19 februari 2008

Tis 19 feb: Pilates

Pilates är nog bra. Jag önskar bara att jag fattade lite mer av det.

SATS Pilates

Jag vet att det tar några gånger innan man kommer in i krångligare pass som yoga, body combat, dans, body balans och - pilates. Är man fullständigt oförståndigt otålig som jag måste man påminna sig om det. Typ hela tiden.

Pilates är nog en bra grej. Jag förstår att man kan känna mycket av övningarna, bara man fattar hur de funkar. Jag förstod sådär. Visst, de klassiska magövningarna som saxen och "the hundreds" kändes gott och väl i magen, men inte mycket av det andra.

Och då ställer jag mig frågan. Om jag nu ska försöka koncentrera mig på en sak som stärker kroppskontrollen, som både funkar som lite styrketräning, stretch och smidighet, vad ska jag satsa på då? Yoga (ashtanga) är inte min grej. Bikram yoga var riktigt kul men blir för dyrt i längden. Pilates och body balance är tillgängliga SATS-pass så det får nog bli ett av dem. Men vilket?

Sådana här avancerade rörelser gjorde vi inte på SATS-pilatesen.
Tur var det!

Vet ni vad förresten? Jag har nog världens bästa stöttepelare i er som läser bloggen. Som kommenterar, som skickar peppande mail, som SMS:ar och som till och med ger mig presenter. Tack Nilla för Shea body buttern från Body Shop. Jag tycker faktiskt att den luktar gott - hälsosamt liksom!

15 kommentarer:

Pernilla "Nilla" Svensson sa...

... men så e du lite galen oxå ;)

Pernilla "Nilla" Svensson sa...

... å du, jag kom på en sak... man kan köra varannan vecka! Då får man lite av allt! Smart va!

Anonym sa...

Jag körde pilates ett tag, bara hemma framför tvn. Men jag vart i alla fall en aning smidigare. Men jag tyckte nog body balance var roligare ändå. Kanske för att det är en mix av pilates, yoga och thai chi. :)

Anonym sa...

Jag håller med emma. Body balance är nog snäppet roligare, eller för att vara ärlig så gillar jag BB massor men pilates är inte alls min grej!

Anonym sa...

tack för peppen! många i mitt lag kör pilates och det märks verklgien på dem i stabilitet, styrka och spänst.. funderar själv på att börja =)

Karin sa...

men hallå, ni kan ju inte köra nåt som inte har en avslappning på slutet, heller! =)

Anonym sa...

Jag har ju inte testat pilates iochörsig, men det känns som om Body Balance bara måste vara roligare, eller!? Får man ju en blandning av allt sånt som yoga, tai chi, pilates å så.

Anonym sa...

Vi har både BB och Pilates som pass på jobbet. Jag borde kanske gå på nåt av dem. Nillas idé var ju bra, varannan vecka!

Anonym sa...

Jag gillar båda, men föredrar pilates eftersom mina känsliga knän mår bäst av det! Benen "får sitt" av löpning som jag kompletterar med styrketräning, så jag minimerar skaderisken genom att köra liggande pilates istället stående yoga. Det känns bäst för mig. Så ta med "skade-aspekten" när du försöker välja, om du har någon gammal skada eller något område som inte behöver belastas för ofta.
Angående pilates-övningar som inte känns i magen så finns det många övningar som är till för att öppna upp (alltså stretcha ut) muskulaturen i bröst, rygg och nacke, och många övningar som stärker dem och inte magen.
Något som talar för pilates för dig är ju att bålstyrka är väldigt viktigt för löpare eftersom den bland annat gör att löpningen blir mer energieffektiv.
Å andra sidan finns här en artikel om att yoga är ett bra sätt för löpare att bland annat få kroppskontroll och stretcha.
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=355989
/Maria i Malmö

Anonym sa...

Oj då, lite av yogalänken föll bort. Här är den igen, klipp ihop den så funkar den!

http://www.marathon.se/news/
article.cfm?NewsId=355989

/Maria i Malmö

Dunceor sa...

Jag har inte testat Pilates eller Yoga men jag har varit lite inne på testa Power Yoga.
Annars tycker jag om core, jag har inte varit på något riktigt pass men kört hemma och jag tycker det tar bra =)

Löpning & Livet sa...

Jag testade pilates några gånger för några år sedan, men precis som du har jag inget tålamod och vill vara bra direkt :) Tror också att det är jättenyttig träning, men jag känner att jag måste prioritera min löpning, få in 1-2 styrkepass och helst även ett spinningpass i veckan och då finns det liksom ingen tid över till pilats.. varför kan inte veckan ha 10 dagar ist? :)

Anonym sa...

Har du koll på tjejvasan och tider?

Anonym sa...

Läs min blogg imorgon torsdag. Jag gör ett test av en produkt som kan vara något för dig som är lite vilse i pilatesdjungeln. =)

Puma sa...

svåra val, svåra val. men ändå ett lyxproblem. kanske ska jag testa varje klass några gånger till och sedan välja? eller köra varannan vecka á la nilla. tack för svar, tips och råd!