18 januari 2009

Max och annan puls

Jag har läst Camilla Porsmans nya bok (Uthållighetsträning). Jag har lärt mig ett och annat: och fått min tidigare kunskap bekräftad.

Uthållighetsträning

Jag har fått frågor om min puls. Antagligen tycker ni att det är konstigt att jag kan ligga så högt. Eller så tycker ni något annat. Jag har inte gjort något maxtest på lab. Jag använder mig inte heller av någon formel. Formeln ger mig en alldeles för låg maxpuls. 226 - min ålder (27) ger en maxpuls på 199. Den har jag "tränat över". Det är inte ovanligt att formeln "felar" med mellan 10-15 slag. Oftast ger formeln en för låg maxpuls.

Genom att löpträna och köra på max och bli så trött jag bara kan (i en backe där pulsen "tog slut" snarare än benen) + ha lagt på några pulsslag eftersom jag vet att jag har svårt att ta ut mig till max och eftersom jag heller inte spydde eller något sådant under det passer, så har jag uppskattat min maxpuls till 206 slag/minut.

Jag tycker att puls är intressant, mycket eftersom det finns så många felaktiga uppfattningar om den. Som om maxpulsen skulle bero på hur vältränad man är till exempel. Det stämmer inte. Maxpulsen är genetisk och sjunker med åldern (den sjunker mindre om man tränar). Många tror dessutom att maxpulsen den högsta pulsen man kan ha under en längre period. Det stämmer inte heller. Maxpulsen är den högsta puls du kan komma upp i. Maxpulsen säger ingenting om en persons prestationsförmåga eller uthållighet. Dessutom är den sportspecifik. Sådant, och annan bra information, kan man hitta i Camilla Porsmans senaste bok "Uthållighetsträning".


Att läsa om olika pulszoner är också intressant. Men vad jag vill veta mer om är hur jag ska lägga upp en veckas träning utifrån de olika pulszonerna. Inte specifikt utan mer generellt.

När jag tränar ligger jag ofta på en medelpuls på runt 80%. Det är pulszon 3. Camilla Porsman skriver att "förmågan att utnyttja fett som energikälla vid högre intensitet förbättras av träning i den här pulszonen". Ganska ofta ligger jag också i pulszon 4: 85-95% av max. Det är en pulsintervall i vilket min mjölksyratröskel ligger. Camilla Porsman skriver: "vältränade motionärer klarar att träna på en intensitet motsvarande sin mjölksyratröskel i cirka 30-60 minuter". Det är alltså inte så konstigt att jag kan ligga runt den här pulsen och träna under en spinningklass.

15 kommentarer:

Kstin sa...

Jag har oxå köpt den där boken. Lärde mig oxå en massa nytt och den är väldigt inspirerande. Nu skulle man bara känner en som Camilla som skulle kunna sätta ihop ett helt korrekt pulstränings-schema =)

Susanna sa...

Det verkar vara en intressant bok, tack för tipset. Ska låna eller köpa :)

Magda Gad sa...

nej men absolut, att ligga i zon 4 och träna är inte ett dugg konstigt! jag skulle snarare säga att det är det normala bland konditionsidrottare, och elitidrottare kan göra det lääääänge! vet en snubbe som sprang ett helt marathon på 95% av sin maxpuls.
själv kommer jag bara under zon 4 om det är återhämtnings- eller teknikträning.

Tindra sa...

Bra boktips, jag har precis börjat läsa hennes bok om pulsträning.
Det får bli den här efter den :)

Anonym sa...

Bra boktips, jag har precis börjat läsa hennes bok om pulsträning.
Det får bli den här efter den :)

Anonym sa...

Tack för tipset. Jag beställde den på stört.

Anonym sa...

Enligt vad jag fått lära mig är maxpulsen hos vältränade ofta lägre än vad "formeln" anger pga stort hjärta och hög slagvolym. Klart man kan köra på ett tag i pulszon 4, men olika pulszoner ger olika träningseffekt och du gör kroppen en otjänst om du alltid försöker köra så hårt som möjligt.

Anonym sa...

För det första vill jag bara säga att du ger mig massor med inspiration till träning. Jag har en äldre variant på denna bok, och jag tar ofta fram den och hittar en massa nytt.Jag har också hög max puls, 203 och är 38 år, var nog orolig tidigare men läst många som har.

Magda Gad sa...

anonym: korrekt, hos vältränade är både vilopuls och maxpuls lägre eftersom hjärtat inte behöver arbeta lika hårt för att få runt blodet

och träning i lägre pulszoner blir extra viktigt ju mer man tränar. kör man bara några timmar i veckan behöver man inte tänka så mkt på sånt jfr med om man är konditionsidrottare som bränner av 20-30 i veckan, vilket skulle vara ohållbart i enbart högre pulszoner.

Anonym sa...

Svara på min fråga om viktnedgång i min blogg! Behöver så mycket hjälp jag kan få!
KRAM!

Anonym sa...

är väl mer intressant att titta på volupulsen för att se hur vältränad man är...

Em Löfgren sa...

ville bara säga att jag suttit och läst igenom dina senaste inlägg! och de var så härliga! kul att bootcampet vart så lyckad, och alla tycks klarat sig utan brutna ben ;) Jag hoppas på lunch/walk/träning med dig nån dag! *kramkalas*!

Puma sa...

Kerstin:
Ja - jag söker också den optimala pulsmixen!!

Susanna:
do so, vet ju att du älskar sådana böcker!

Magda:
Det är kul att kolla längdåkning när åkarna har pulsklocka på sig så att man ser %-satsen på TV-skärmen. Är ju alltid över 90%!

Helena:
Är pulsboken bra??

Leen:
:-)

Anonym:
Klart man inte ska köra på så hårt man kan - jämt. Ett vanligt fel man gör är ju att man tränar de lugna passen för hårt och de hårda för lugnt. Men jag tror heller inte jag skrev att jag alltid kör på så hårt jag kan.

Tina:
Tack! :-) Ja formeln stämmer som sagt sällan.

Anonym:
Än vad menar du?

Emliscious:
Ja det har varit väldigt lyckat. Nästa gång vill jag ha dig med!!! Jag tycker vi bokar in ett träningspass snart!

Magda Gad sa...

anonym: vilopuls, maxpuls, hur snabbt maxpulsen sjunker efter aktivitet, spannet mellan vilopuls och maxpuls, hur länge man orkar ligga på sin tröskel osv osv. olika parametrar beroende på vad man är intresserad av att mäta.

Anonym sa...

du kan få låna pulsboken - bara o leta fram den i nån flyttlåda