04 november 2007

Tänkvärt

Jag läser på Jogg och hittar två riktigt, ruskigt bra inlägg. Så bra att jag återger dem här.

1km är långt, 5km är för de flesta en dröm:

"På senare tid har det blivit en hel del långlöpning, och många undrar väl är det möjligt, är det sunt, kan jag, etc.. Som en gång sprinter, numera långlufsare och inblandad i löpning i över 50 år är min uppfattning att ett varv på en arena = 400m är baske mig redan det långt, 5 km är så långt, att det klarar mer än 90% av svenska folket ej av.

Så sträck på er ni som kan lufsa, jogga eller springa 5 km - OAVSETT TID. Sikta gärna uppåt, men jämför er neråt. Var stolta för det ni kan."

Människor som imponerar:

"Det finns få människor som imponerar så mycket på mig som överviktiga/otränade personer som ger sig ut och springer/in på gymet!! Jag tänker på det varje gång jag ser någon : det är så starkt gjort! Och jag tror dom allra flesta tänker som jag. Hoppas alltid att personen ifråga inte tror att någon ser ner på dem för att de inte är lika vältränade och smala som många andra på t ex gymet. Ni är de verkliga förebilderna!"

(Detta sista inlägg håller jag med om. Jag tänker ofta att jag blir så oerhört stolt när jag ser överviktiga, eller gamla, som kämpar på med träningen. Jag blir uppriktigt glad av sådant. Det är liksom jävlar anammaprincipen personifierad.)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan ju betrakta utmaningen som antagen! Definitift! Fan vad skoj det vore att ses på riktigt!! och du, enköping är bara 38 minuter away med tåg (om SJ sköter sig jobb)! så den lilla sträckan får du allt pallra dig! ;)Nu kör i! tur att jag körde morgonpass imorse, jag kommer behöva alla minutrar jag kan få! =)

Anonym sa...

2 viktiga påpekanden av dig där! tänke rmycket på det sista, för många överviktiga drar sig för att träna offentligt, vare sig det är ute eller på gym för de skämms, vilket är så jäkla synd! amn kollar inte på nån som är överviktig som tränar och tänker att personen är tjock, utan på att "fan vad grym hon är som tar tag i det" iallfall tänke jag så! =)

Anonym sa...

Nästa gång det är hemmaträning som gäller ska jag absolut plocka fram kameran! :-)

Kul att följa din marathon-satsning, förövrigt!

Anonym sa...

klart jag tänker vinna! =) alternativet finns inte! jag har en tävlingsinstinkt som är starkare än någon annan känsla!! hehehe!!! men du är så välkommen hit! ;) hihihi!!

zandra. sa...

Tänkvärda inlägg!! Jag börjar främst reflektera kring vad och hur vi tänker om överviktiga. Varför automatiskt tänka "så bra att h*n jobbar på att bli av med övervikten" för att h*n tränar. Varför är det där vi lägger fokus? Varför antar vi att h*n inte trivs med sin vikt? Att övervikt i kombination med dålig kondition/fysisk inaktivitet är en klar "riskfaktor" behöver knappast belysas. Men är vi lika medvetna om att en god kondition ger mer i pluskontot än en normalvikt!? Hetsen mot överviktiga i samhället och medier skrämmer mig. Varför väljer vi att ta fram pekpinnen där när den inte alls används i samma utsträckning mot de nio tiondelar av befolkningen som inte orkar ta sig runt "femman"?

Puma sa...

Emelie:
It's on!
Ja - jag blir själv så otroligt glad och stolt(??) när jag ser överviktiga men också gamla, som tränar och håller igång.

Elin:
Ser fram emot det! :-)

Zandra:
Jag förstår vad du menar. Och jag håller med. Man borde belysa motionsidealet mer än smalidealet. Själv vill jag hellre ha en något större men vältränad kropp, istället för en smal men totalt muskellös kropp.