04 april 2008

Jogging Vs. Löpning

Vad är skillnaden?

Joggare och löpare

"Löpare" tycker sig ofta vara något förmer än joggare. Men enligt min teori är vi alla joggare ibland. Oavsett om vi heter Hanna eller Haile (Gebrselassie).

Jag tycker inte att jogging och löpning har med absolut fart att göra. Det handlar inte om vi springer milen på 42 eller 58 minuter. Det har inte att göra med om vi springer i 3.50-minutersfart eller 6.02-minutersfart. Enligt min mening beror det på den relativa pulsen. Är Haile ute och springer (springer blir här ett gemensamt namn för jogging och löpning) på, tja, 65% av max går det säkerligen skitfort - relativt till hur jag springer. Men inte relativt till honom själv. I detta fall joggar han. När han kör hårdare pass, och ligger på högre procent av max, löper han.

Jag själv är både en joggare och löpare. Gårdagspasset var ett joggingpass. Det i söndags (då jag sprang med Serena) var ett löppass.

Sådär, det var väl enkelt förklarat. Jag är öppen för andra åsikter - bring them on. Hur förklarar du skillnaden mellan jogging och löpning?

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kallar allt utöver gång för löpning.

Ikwood sa...

Jag är en löpare först och främst - håller med Leen där. Men kan ändå relatera till din pulsteori - oftast löper jag ensam, men joggar med sällskap. Tenderar att dra ner på tempot och öka totala tiden med sällskap, och då har vi sannolikt också lägre puls... :)

Anonym sa...

En joggare rör på sig som motion, utan krav på sig själv att prestera. En löpare vill något med sin träning. Det är min definition.

Susanna sa...

Man måste ju göra skillnaden i jämförelse till sig själv precis så som du just gjorde. Jogging är saktare och löpning är snabbare, men det måste ställas i relation till hur man springer i vanliga fall. Annars skulle vissa människor (typ jag) kunna springa hela sitt liv utan att få kalla det löpning, haha :)

Löpning & Livet sa...

Jag tycker att det var en bra definition. Fast jag säger nog aldrig att jag ska ut och jogga.. inte att jag ska ut och löpa heller iofs, utan att jag ska ut och springa.. Sen när jag skriver in i funbeat blir det ju alltid löpning ovasett intensitet för där finns ju så många olika typer av löpning att välja på. I en RW från nåt år eller så var det nån (antagligen en kille/man) som definierade alla som springer långsamamre än 5 min/km som joggare och alla därutöver som löpare. En dålig definition enligt mig!

MarathonMia sa...

Allting är relativt. Jag joggar långsamt och löper snabbt. Det är mer en känsla av kramp i magen och fokusering. Men som sagt allt är relativt. Vad som är långsamt för mig kan vara snabbt för någon annan. Skillnaden är för mig att jag ändrar tempo. Jag är inte alltid en löpare, ibland är jag joggare. Och båda två är lika bra - en investering i välmående. Kan tillägga att båda är vinnare. Inte bättre eller sämre.

Karin sa...

Hmm, jaaa hur definierar man det? Jag kallar det jag gör för löpning, säger jag ska ut och springa.

Det där med pulsen var intressant, men har du tänkt på Maffetone-löpning då? Där är det ju meningen man ska nöta på låg puls, men det kallas inte maffetone-jogging =)

På funbeat i diskussionerna kom de fram till att om man är joggade har man rosa plyschdress, om inte, då är man en löpare =)

Anonym sa...

Enligt min defintion är joggning allt under 5min per km, oavsett puls. Men som du säger alla har sin egen tolkning i ämnet:-)

Felicitas sa...

Det är inte helt självklart det där.. Men jag håller med dig om den relativa farten (sett ens egen kapacitet givetvis)! Dock tycker jag att jag har varit ute på ett löppass när jag har gjort ett långpass, även om farten/pulsen varit relativt låg. När du körde ditt 6-timmars ansåg jag att det var ett löppass och inte ett joggingpass tex! :)

Och jag håller för övrigt med Cia, tycker att det är en utmärkt definition! :)

Anonym sa...

jag gillar nikes definition plyschdress = joggare, annars löpare. :D

Sanna sa...

för mig är det helt klart så att jogging gör man på en motionsnivå i den takt som passar för dagen/passet medan löpning är det som de professionella/tävlande utför. Jag kommer aldrig bli en löpare men är en hängiven joggare när andan faller på :)

Anonym sa...

Kärt barn har många namn!!!

Ibland vid starten inför större lopp (vissa kanske kallar det tävling och vissa kanske kallar det motionslopp) spelar de ibland "we are all the winners" och det tycker jag passar alla, oavsett resultat!

(Intressanta kommentarer för övrigt, speciellt den från pinky som tycker att "jogging är allt under 5 min/km". Det innebär att alla världsrekord är gjorda i joggingfart, för alla världsrekorden (iaf upp t o m marathon) ligger mycket under 5 min/km).

Puma sa...

I love opinions!!! Tack för kommentarer och synpunkter!

Unknown sa...

Jag skulle vilja säga så här: när jag tar tid är det löpning, annars jogging :) 5 min/km kommer jag nog aldrig komma ner i!

Karin sa...

Bra fråga... För mig är nog jogging en långsam form av löpning. Joggandet är mer avslappnat, skön, lugn fart. Vad det innebär är relativt för var och en. För enkelhetens skull brukar jag säga att jag springer ;)

Anonym sa...

En vän till mig, som löper 3 ggr/vecka har ett eget synsätt på detta. När man joggar har man på sig träningsoverall. När man löper har man på sig shorts och linne. Men det är som sagt min väns åsikt ;)