30 augusti 2007

Skitsvårt och jättelätt

Att gå ner i vikt är jättelätt. Och skitsvårt.

(Nedan kommer mitt förmodligen längsta inlägg.)

Äta mindre och träna mer är inte rätt?

Det känns som att det blir allt svårare att gå ner i vikt. Även i teorin. För numera ska man inte bara träna mer och äta mindre. Nej nu är det fördelning och precision som gäller.

Ok, jag kan köpa att vi vet mer nu än förut. Men, blir resultaten bättre nu än förut? Inte på mitt håll i alla fall.

Mitt 25-åriga liv har gått i viktvågor (jag tror till och med att jag skrivit om det förut). Jag minns särskilt tre stora viktnedgångar.

Utförslöporna

Den första dippen skedde i högstadiet då jag upptäckte töntstämplade Friskis & Svettis. Flera gånger i veckan var jag i någon grusig gammal skolgympahall och hoppade och studsade tillsammans med ett gäng mammor , tanter och en och annan man i övre medelåldern. Men jag såg till att gömma mig, för att träna på Friskis var inte direkt hippt. Och visst gick jag ner i vikt. 10-15 kilo någonting. Men tänkte jag särskilt på kosten? Nej jag tror inte det. Jag blandade friskt skolmat med mellanmål.

Den andra dippen kom strax efter att jag pluggat klart på universitetet. Jag var nyss fyllda 20 och hade gjort slut med min long time-pojkvän. Allt var kul. Jag var ute och festade och levde på ständiga adrenalinrusher (inga andra rusher bör sägas!). Att festlivet skulle vara ett bantarknep visste jag inte om, men så var det. Tränade måttligt och tänkte inte så mycket på vad jag åt. Det blev inte så många lagade måltider utan cider blandades med grötmiddagar (jag hann ju inget annat) och en och annan Ben & Jerrys framför TV:n med bästa kompisen.

Den tredje dippen upplevde jag för två-tre år sedan. Jag var utomlands och hade som vanligt ingen koll på maten. Bodde i ett rum i ett stort hus och delade ett sluskigt kök med collegefolk och två programmerarkillar. Det var inget kök man ville vara i. Så jag lagade heller ingen mat. Ibland blev det lite nudlar i micron men jag fick i alla fall mat på lunchen (då åt vi ute…) och på kvällen köpte jag något kallt som gick att äta utan tillagning. Favoritgrejen blev fettfri körsbärsglass. Jag tränade mycket. Körde alltid intervaller på gymmets löpband men noll styrketräning. Och vikten minskade…

Och nu då?

Nu står jag här och försöker göra allting rätt. Jag trodde att jag hade blivit äldre och klokare.

Jag försöker äta mer grönsaker. Försöker komma ihåg frukten. Försöker äta mindre men oftare och försöker träna både kondition och styrka. Men vågen går bara upp, upp och upp. Kvar blir jag som ett enda stort frågetecken.

Det nyttiga verkar ju inte funka. Och inte nog med det – det nyttiga verkar skitkrångligt. För man ska inte äta för lite och inte för mycket och man ska äta rätt av olika saker. Det verkar så minutiöst! Som om viktnedgången skulle hänga på en bananskiva.

Jag funderar ibland på om jag ska lägga ner styrketräningen och bara köra kondition och förbränning nu när jag vill gå ner i vikt. För det känns som om det blir lättare med maten då. Tränar man styrka så måste ju kroppen få bränsle för att bygga upp också. Men jag vill ju inte fylla den med för mycket energi. Och hur ska man veta vad som är lagom?

Och sen det här med protein. Det verkade lätt först. Det var ju bara att köpa ett pulver och blanda med lite vatten och dricka. Men inte då. Det finns ju för fasen en massa olika sorters protein. Vassle och annat.

Jag är vilse i en djungel och det känns som det enda rätta är att gå back to basics. Att skita i våra hi techkunskaper. Jag drack ju ingen proteindrink förut. Inte heller åt jag alla mina kolhydrater före lunch eller tänkte på att äta var tredje timme.

En specifik fråga om träning

Utöver det allmänna flummande jag ägnat mig åt den senaste tiden så har jag en specifik fråga. Är det bättre att träna stenhårt färre dagar i veckan, och vila mer emellan, än att träna medelhårt fler dagar i veckan, med mindre vila emellan? (Med hård träning menar jag mer än ett högintensivt pass om dagen, och även styrketräning inkluderat. Medelhård får väl därför "bara" vara ett pass om dagen då...)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja man undrar ju verkligen, hur ska man bära sig åt?! Hoppas du lyckas hursomhelst!

Puma sa...

Prralin:
Ja, kampen fortsätter ju - oavsett. Tack, och hoppas du lyckas med!! :-)

Anonym sa...

grymt bra inlägg och så sant så sant! och nästan lite tabu, därmed bra att du tog upp det! för man !får ju" liksom inte riktigt erkänna att man kan gå ner i vikt genom att bara äta skräp om man inte har tid att äta så ofta och mycket liksom! jag har kommit på att ju mer man lär sig desto knepigare är det! Ett exempel: "först tänkte jag attdet är ju skit bra att äta frukt för dte är ju nyttigt, sen kom jag på at det är mycket kolhydrater i det, och då var det ju bättre att gå över till grönsaker. Typ byta banan till morot" och vips har man krånlat till det! å din fråga har jag inte direkt svar, kanske handlar det lite om hur mycket tid man har att lägga på träning?!

Anonym sa...

Grymt bra inlägg! Tror att det är ganska många som funderar kring detta. Tyvärr har jag inget bra svar att ge, mer än att säga att fortsätt med styrketräningen! För mig är i alla fall styrketräningen ovärderlig, utan den hade jag fortfarande haft sjukt ont i axlarna. Kunde ju inte ens bära min vinterjacka, haha. =) Klenis är vad jag är..

Anonym sa...

Jag tror ibland att man också krånglar till det för sig själv. Jag gör då det tidvis. Får för mig att det finns magi i viss typ av mat, eller att vissa kombinationer av mat är mer effektiva. Lika så med träningen. Jag kan inte ge dig ett svar på dina frågor, men jag *tror* att det är bra att träna ofta om man vill gå ner i vikt. Men jag *tror* också att det är bra att fortsätta stykrträningen. Om jag hade konditionen och var lite lättare så skulle jag träna varannan dag styrketräning + lång promenad eller dyl. och varannan dag intensiv kondition (intervaller) i 45-60 min. Det jag *kan* säga är att när jag började strunta i vad som var mest optimalt och inte, så blev det skoj att träna igen. Så för mig var det svaret. Men vad som är mest optimalt vet jag egentligen inte.

Vad gäller proteinpulver så finns det Vassle och Kasein från mjölkprotein. Vassle är ett snabbt protein som är bra ex efter styrketräning eftersom det påverkar insulinet (kom dock i håg att det är protein vi pratar om, så det är ju inte som att äta geleråttor) och Kasein är långsamt-jättebra att äta som sista mål på kvällen för att förhindra muskelnedbrytning under kvällen. Dessutom så är ger det ett tjockare konsistens så man blir mätt. Tar man lite mindre mjölk/sojamjölk blir det pudding om man vispar med ballongvisp. Jag gör choklad"pudding" på kvällarna a la Linda Foder (se hennes blogg).
Det finns en massa info på nätet om detta se ex.
http://www.svenskidrott.se/tidningen/t2.asp?p=56625

Anonym sa...

Du kan styrketräna om du vil, gå ner i vikt, men då bör du köra med lättare vikter och med fler rep. istället för tunga och färra rep.

Jag tycker personligen att det är lättare att gå ner i vikt vid lågintensiv träning, just pga kroppen annars behöver mycket snabba kolhydrater.

Skulle rekommender att inte skära ner på fettet och proteinet, utan på de snabba kolhydraterna.

Protein finns i t.ex. ägg, kyckling, fisk, yoghurt, ärtor, bönor och mjölk. Svulla på! ;D

Anonym sa...

jadu, jag är nog i din 20-års-viktnedgångsfas. fest, dans och inte så mkt ork till att laga mat. ben &jerry slank ner igår också. haha. kosntiga är att jag trodde att krogen skulle ha negativ påverkan på figuren, men jag äter typ aldrig efteråt och dricker bara vitt vin, så... härligt inlägg ändå tycker jag, kul att få veta lite o mdin bakgrund=)

Puma sa...

emelie:
ja det där med frukt är ett bra exempel på något som gör en riktigt konfunderad. mjölkprodukter likaså. och även ägg ibland. och lightdrycker.

ebba:
ja det känns ju som om styrketräning borde vara bra. men samtidigt får jag inte ihop ekvationen...

ofelia:
fick du då också resultat när du tränade efter skojprincipen istället för optimaltprincipen? tack för lite info ang protein och länk - ska surfa dit och läsa och lära! :-)

dessi:
tack för tips. men jag tycker det är så fasligt tråkigt med måååånga reps och lååång lågintensiv träning. jag har liksom inte det tålamodet. jag är lite av en "go hard or go home"-typ och den inställningen är svår att bevara under en 90 min lång promenad... eller så är det bara jag som har fel inställning. ;-)

carolina:
ja det var en härlig fas. allt flöt på liksom, och man var alldeles care free. fn, vad jag känner mig gammal nu. haha!

Anonym sa...

Vet man vad man skall äta så är det jättelätt att gå ner i vikt. Eller rättare sagt bli av med fett. Sök på LCHF. Man inser snabbt att det är kolhydraterna som är boven. Ät max 40gr kolhydrater per dag och öka intaget av nyttiga fetter. Dvs smör, grädde, olivolja, fet fisk, avokado, kött, nötter.. Läs på förpackningarna, produkterna bör max innehålla 5gr kolhydrater / 100gr. Jättelätt och skönt att slippa gå hungrig!