30 mars 2008

Lör 29 mar: Varierad träning

Vad ska man göra när man inte har något särskilt för sig. Spendera dagen på gymmet såklart.

Konditionsstationer

Det finns mer än löpband och spinning som vässar konditionen på gymmet. Roddmaskin, rotex, "skatemaskin" och crosstrainer till exempel. Jag passade på att köra allihop. Inte i en timma eller så, men väl 10 minuter. Det gav mig (effektiv) träning med en puls på runt 80% av max.

Rodd må vara jobbigt, men mest jobbigt är det för rumpan och den ihärdiga träsmak i baken som kommer efter redan 10 minuter. Jobbigare, för flåset och benen, är definitivt "skatemaskinen". Geez. Den tar något så fruktansvärt och svetten bara rinner och rinner.

Mellan alla mina minutrar maskinkonditionsträning körde jag en hel del magträning: bland annat crunches på pilatesboll med fötterna mot väggen. Gör jag det rätt svider det så skönt, så skönt i magmusklerna efter bara några små, små rörelser.Gymdagen avslutades med 90 minuter spinning med SATS piggaste instruktör: Camilla. Hon är ingen vanlig instruktör. Hon är omtyckt och hon är omtalad. När jag gick min journalistutbildning fick vi i uppgift att skriva ett porträtt om någon som "stod ut" lite. Jag valde Camilla. Det var jag inte ensam om. Det visade sig att Camilla hade blivit vald för exakt samma ändamål förut. Det förstår jag. Hon är verkligen en instruktör med personlighet.


Jag har väntat ganska många år innan jag slutligen hamnade på ett av Camillas pass. I början var jag inte så säker på om jag tyckte om det. Men på slutet var jag övertygad. Det var riktigt bra: jag gillade upplägget och jag gillade musiken. Men än bättre: passet var fruktansvärt, fantastiskt jobbigt. På slutet radade hon upp tunga, sköna block som slukade all den sista energin som behövde komma ut. Vad sägs om sex minuter stående cykling med konstanta motståndsökningar (precis efter en låt där jag också stod i sex minuter) till exempel?

Det blev lite av en helträningsdag: 3 timmar och 10 minuter med en medelpuls på 69% (jag stängde aldrig av klockan mellan stationerna eller under de korta vilopauserna så jag är nöjd med pulssiffran). Jag nådde som mest en maxpulsnotering på 89% vilket stämmer väl med min känsla. Dagen bestod inte av toppmaxträning, men väl intensivträning.

Dagens shopping: handskar som funkade riktigt bra på spinningsadeln. Anledningen till köpet var att jag får så ont i händerna av det hårda cykelstyret. Jag brukar lägga en handduk på styret som jag har händerna på men då blir händerna lätt uttorkade istället.

Rötjut

Jag fortsatte att ta hand om hjärtat även senare på kvällen. Det vankades mat och vin hos Nilla och jag var bjuden!

Nilla har väldigt stora vinglas, så det gick åt ganska mycket vin - trots att vi bara var två. Mycket roligt träningsprat och mycket annat ännu roligare prat hanns med innan jag kom hem samtidigt med söndagens morgontidning strax efter 04.00 imorse. Stort tack Pernilla!

Idag känns kroppen mer sliten än huvudet faktiskt. Jag har varken träningsvärk eller huvudvärk men benen känns allt annat än explosiva. Det blir spännande att se hur eftermiddagens intervaller med Serena Williams går...

12 kommentarer:

Susanna sa...

Oj det var ingen dålig gymdag det där! Själv laddar jag också inför eftermiddagens intervaller. Lite rödvin slank ner för mig också igår, det är ju såå gott :)

Puma sa...

Susanna:
Rödvin är bra för hjärtat... ;-) Lycka till med intervallerna!

Pernilla "Nilla" Svensson sa...

tack för igår vännen min... ku va det allt

Anonym sa...

GRYMT pass du körde igår :) Lycka till med Serenas intervallpass - det är kanonbra (jag körde det själv i morse runt Årstaviken).

Puma sa...

Nilla:
Tack själv. Det var skitkul! Och nattbussen hem var hur smidig som helst!!

Susanne (YTZ?):
Tack för att du satt framför mig och ledde klungan. Jag hade världens bästa rygg att gå på!!!

Anonym sa...

Den där skatemaskinen låter intressant. Kan du förklara mer hur den fungerar? :)

Anonym sa...

Vilken toppendag ni hade! Både träning och rödtjut. Kan det bli bättre? :-)

Anonym sa...

det blev för mycket rödvin för mig igår, inga intervaller vid telefonplan idag... =)

Puma sa...

Dessi:
Ja alltså rörelsen är ungefär som skridskoåkare, bränner mer på sidorna av benen (både ut- och insida av låren) än fram och bak. Maskinen heter CardioWave och kommer från technogym. Kolla denna länk:
http://www.technogym.se/_vti_g9_prodExc.aspx?id=1&rpstry=11712_

Elin:
Nä, tror inte det. Eller, kanske om jag köpte en trisslott och vann 20 miljoner... ;-)

Funrun:
Dagen är inte slut än. Du kanske kommer på bättre tankar snart?

Anonym sa...

Visst är det bra med handskar, har det både när jag cyklar och när jag kör styrketräning...

Puma sa...

Maria:
Ja det var ett mycket bra köp!

Anonym sa...

Tänk att det skulle ta så lång tid innan du testade Camillas pass. Det var ju längesen t o m jag körde 90 minuters pass med Camilla.

Hmm, jag och Camilla är ju gamla träningskompisar från förr, men nu känns det som hon är mer vältränad än mig, kan undra vad som hänt??