ju köra 10 lättare reps än de 10 jag kör efter ett tag.

Anonym sa...

nu påminde du mig om att jag måste komma igång med styrketräningen, tack!:) jag har bara varit på bodypump en gång så jag kan inte uttala mig om ämnet, men jag själv blir iaf mer peppad med en instruktör som skriker på mig (även om en PT vore det ultimata) :)

Anonym sa...

I början av min träningskarriär var jag stamkund på BP-passen. Citatet "Eftertraktas snygga muskler, gäller tunga vikter med få repetitioner" gjorde att jag la tiden i gymmet istället. Är dock helt säker på att BP gav mig grundstyrka och vinnarskallen att vikterna bara ska lyftas, hur trött jag än är. Kan passa på att rekommendera en PT! Det är helt fantastiskt och ger grymma resultat!

Anonym sa...

BP!!!!!!!!! Älskar den träningsformen... Dessutom kan du ju styra vikterna själv. Ge det en chans i alla fall!

Puma sa...

Sofia:
Varsågod! :-)

Ruth:
Så med andra ord har du övergett BP nu när du är starkare och mer "erfaren"? Jag har kört med PT en hel del och vet vad kul det är med en bra, och vad likgiltigt det är med en "trevlig men som inte klickar". Det är svårt med PT! :-)

Puma sa...

Anna:
Vad är det med BP du gillar?

MarathonMia sa...

Puma: Att gå på BP är ju att ha tillgång till 25-40 st PT! Alla är ju där och peppar (var och en på sitt sett) Du får bara mentalt utmana en och en på olika saker. Det finns alla kategorier: Den starke (som har för mycket vikter och är tokröd) Den erfarne (som kan gym, men har fel teknik på benböj) Den glade (som ler konstant) Den peppande (min kompis bredvid) Den late/svage (som kör 0.25 kg genom passet för att hon är svag eller inte orkar byta vikter) - Listan kan göras hur lång som helst - men var och en av dem skriker på dig: Kom igen PUMA du kan bättre!

MarathonMia sa...

rättelse: ..på sitt sätt...

:-)

Anonym sa...

Styrketräning. Man bygger inte muskler med BP, det är för många repetitioner och därmed mer uthållighetsträning. Individer som knappt tränat någonting kan bygga lite muskler med BP, det gäller knappast dig.

Karin sa...

det ja menade med min "den som blir av" var mer att träna det som du tycker är kul! För kul träning går man på och peppas till att göra.
Jag tror det är bra båda två, fast på olika sätt.

Och med vikterna, kör inte 10 lättare reps väl? Du ska ju fortfarande tycka de sista är superjobbiga! Därför som ja föreslog fler reps då...alltså du tar din "lätta" 10reps vikt, men orkar köra 15 kanske.

Men pump är rätt kul, tycker iaf jag. Det positiva är att man slipper tänka så mkt själv på vad man ska köra. Bara följa med =)

Anonym sa...

Kör bara BP när jag är ute efter nostalgi och är för slut i huvudet för att komma på övningarna själv. Men känner att vikterna i gymmet ger så mycket mer. Håller med det där med PT! Har verkligen haft tur den här gången och tränar med en kanonbra! Hon utmanar, peppar och roar mig på samma gång. (tre överraskningar i ett, typ kinderägg) :D

Anonym sa...

Jag skulle rösta för styrketräning, du lär få bättre resultat. Inte för att det är något fel på BP, men det är liksom ett helt annat universum att jobba koncentrerat och fokuserat på just "sina" rörelser än att kämpa järnet och ha kul under ett gruppass.

Två gånger i veckan kommer du långt med, 60 minuter åt gången låter länge - 45 är antagligen helt okej.

Satsa på "riktig" styrketräning med mycket fria vikter om du kan, för att inte gå miste om neurosensorisk stimulering och alla därmed förbundna "gratiseffekter" för muskeltillväxten. Bättre också för balans, koordination, rörlighet.

Jag har jättebra litteratur om du behöver låna :-)

Anonym sa...

hm, mitt tips är att varva bp med styrka i gymmet. typ en veckan kör bp, två gånger nästa styrka i gymmet. tror det bygger musklerna på ett bra sätt! styrka är super för mycket:-) o bra när man gjort illa sig i benet o inte kan springa!

Anonym sa...

Bygga muskler och träna uthållighet är en bra kombo. Så BP är helt ok - men bara om det är i just uthållighetssyfte. Det byggs inga muskler! Tänk även på att vara noga med teknik, många skadar sig då kooregrafin oftast är snabb och ryckig. Se upp med leder, armbådar och rygg.

Jag tycker att du ska satsa på "riktig" styrketräning istället - det ger så mycket mer, särskilt med tanke på de mål och resultat du räknar upp.

Puma sa...

Tusen tack för era kommentarer, synpunkter och idéer.

Om jag fick välja skulle jag vilja träna BP på nederkroppen och riktig styrketräning för överkroppen!!

Men ovan går ju inte. Eller jo, man kan ju träna benuthållighet det själv förstås.

Det blir nog BP lite nu och då men jag ska se till att fokusera på styrketräningen.

Tack tack!

Pernilla "Nilla" Svensson sa...

Eller så gör du som jag! 2 pass styrketräning å ett pass Pump! Smidigt som tusan! *garvar*

MarathonMia sa...

Citat: "Om jag fick välja skulle jag vilja träna BP på nederkroppen och riktig styrketräning för överkroppen!!"

Puma - vi kan dela på ett pass? Jag tar nämligen gärna överkroppen på BP och skippar benen. Vore intressant att se hur folk reagerar om vi "bytte av" varandra.

Jag tycker det är aptrist i gymmet. Gillar att träna i grupp - önskar att det fanns ett för-koreograferat pass för löpare med toppenmusik och inspirerende unstruktörer... Ett pass som "ser-till-att-träna-dina-överarmar-så-du-ser-snygg-ut-i-löplinne-träning"

Hm - går genast till förslagslådan på gymmet.

Anonym sa...

Hej,

Jag skulle gärna komma i kontakt med dig angående ett förslag. Du kan väl skicka iväg ett mail till anton.malmberg@gmail.com så ska jag förklara lite närmare.

/Anton