07 februari 2008

Konstaterande

Träning frigör tankar!

2 saker som skrämmer mig:

1. Att en stor del av Sverige väldigt sällan rör på sig och i stort sett lever det liv jag levt de senaste 12 dagarna. Jobbat, ätit och sett på TV. Jag har haft svårt att sova och jag har haft en inneboende rastlöshet i kroppen. Min apparatur har varit helt förslappad helt enkelt. Skrämmande att folk frivilligt går med på att känna sig såhär på heltid!

2. Sveriges största bloggar. Jag förstod varför Alex blogg var störst när han levde rövare. Om Katrin Schulmans blogg vore störst skulle jag också förstå varför. Hon lever också rövare... Men jag kan för allt i livet inte förstå varför Sveriges två största bloggar (en och två) är vilka de är. Inget ont om bloggskrivarna, jag tycker det säger långt mycket mer om de svenska bloggläsarna... Går det utför för ungdomen? För jag kan inte annat än tro att vad vi väljer att vilka vi väljer att vara, vilka vi väljer att se upp till - och läsa om(!) - hänger ihop med att vi mår allt sämre.

18 kommentarer:

Unknown sa...

Det är skrämmande... Men - soffpotatisande är beroendeframkallande om man gör det alltför länge. Precis som endorfinkickar, fast de är ju klart mycket trevligare & "nyttigare" :)))

Skönt att du är frisk igen!

Em Löfgren sa...

båda sakerna är skrämmande! att folk har så svårt att röra på sig och att de där bloggarna tillför ens liv något...!

Karin sa...

Jo visst är det skrämmande! Att "normen" är att knappt röra sig och ska man motionera ska man göra det max 3 GGR i veckan, för så GÖR man. Vill man ta hand om sin kropp och röra sig oftare så är man träningsfreak. hmm..

Angående bloggarna så vill väl alla ungdomar vara modeller, ha obegränsat med pengar, och shoppa hela dagarna i ända. Typ.

Anonym sa...

Jag håller med dig, även om jag inte går ut med det på samma sätt. Jag försöker förstå problematiken bakom, och jag kan på ett sätt förstå den då jag själv varit en soffpotatis.

Anonym sa...

Det är riktigt skrämmande. Jag tror att alla tiotusentals småtjejer där ute i landet ser upp till Blondinbella och Kenza. Dom vill ha deras liv med lyxiga middagar, modellkontrakt, hemliga bloggmöten, gratisprodukter, gå på galor. Det som är ännu skrämmande är att dom här tjejerna blir sjukt rika på att skriva vad det har gjort i skolan eller ätit till middag. Läste i Kenzas blogg att hon tjänade in hennes hund (som kostade över 10 000 kr) och flera tusen till kläder och annat. Blondinbella sa ju i metro att hon ska köpa en lägenhet i stockholm för sina pengar hon tjänat på bloggen. Då inser man hur mycket pengar det rör sig om. Ne, jag vill se andra bloggar som "Sveriges största".

Piratfarsan sa...

Bra blogg du har, kul läsning.
På tal om försoffad.
Kolla in min kamp från soffpotatis till något mer tränad.
Body for WIFE med Kunuki.
http://tankevurpan.blogspot.com/

Anonym sa...

jag håller helt & fullt med! det finns mer i livet än kläder, smink & glassiga galor. Jag läser & inspireras av ex din blogg, den peppar mig. & jag förstår för allt i världen inte hur blondinbella & co kan vara så "stora", det ÄR lite scary!

Anonym sa...

Jag förstår precis hur du tänker! Och det är skrämmande att så många människor gör så mycket som möjligt för att behöva röra sig så lite som möjligt. Just nu har jag en gnagande rastlöshet i både mage och kropp för att jag inte tränat idag! Men jag tror också att man ska akta sig för att utgå ifrån att alla känner och fungerar så. Faktum är ju att många människor tycker att motion är det mest uttråkande som finns. (Det finns också de som rent avskyr det vilket jag tror till större del handlar om dålig kondition än avsaknad av intresse. Träning blir bara jobbigt och en pina därför hoppar man över den och konditionen blir ännu sämre -man syltar ännu mer in sig i den onda cirkeln.) Vi ska nog tacka vår lyckliga stjärna att vi är en av de som älskar träning och oss själva för att vi gjort oss beroende av fysiska kickar, men det utan att fördöma de som inte är som oss. Tack för en trevlig blogg!

Puma sa...

Mialena:
Beroendeframkallande? Jag ser det snarare som så att ju längre man sitter i soffan desto svårare är det att börja träna. :-)

Emliscious:
Mmm!!

Nike:
Ja normen är lite mjäkig. Förut var vi grottmänniskor och nu ska vi gå i 30 minuter per dag.

Dessi:
Du får gärna förklara problematiken... :-)

River:
Håller med.

Kunuki:
Jag kollar in den!!! :-) (Lycka till!!!!)

Ann-Sofie:
Jag tycker också om att läsa bloggar som tillför. Oavsett om det är träning eller receptbloggar eller boktips eller vad det nu kan vara. Jag förstår att folk inte har samma intressen som jag men jag förstår inte det förnuftiga i att läsa om en snygg och populär tjejs dag: vad som händer när hon går på McDonalds eller att hon åker tåg till Västerås.

Zandra:
Jag förstår vad du menar och jag är medveten om att inte alla älskar träning. Samtidigt tror jag att många har förmomar om eller negativa erfarenheter från träning - t.ex. skolgympan. Men som sagt - alla älskar inte samma sak och det förstår jag. Fast... det är lite som grönsaker. Man måste äta dem på något sätt och de flesta brukar hitta någon favorit. Så tror jag det är med träning också. Alla behöver inte gå ut och springa precis... :-)
Tack för att du läser!

Anonym sa...

Det är komplicerat. Förmodligen ingenting man bara kan dra i ett kommentarsinlägg såhär. Jag tror till viss del att sockerberoende (om det nu finns något som verkligen heter så, är inte så pass säker längre), inre stress, psykisk ohälsa är faktorer som påverkar mycket. Det är mycket vi inte vet om andra människor.

Anonym sa...

För min egen del var det så att jag sällan kände mig mätt, och det ledde till överätning vilket gjorde att jag snabbt gick upp 15 kg. Av dessa har jag nu gått ner 14 kg.

Anonym sa...

Jag skrev också ett inlägg om liknande problematik i min blogg, om du vill läsa. Länk:

http://www.dessi.se/wordpress/?p=1204

Inläggets rubrik är "Har överviktiga dålig karaktär?"

Logga in med det anv. namn o lösenord du fick när du reggade dig för att kommentera sist :)

Puma sa...

Dessi:
Jag förstår vad du menar - men jag tror vi pratar om två olika saker. Mitt inlägg var inte en kula mot överviktiga. För jag är ju en av dem. Och jag tycker inlägget du länkade till var väldigt intressant. Jag tror inte att överviktiga är överviktiga enbart för att de stoppar i sig för mycket choklad/chips/kakor/mat. Det finns fler orsaker.

Men i inlägget syftade jag mer på träning. Att röra på sig - oavsett om man är tjock eller smal, oavsett hur mycket eller lite man äter. Nu när jag inte tränat på två veckor har jag känt mig annorlunda. Som om apparaten (kroppen) inte jobbat effektivt. Den har ju helt enkelt inte varit tvungen. Eller för att förklara det på ett annat sätt: jag föreställer mig att organen hos en sund människa som tränar (oavsett storlek) är organen färggranna. Just för att de är hälsosamma. Men när jag inte tränade på två veckor, började färgen mattas av och organen täcktes av en grå sörja. De funkade fortfarande, men det blev ändå lite fel i maskineriet. Apparaten fungerade inte med samma lätthet som förut. Lite så kände jag mig innan imorse. Men när jag börjar träna igen ruskar jag av den grå sörjan och allt blir färgglatt och friskt igen.

Blev du något klokare av det där?? :-)

Anonym sa...

Haha ok! Feltolkade dig lite grann där :) Jag fokuserade på ordet soffpotatis, och drar paraleller till övervikt.

Jopp jag blev klokare! Tack :)

Anonym sa...

Edit: Soffpotatis var ingenting du nämnde i ditt inlägg, men läste det bland kommentarerna :)

Slow-Eva sa...

hm.. jag förstår... kollade lite på bloggarna du länkade till. De var ju totalt ointresssanta. Tycker jag :) Men tydligen inte tusentals andra. Sjukt.

Anonym sa...

Gulp. Jag blev rädd efter o sett de 2 andra bloggarna, eller rättare sagt; alla deras kommentarer. Kära nån. :)

Jag tycker oftast att människor runt omkring en har en negativ inställning till att träna. Det är ju jätteskönt att träna, det är ju kul! Ändå får man höra hur duktig man är om man går o tränar...och hur jobbigt det man gör är.
Sen blir det också ett väldans tjatande på att "du har ju aldrig tid" när man hellre vill träna än o fika eller sitta i en soffa och äta högar med chips. Jag blir så less. Folket behöver en omställning mentalt angående träning!

Puma sa...

Anna:
Ja man undrar ju hur det står till. Och att folk inte förstår att även om man är smal behöver man träna. Alla tränar inte för att gå ner i vikt (även om jag råkar göra det). Man tränar ju för att underhålla kroppen, plus andra specifika och individuella mål.