04 september 2007

Cooper Test

Är du vältränad?

Vältränad?

Var går gränsen för vältränad? När du har stl28 i jeans. Eller när du kan springa en mil?

Men visst går folk runt i storlek 28 utan att sätta en enda fot i en träningsdojja. Och visst finns det folk som motionerar ofta, men som ändå aldrig skulle tänka tanken på att springa längre än fem kilometer.

Vad är din definition på att vara vältränad?

Cooper Test


Ett vanligt verktyg för att mäta "vältränighet" är Cooper Test. Ett test som jag aldrig gjort, men som jag gärna vill göra.

Testet går ut på att man springer så snabbt man kan i 12 minuter. Hur vältränad du är, beror på hur långt du springer (man rekommenderas att springa på löpbana för att mäta streckan och uppnå ett rå "rätt" resultat som möjligt).


Jag tycker inte att Coopers Test är särskilt bra. Det tar ju bara hänsyn till löpning... men det kan ju funka som en rolig grej och som ett mått på framsteg om inte annat.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kom ett slags test för ett par år sedan (utformat av Alan Bergström bla tror jag), där man kunde ta "guld" "silver" eller "brons" på gymmet, baserat på några grundövningar, som exempelvis dips, armhävningar, något konditionstest och liknande. Tar man guldmedalj där är man vältränad – dessutom mer komplext än Coopertestet.

ps. Jag har storlek 27 i byxor. Det enda det talar om är att jag har pinn-ben och ingen rumpa. Tränar jag mindre blir jag dessutom ännu tunnare.