28 februari 2008

Biceps med tunga vikter?

Läser detta hos Glitzy och vet inte vad som är rätt eller fel? Alltså, när man har tunga vikter och kör biceps - ska man gunga upp dem (enligt videon)? Kommentardebatten är minst sagt livlig.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Nä, måste man gunga känns det som man har för tunga vikter...

Nannis sa...

Well, jag förespråkar alltid att man ska köra strikt och inte gunga. Måste man gunga kör man för tungt och är dessutom mer skadebenägen.

Nannis sa...

En kommentar till! :) Om man behöver pass (hjälp) från första set så kör man också för tungt enligt mig. Jag använder aldrig pass mer än under sista setet och de sista repetitionerna.

Sofy sa...

he, he... ja, jag orkar inte ens ha en åsikt... den skulle ju i alla fall bli sågad. Lät förresten som ett grymt spinningpass igår. Fantastiskt vilken ork du har.. jag har ångest inför spinningen på bootcamp, måste gör anåt åt det snart...kram kram!

Susanna sa...

Ja det var en ganska intressant debatt det där!

Svaret på frågan tror jag beror lite på vad man är ute efter. Om man bara vill underhålla de muskler man har och ev bygga lite fungerar det nog att köra strikt och inte "fuska" upp vikten. Men för optimal muskeltillväxt är det bra att, i alla fall i sista setet, gunga upp vikten något och hålla emot på nedvägen, alternativt på hjälp på uppvägen och hålla emot på nedvägen. Tror att det chockar musklerna då de helt plötsligt tvingas hålla emot på en vikt de inte klarar lyfta, vilket leder till snabbare styrkeöknning. När det gäller människor som verkligen vill verkligen vill bygga styrka (som strongmantävlande) tror jag att "cheating" är en ganska vedertagen träningsform.

Det gäller nog dock att vara försiktigt med ryggen och är nog inget man bör testa som styrketräningsnybörjare.

Anonym sa...

inget gung!

Anonym sa...

Rent allmänt kan man säga att är man ute efter ren styrka och inte vill ha muskeltillväxt är det få reps och tunga vikter som gäller. Att träna excentriskt som hon gör är ett effektivt sätt att få upp styrkan, så det är inget fel i det.

Som löpare tex är man ju ute efter maximal styrka oftast, och då tränar man tungt med färre än 6 reps (och tar ut sig maximalt givetvis). Fråga bara systrarna Kallur :) Sen är det ju så att ju längre distans man springer desto mindre viktigt är det att ha explosiva och starka muskler. Det är dock aldrig fel att vara stark i benen även som marathon-löpare, inte minst för den skadeförebyggande effekten man får.

Anonym sa...

Det beror helt på vad man är ute efter för resultat. För maxinal muskletillväxt "fuskar" man på vägen upp och håller emot på vägen ner.

Många åsiker och lite egentlig kunskap.

Susanna sa...

^^

Det är visst inte bara Glitzy som kan vara lite smådryg mot bloggläsare...