15 april 2008

Tis 15 apr: Snabbdistans

Det är inte lätt att jaga liv i benen före 06.00 på morgonen.

5 km morgonlöpning

Det är fan inte lätt att komma upp och springa på morgonen. Imorse möjliggjordes mitt ambitiösa träningspass i och med att jag och Nilla kommit överens om att skicka varandra ett piggt sms klockan 05.30. Igår kväll, när vi smed den förträffliga planen, lät det som en god idé. Imorse undrade jag hur vi kunde vara så dumma.


Det var i alla fall fint väder imorse. Vattnet låg som en spegel nere vid Årstaviken och morgondiset hade nyss vaknat. Men det var ett förrädiskt lugn eftersom det var en och annan löpare ute och många byggjobbare som kuskade runt i deras plåtslagarbilar på Ringvägen.

Min kropp var lite opålitlig i den arla morgontimman. Den ville inte riktigt springa snabbdistans. Både den första och andra kilometern flöt på bra med en kilometertid på 05.45. När vi gjorde ett kort uppehåll vid träbron alldeles efter reggaefiket snurrade det i huvudet lite och det gjorde det även när vi väntade på grön gubbe vid Södersjukhusets backkrön. Praktiskt, eftersom vi ändå var nära SÖS, tyckte grabben även om vi valde att inte gå dit. Istället sprang vi den sista kilometern hem snabbast av alla vilket förmodligen beror på att den består av en skön utförslöpa. Den fjärde kilometern gick inte så bra. Ringvägen upp var ingen skön historia och gick i seg 6.20-fart. Hallå, vad hände där liksom? Tredje kilometern var en mittimellankilometer för den minns jag knappt.

Jag och grabben pratade lite om energinivåer på vägen hem. Klart är att jag just nu har valt bort att prestera. Det är svårt att få energin att räcka på 1700kcal per dag när träningen dessutom äter 1000 av dessa kalorier. Men - med mindre energiintag och därmed färre kilon blir det lättare att springa och jag blir ändå snabbare!

Sådär. Dags för min frukost. 1dl jordgubbar och 2dl minikeso i en skål och 2 ägg vid sidan om. Perfekt frukost som jag står mig på fram till lunch. Ledsen kostrådgivar'n, men jag klarar inte av gröten...

10 kommentarer:

Lena sa...

Är du galen? Snabbdistans innan frukost... Har testat att springa innan frukost och det går ju så långsamt. Kroppen vill liksom inte starta. Måste säga att km tiderna imponerar.
Om du vill ha ett modifierat alterativ till frukosten så borde detta få dig att le (jag vet, för jag hatar gröt).
Pannkakor. Men du skulle ju inte äta carbs...
Jag har inget exakt recept. Men ungefär sä här.
2-3 ägg
1-2 dl standardmjölk
1/2 -1 dl fiberhavregryn.
1 msk dinkelmjöl

Köp ekologiska ingredienser och låt grynen svälla i mjölken och äggen i ett par minuter innan du börjar grädda dem. De smakar godare än "vanliga" trista vetepannkakor och tillsammans med 200 gram blåbär utblandat med 1 dl keso, så har man en kanonfrukost (och du kommer att ha pannkakor över till mellis).

Jag vet att du använder lightprodukter och det går säkert att använda lättmjölk och minikeso, men jag läste boken Den hemlige kocken och har lämnat allt vad lättprodukter heter bakom mig. Ironiskt nog så gick jag ner allt då... men mer om det det en annan gång kanske.

Anonym sa...

Det är lugnt Puma. Du måste hitta dina egna vägar med maten & du har gjort ett fantastiskt bra jobb så här långt :)

Kram!

Anonym sa...

Det som imponerar är; att över huvudtaget komma på tanken att ställa klockan så tidigt och sen verkligen ta sig ut och springa!! Utan frukost. Jag e lite nyfiken: hur länge ska du äta så speciellt?
Du e duktig!
/alis

Karin sa...

Tar du inget alls innan löpningen? Jag brukar ta 1 proteindrink innan, då pallar ja med snabbdistans på morgonen (mina löpbandsutmaningar).

Men grymt jobbat, super att du kom upp och ut och sprang! Jag kan tänka mig att det blir tuffare när du ligger på ett så lågt intag, men som du sa, du får prioritera en sak framför en annan nu då. Du är jätteduktig! Kram

Anonym sa...

jag undrar också hur du och Nilla kunde komma på en så dum idé och jag undrar ännu mer vad jag har gjort för ont för att tvingas med i det hela. på nätterna ska man väl sova?

Pernilla "Nilla" Svensson sa...

MEN det va en bra idé, igårkväll i alla fall! (och även i morse faktiskt, trots att det va liiite segt att gå upp). Bra jobbat bruden (och grabben)! Men att springa eller överhuvudtaget träna på tom mage *skakar på huvudet*, det kan inte änns jag, å då tycker jag inte om att äta frukost! *skrattar*

Ebba sa...

Haha, ja hur kunde ni komma på något sådant tokigt? ;D Duktigt jobbat i alla fall! Och jordgubbar, har du köpt färska eller frysta?

Anonym sa...

Om du ska skära ner på kolhydraterna är gröt bland det sämsta du kan äta till frukost. Själv förespråkar jag ägg, majonnäs och stekt bacon eller ost- och skinkrullar :)

Anonym sa...

Impad av dig att du ger dig upp på morgonen!! men du borde ju ta någonting innan du springer, en näve russin kanske?? eller som Nike föreslår - en proteindrink??

Puma sa...

Lena:
Inte galen. Det går stappligt första 10min men det beror snarare på morgontrötthet än ickefrukost. Men jag ska testa dna pannkakor någon dag då jag tillåter mig själv lite mer kolhydrater!!!

Susanne:
Varför ändra ett vinnande koncept? Men jag är sjukt nervös inför nästa vägning!

Alis/Anonym:
Äsch, det är många som springer tidigt... hur många som äter innan vet jag inte. :-) Tanken är väl att jag alltid ska äta såhär speciellt... det är det som funkar för min kropp. Men visst tillåter jag mig kakor ibland och pasta ibland - livet måste ju vara värt att leva även i matväg!

Nike:
Äter eller dricker jag så får jag ofta håll...

Grabben:
Men. Det är ju DU som är mitt 24/7-stöd. Dessutom ska man inte vara uppe mitt i natten och kolla CSI...

Nilla:
Tack för bra idé och väckning!!

Ebba:
Frysta - tyvärr. Men funkar bra ändå till keso!

Dessi:
Jag kör på min keso+ägg-frukost. Funkar bra hittills.

Helena:
Nja. Det har funkat bra hittills. Russin gillar jag inte och dricka får jag håll av. Och att gå upp en timme tidigare för att äta är inte att tänka på. Att träna innan frukost har funkat bra tidigare, men vad jag ska tänka på är att tanka kroppen lite mer på kvällen innan...