14 oktober 2007

Göteborgsvarvet

I Slottsskogen arrangeras Sveriges största löparevenemang.


Varvet

Jag och grabben tog pulsen på Slottsskogen i Göteborg idag. I maj varje år är den hög som en skyskrapa. Idag var den dock låg som ett reafynd. Det hindrade inte grabben från att, likt en engagerad och kunnig guide, berätta det bästa av det mesta från hans erfarenheter av Varvet.

I mer än tjugo år har grabbens familj parkerat en husvagn på en och samma plats (!) på den fotobollsplan som ligger nära Göteborgsvarvets start- och målområde. Hit hittar numera alla som känner till familjen. Det är också hit grabben kommer klockan 6 på morgonen den dag startskottet går, stel i kroppen efter en lång resa med nattbuss från Stockholm, för att sedan försöka sova en timma eller två i bakluckan på en kylslagen kombibil och sedan springa runt den dryga 21 kilometer långa banan på 1 timma och 23 minuter (men jag hoppas han kapar någon minut eller två nästa år) innan han ägnar eftermiddagen åt galej med gamla Göteborgsvänner och sedan tar nattbussen "hem" till Stockholm igen.


Jag har ännu inte anmält mig till 2008 års upplaga av Varvet. Men jag vill springa och bör anmäla mig pronto! Dock hoppas jag undvika nattbussresandet och bilsovandet...

Målgång sker på anrika Slottsskogsvallen där många världsrekord har satts. Jag har dock inga världsrekordambitioner med mitt Varvetdeltagande. Grabben, som är friidrottsbesatt, visade mig runt och såg väldigt nostalgisk ut när han förklarade att vallen ser likadan ut nu som på 40-talet när fenomenala Hägg & Co var i farten.


Löparkvällar

Numera är det vanligt att längre lopp har löparkvällar. Midnattsloppet kör med inspirations- och teknikkvällar där proffs som t.ex. Szalkai medverkar. Tjejmilen kör med löparkvällar. Stockholm Marathon kör med sitt "Team Stockholm Marathon" där man betalar 500 spänn för att vara med och springa långpass i grupp.

Det senare låter som rena rama skämtet när jag läser att Varvets träningskvällar är gratis(!) och dessutom bidrar sponsorerna med produkter vid vrje träff. Stockholm Marathon hamnar därmed i skamvrån!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag ska också springa Varvet (och har inte heller betalat ännu, hrm...)! Kul!
Kan man tälta på den där fotbollsplanen tro?

Puma sa...

Mialena:
Kul!! :-) Ingen aning om man kan tälta, men jag hört att den brukar bli knökfull...