06 februari 2008

Ett äpple om dagen...

...håller doktorn borta från staden.

Fujiäpplen

När man är liten brukar det finnas vissa saker man inte tycker om. Typ grönsaker. Men så växer man upp och så börjar man gilla dem. Fast det finns ju undantag. Det är ganska många som inte gillar broccoli till exempel...

Jag är en envis fröken tvärtom. Sådant jag tyckte om förr gillar jag inte nu. Som äpplen och tomatsås.

Jag vet inte varför jag rynkar på näsan åt äpplen. Jag har visserligen aldrig varit förtjust i röda, mjöliga äpplen, men åt ofta gröna sorter typ Granny Smith och allt vad de heter. Men så började jag tröttna på dessa tillsammans med alla andra som var sura eller inte smakade alls, som var mjuka och mesiga eller med fett skal...

Det finns en sorts äpplen som jag äter. Som jag faktiskt älskar! Det är Fujiäpplen - med japanskt påbrå. Fujiäpplen är söta och krispiga och jag vill helst äta dem kalla direkt från kylen.


Och det här med tomatsåsen? Jag gillar helt enkelt inte tomater när de är varma. Varma tomater, oavsett om de är grillade eller i köttfärssås eller tillsammans med grönsaker på något sätt, lockar fram någon smak som inte alls hittar rätt på mina smaklökar.

Men jag tycker om tomater! Favorittomatgrejen är en kall "pastaröra": tärna tomater och fetaost. Blanda med basilikablad (mindre bitar) och massa vitlök (och eventuellt lite svartpeppar). Servera med pasta (riven parmesan funkar också till). Voilá.

7 kommentarer:

Em Löfgren sa...

heter det så? min mamma har alltid sagt "ett äpple om dagen gör doktorn glad i magen"! haha! fast å andra sidan sjöng hon "maja min maja Min pilska (ska väl vara "bitska"!?) lilla piraya" för mig oxå... och "bro bro breja stockar och stenar alla feta (ska vara "goda" haha)renar" så hon är kanske inte helt pålitlig med korrekta ordföljder hahahaha!!

Em Löfgren sa...

och du, brocoli smakar ju huva... hahaha! men jag kan hålla med ilte om äpplen. eller alltså. jag tycker ju om dem. när jag väl äter dem. men inte är det nåt man blir sugen på? är en rätt trist frukt egentligen.. fruktens motsvaroghet till gurka?

Unknown sa...

Jag har också nån sorts aversion mot äpplen, jag kan gnaga på ett en hel eftermiddag utan att få i mig det. Och då endast syrliga sorter, typ Granny Smith. Men i smoothie är det inga problem!

Soltorkade tomater och smulad fetaost på (fjärils)pasta, det är gott det med :)

Slow-Eva sa...

Broccoli är ju underbart gott! Men jag hatar också mjöliga äpplen. Det bästa är dessutom kalla frukter det håller jag med om! Kalla äpplen, annanas!

Anonym sa...

Variationer? Ah, du menar intervaller och långpass? ;-)

Sporty Spice sa...

Jag älskar Fijiäpplen - de enda äpplet jag äter. =)

Anonym sa...

Hey, vad är det för fel på Jonagold? Det är ju det mest underbara äpplet av alla sorter??? Lagom syrligt, lagom fast, och ofta så stora att man nästan gapar käken ur led när man ska äta dem. Mums!

...och broccoli! Kungen av grönsaker! Bara precis uppkokta, så de är sådär fasta och bjuder rejält tuggmotstånd. Mmmmm....